ORDRE AAR/500/2009, de 17 de novembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/500/2009, de 17 de novembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

D'altra banda, l'article 116.1.b) de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris.

En aquest àmbit, la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, és la norma reguladora del sector agroalimentari de qualitat a Catalunya. Aquesta norma ha estat desplegada pel Decret 285/2006, de 4 de juliol.

La Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus va ser creada com a denominació d'origen Avellana de Reus per l'Ordre de 30 de maig de 1990 i es va reglamentar per l'Ordre de 20 de març de 1991. Aquesta Ordre va ser derogada per l'Ordre de 24 de novembre de 1995, per la qual es va modificar el reglament de la denominació d'origen. Posteriorment, l'Ordre de 22 de novembre de 1996 va modificar aquest reglament. Per tal d'adaptar-les a la normativa comunitària, en 1994 es va equiparar les denominacions d'origen a les denominacions d'origen protegides. La Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus va ésser inscrita al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides per mitjà del DOUE núm. L46, de 20 de febrer de 1999.

Aquesta Denominació d'Origen Protegida ha impulsat la producció d'avellanes produïdes en aquesta zona, a la vegada que ha servit per a la millora del desenvolupament d'unes comarques on la importància del sector de la fruita seca és significatiu.

De conformitat amb la disposició transitòria primera del Decret 285/2006, de 4 de juliol, el Consell Regulador de la denominació d'Origen ha adaptat el seu Reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, trametent-lo al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en data 20 de juny de 2008 per a la seva aprovació.

L'Ordre conté un annex 1 dedicat al Reglament de la Denominació d'Origen Protegida on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que han de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador i el sistema de finançament.

L'Ordre també conté un annex 2 on hi consten els municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries,

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions següents:

Ordre de 30 de maig de 1990, per la qual es crea la Denominació d'Origen Avellana de Reus (DOGC núm. 1308, de 22.6.1990).

Ordre de 24 de novembre de 1995, per la qual s'aprova el Reglament de la denominació d'origen Avellana de Reus i del seu Consell Regulador (DOGC núm. 2141, de 13.12.1995).

Ordre de 22 de novembre de 1996, de modificació de l'Ordre de 24 de novembre de 1995, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Avellana de Reus i el seu Consell Regulador (DOGC núm. 2292, de 13.12.1996).

Barcelona, 17 de novembre de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus.

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queden protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus les avellanes que reuneixin les característiques definides en aquest Reglament i que compleixin en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions i la resta de la legislació vigent.

Aquest plec de condicions es pot consultar a la pàgina web del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Article 2

Extensió de la protecció de la Denominació d'Origen Protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'haurà d'aprovar el Consell Regulador i s'haurà de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per homologar-lo.

3.3 El manual de gestió de qualitat no tindrà validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'haurà de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció d'avellanes de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus està constituïda per les parcel·les inscrites al Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 i que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció d'avellanes de les varietats descrites a l'article 5, i en les condicions de cultiu i recol·lecció indicades a l'article 6, i d'acord amb els criteris que consten al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Varietats admeses

Les avellanes protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus corresponen a les llavors del fruit dels avellaners de l'espècie Corylus avellana L. i Corylus maxima Mill, produïdes per persones inscrites en el Registre de persones productores del Consell Regulador, de les varietats negreta, pauetet, gironella, morella i culplana.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció seran les adequades per obtenir avellanes de la millor qualitat, i s'estableixen a l'apartat F del plec de condicions.

6.2 Quan en una mateixa explotació hi hagi parcel·les inscrites i no inscrites, les avellanes amb destinació a ser protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus hauran d'estar clarament separades de les que procedeixen de parcel·les no inscrites, i aquesta mateixa distinció també s'haurà de donar en les edificacions o magatzems de l'explotació. L'existència en una mateixa explotació de parcel·les inscrites i no inscrites es farà constar en el moment de la inscripció de la persona productora i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració, envasament i presentació de les avellanes

Article 7

Zona d'elaboració i envasament

La zona d'elaboració i envasament de les avellanes emparades per la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus queda integrada pels termes municipals que formen la zona de producció.

Article 8

Instal·lacions d'elaboració i envasament

8.1 Els locals inscrits en el Registre de magatzems i indústries elaboradores a què fa referència l'article 14 d'aquest Reglament han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

8.2 Formulada la petició d'inscripció en el Registre, els locals hauran de ser inspeccionats pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a la correcta elaboració i/o envasament d'avellanes amb Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus.

8.3 En les instal·lacions inscrites en el Registre de magatzems i indústries elaboradores es permetrà la manipulació, l'emmagatzematge i l'envasament d'avellanes procedents de plantacions no incloses a la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus, sempre que estiguin netament separades de les avellanes emparades per la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus, es faci constar expressament en el moment de la seva inscripció, i se sotmetin a les normes específiques del manual de gestió de qualitat per controlar aquestes avellanes i garantir, en tot cas, l'origen i la qualitat de l'avellana protegida per la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus.

8.4 El...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR