DECRET 408/2006, de 24 d'octubre, que modifica el Decret 339/2006, de 5 de setembre, de desplegament de la Llei 10/1997, de 3 de juliol.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

408/2006, de 24 d'octubre, que modifica el Decret 339/2006, de 5 de setembre, de desplegament de la Llei 10/1997, de 3 de juliol.

Des del naixement de la renda mínima d'inserció (RMI) l'any 1990, aquesta acció de solidaritat de caràcter universal envers els ciutadans i ciutadanes amb greus dificultats econòmiques i socials que els presta suport per atendre les seves necessitats bàsiques per viure en societat, amb els recursos convenients per mantenir-se i afavorir la seva inserció, ha acollit a més de 100.000 persones, provinents o integrades, en la seva majoria, per famílies de tipus nuclear -formades per pare, mare i fills/es- o per llars unipersonals. Això no obstant, en els darrers anys, s'ha evidenciat en la societat -i particularment en el si de la renda mínima d'inserció-, una variació en les estructures familiars i formes de convivència, materialitzada en el fort creixement de les famílies de tipus monoparental, així com també de les persones individuals que viuen soles, motivat, entre altres causes, per l'elevat nombre de separacions.

Com a conseqüència d'aquests canvis, la renda mínima d'inserció ha anat adaptant la cobertura que atorga a les noves necessitats dels seus col·lectius. Així, doncs, l'RMI s'ha regulat, des dels seus inicis i abans de l'aprovació de la Llei, pel Decret 144/1990, el Decret 213/1991, d'1 d'octubre, i el Decret 228/1995, de 25 de juliol. Amb l'aprovació de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, és va universalitzar la prestació i es va donar un tracte integral als instruments d'inserció social i laboral per intentar evitar les situacions de pobresa i marginació. Com a desplegament d'aquesta Llei es va publicar el Decret 306/1998, d'1 de desembre, modificat pel Decret 118/2001, de 2 de maig, i el Decret 316/2001, de 20 de novembre. Amb aquests decrets es van introduir els nous ajuts complementaris ajustats a les necessitats o mancances de determinats col·lectius i es va modificar lleugerament el tractament de la inserció laboral, entre altres coses.

Finalment, amb la publicació del Decret 339/2006, de 5 de setembre, es va pretendre incidir més profundament en l'estimulació de la inserció laboral, millorar l'adaptació a la flexibilitat laboral, millorar el tractament de les famílies monoparentals, ampliar les excepcions en la concessió o el manteniment de la prestació en situacions de pobresa severa, redefinir el complement de dependència en determinats supòsits i ampliar la pròrroga anual dels ajuts complementaris mensuals.

El 16 febrer de 2005 es firmà l'Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana entre la Generalitat de Catalunya i els agents socials. Entre els diferents acords adoptats, en l'apartat corresponent a la inclusió social, hi figura la mesura número 85, en la qual s'insta com a mesura de treball redissenyar la renda mínima d'inserció per tal d'adaptar-la al nou mapa d'exclusió social de Catalunya amb vista a establir la percepció d'una renda que garanteixi uns ingressos de supervivència a aquelles persones en situació d'exclusió.

Per donar compliment d'aquest Acord estratègic i per tal de continuar incidint amb la filosofia adoptada des dels inicis de la renda mínima d'inserció pel que fa a protegir amb més intensitat les famílies que més ho necessiten, s'ha cregut convenient ampliar l'import atorgat a determinats...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR