ACORD GOV/121/2010, de 15 de juny, pel qual es modifica la denominació de l'empresa pública Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques, se'n modifiquen els Estatuts, i s'aprova el Text refós dels Estatuts.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyAcord

ACORD GOV/121/2010, de 15 de juny, pel qual es modifica la denominació de l'empresa pública Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques, se'n modifiquen els Estatuts, i s'aprova el Text refós dels Estatuts.

El Govern de la Generalitat de Catalunya, en la sessió del dia 30 de maig de 1994, va adoptar un Acord, publicat per la Resolució del conseller de Salut de 13 de juny de 1994, pel qual es va autoritzar el Servei Català de la Salut per crear l'empresa pública Agencia d'Avaluació de Tecnologia Mèdica, i en va aprovar els seus Estatuts. Aquesta empresa es va crear, en un primer moment, amb l'objectiu de promoure que la introducció, l'adequació, la difusió i la utilització de les tecnologies mèdiques es dugués a terme d'acord amb criteris de demostrada seguretat, eficàcia i efectivitat i se li va assignar la missió principal d'avaluar les tecnologies mèdiques, segons el seu estat de desenvolupament i el coneixement de les conseqüències de la seva aplicació en el context sanitari.

Els Estatuts d'aquesta empresa pública han estat modificats en cinc ocasions, mitjançant acords de Govern de dates 13 de setembre de 1994, de 24 de desembre de 1998, de 13 d'octubre de 1999, de 10 de gener de 2000 i de 12 de juny de 2001. D'aquests acords han quedat ja sense efecte l'Acord de Govern de data 13 de setembre de 1994, l'apartat 1 de l'Acord de Govern de 24 de desembre de 1998 i l'Acord de Govern de data 10 de gener de 2000, que van fer diverses modificacions sobre la composició del Consell d'Administració. Aquest últim Acord de data 10 de gener de 2000 va ser substituït per la disposició addicional vuitena del Decret 127/2000, de 3 d'abril, d'estructuració del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Mitjançant l'Acord de Govern de 24 de desembre de 1998 es van modificar els Estatuts per incorporar en l'estructura de l'empresa el càrrec de conseller delegat i per modificar una de les funcions atribuïdes al director.

L'Acord de Govern de 13 d'octubre de 1999 va modificar la denominació de l'empresa, que va passar a denominar-se Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques. Aquest canvi de denominació va respondre a l'ampliació de l'objectiu de l'empresa, que s'efectuava amb aquest mateix Acord, i que es va estendre a la planificació, la coordinació i l'avaluació de la recerca i la investigació sanitàries en l'àmbit dels centres, serveis i establiments sanitaris vinculats al Servei Català de la Salut, com a mesura per fomentar les activitats de recerca sanitària, dins del sistema sanitari català. En consonància amb aquesta ampliació de l'objectiu de l'empresa, es van modificar també les funcions de l'Agència per incloure aquelles relacionades amb aquesta nova vessant.

Mitjançant l'Acord de Govern de 18 de juny de 2001 es va modificar la composició del Comitè Científic d'aquesta empresa per tal de donar més operativitat al seu funcionament.

Amb la finalitat d'aprofitar plenament les potencialitats de l'Agència com a instrument de l'Administració sanitària per millorar l'eficiència i la qualitat dels serveis sanitaris, s'escau novament ampliar el seu objectiu i les funcions assignades. D'una banda, ha de consolidar i ampliar les funcions que ja té encomanades en avaluació de les tecnologies i de la recerca i en avaluació de la qualitat de l'atenció sanitària a Catalunya. D'entre les noves funcions que se li assignen en aquests àmbits destaquen, lligades a l'objectiu de millora de la qualitat assistencial, el desenvolupament i l'adaptació d'indicadors, instruments i tècniques de control dels processos i resultats de l'atenció sanitària i el disseny d'estratègies de monitoratge de la qualitat en la provisió de serveis assistencials.

D'altra banda, se li assigna un nou objectiu que ha d'esdevenir primordial en la seva activitat. L'Agència ha d'esdevenir un element clau d'interconnexió del sistema sanitari de cobertura pública de Catalunya per facilitar al departament competent en matèria de salut i al Servei Català de la Salut, en el seu àmbit respectiu de responsabilitats, la presa de decisions a diferents nivells en la planificació, la gestió i l'avaluació del sistema sanitari. Des d'aquesta perspectiva, l'Agència ha de proveir a aquest sistema de les infraestructures i serveis de les tecnologies de la informació i comunicació que permetin que el sector sanitari comparteixi el coneixement que el sistema sanitari català en el seu conjunt requereix per a la millora de la qualitat en la prestació assistencial i en la gestió dels serveis sanitaris. Així mateix, mitjançant la definició, implantació i gestió d'aquests sistemes i tecnologies de la informació i la comunicació, l'Agència ha d'impulsar les estratègies en matèria de sistemes i tecnologies de la informació i de les comunicacions que correspon determinar al Departament de Salut, facilitar la tasca dels professionals i la participació dels diferents ens implicats en la prestació assistencial i de salut pública. Com a conseqüència de l'atribució a l'Agència d'aquest nou objectiu, s'amplien correlativament les seves funcions.

D'acord amb aquest nova configuració d'objectius i funcions que s'assignen a l'Agència, és convenient modificar la seva denominació, de manera que s'identifiqui la seva missió primordial de proporcionar als òrgans administratius responsables de garantir la millora de la qualitat del sistema sanitari, els instruments d'avaluació i de gestió de la informació i del coneixement necessaris per a les seves funcions. L'Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques passa a denominar-se Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut.

Aquest canvi d'orientació de l'Agència fa necessari també modificar-ne l'estructura. El Consell d'Administració, que és l'òrgan de govern de l'Agència, veu ampliada la seva composició. D'una banda, escau incorporar representants de les organitzacions empresarials del sector sanitari, ja que és un factor rellevant per a l'assoliment de l'objectiu de millora de la qualitat la implicació de tots els agents integrants de sistema sanitari públic. D'altra banda, en coherència amb el nou àmbit funcional de l'empresa, que abasta diverses matèries, s'amplia la representació de la Generalitat en el Consell d'Administració, i es preveu la incorporació d'un representant de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament competent en matèria de societat de la informació. Es manté la figura de conseller delegat o consellera delegada, si bé es reforça aquest càrrec amb l'atribució, a més de les funcions que li pugui delegar el Consell d'Administració, d'un àmbit funcional directiu propi com a màxim responsable de l'estructura de gestió i les àrees en què s'estructuri l'Agència per al compliment de la seva finalitat i el desenvolupament de les seves funcions. Aquesta assumpció de funcions directives aconsella substituir la figura del director o directora per un o una gerent, amb funcions en l'àmbit de la gestió econòmica, de recursos humans i de la resta de serveis de suport transversals a tota l'estructura de l'Agència i de coordinació, supervisió i control dels serveis. Pel que fa al Comitè Científic es preveu que canviï la seva denominació per la de Consell Assessor, per adaptar-la a la seva nova composició, que ha de ser oberta a qualsevol perfil professional implicat en les noves funcions de l'empresa, i no solament a científics; també s'allarga el mandat dels seus o de les seves membres de dos anys, clarament reduït, a quatre anys.

D'altra banda, amb la finalitat de donar compliment a l'article 24.6 de la Llei 30/2007, de 30 d'octubre, de contractes del sector públic, mitjançant aquesta modificació s'atribueix expressament a l'Agència la condició de mitjà propi i servei tècnic de la Generalitat de Catalunya i de les entitats integrants del seu sector públic que tinguin la consideració de poders adjudicadors.

També com a conseqüència dels canvis introduïts en la regulació estatutària, com ara la supressió del càrrec de director o directora, la nova regulació de la figura del conseller delegat o la consellera delegada i la creació del càrrec de gerent, i d'altres canvis en les denominacions departamentals, es fa necessari modificar la redacció en molts altres articles per adequar-los a la nova estructura de l'empresa i a la nova organització de la Generalitat. Aquesta revisió general s'ha de dur a terme pel temps transcorregut des de la constitució de l'empresa pública l'any 1994, durant el qual s'han dut a terme modificacions de normes aplicables al sector públic de la Generalitat a les quals es fa referència en els Estatuts i s'han aprovat noves lleis, com l'esmentada Llei 30/2007, de 30 d'octubre, de contractes del sector públic, que afecta a la regulació de la contractació per part de les entitats de dret públic.

Finalment i amb la finalitat d'evitar la inseguretat jurídica que genera l'actual dispersió de la regulació estatutària d'aquesta empresa en els diversos acords abans referenciats, incrementada amb la modificació que aprova aquest Acord, que afecta quasi bé tots els seus preceptes, s'escau aprovar un text refós dels Estatuts vigents, i ordenar-ne la publicació de l'Acord i del seu annex en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Atès el que disposa l'Acord del Govern de 23 de setembre de 2008, pel qual s'aproven els criteris per a la creació i modificació d'entitats del sector públic de la Generalitat i per a la incorporació de determinades dades als sistemes d'informació corporativa de la Generalitat;

A proposta de la consellera de Salut, el Govern adopta el següent

Acord:

1 Es modifica la denominació de l'empresa pública Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques que passa a denominar-se...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR