ORDRE AAR/200/2008, de 5 de maig, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/200/2008, de 5 de maig, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'article 128.1 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, la qual inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya aprovar-ne les normes reguladores.

El capítol 2 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, defineix i regula les denominacions d'origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides i el procediment per aprovar-ne el reconeixement. A l'article 6 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, que desenvolupa aquesta Llei, es concreta la tramitació de la sol·licitud d'una denominació d'origen protegida (DOP) o indicació geogràfica protegida (IGP) al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques.

La sol·licitud al Registre de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà es va sotmetre a informació pública en data 15 de maig de 2006 (BOE núm. 115).

Durant el tràmit d'oposició atorgat en aquesta informació pública i d'acord amb el que estableix l'article 6 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, es van presentar alguns escrits d'oposició. Aquestes al·legacions d'oposició van ser valorades per la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i van ser objecte de resolució motivada de la directora general titular d'aquesta Direcció General, i notificada als interessats

Per la Resolució AAR/1340/2007, de 20 d'abril (DOGC núm. 4880, de 10.5.2007), del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, s'ha publicat la Resolució per la qual s'adopta la decisió favorable sobre la sol·licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà al Registre comunitari de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides.

En data 28 de maig de 2007, es va trametre, de conformitat amb l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'expedient corresponent juntament amb la documentació requerida a l'article 5.7 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, als efectes del seu trasllat a la Comissió Europea per a la inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà.

D'acord amb això i amb els articles 7.4 i 10.3 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, es considera necessari aprovar amb caràcter transitori, fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari, la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà, el seu Reglament i el Consell Regulador provisional.

Aquesta Ordre conté a l'annex 1 el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasat de l'oli protegit que s'hi empara, les característiques de l'oli, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament. Igualment, a l'annex 2 hi consten els municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasat de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries,

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

S'atorga el reconeixement transitori de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà.

Article 2

2.1 S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà, amb caràcter transitori, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

2.2 S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, elaboració i envasat de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Es reconeix el Consell Regulador provisional de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà.

Disposició final

Aquesta disposició entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 5 de maig de 2008

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà l'oli d'oliva verge extra que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixi en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions publicat a la Resolució AAR/1340/2007, de 20 d'abril (DOGC núm. 4880, de 15.5.2007) i la resta de la legislació vigent.

Article 2

Extensió de la protecció de la Denominació d'Origen Protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida en català Oli de l'Empordà i en castellà Aceite del Empordà.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control i de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'haurà d'aprovar el Consell Regulador i s'haurà de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no tindrà validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'haurà de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de les olives emparades per la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà, està constituïda per les parcel·les d'oliveres inscrites al Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció d'oli d'oliva verge extra, de les varietats descrites a l'article 5, tal i com indica l'article 6 d'aquest Reglament i segons els criteris que constin al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Varietats admeses

5.1 L'oli protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà s'elabora amb olives d'olivars inscrits, almenys en un 80% per les varietats argudell, corivell, verdal (Llei de Cadaqués) i arbequina, separadament o conjuntament, i en un màxim del 20% per altres varietats de la zona.

5.2 El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà vetllarà pel foment de les varietats autòctones de la zona que són argudell, corivell i verdal (llei de Cadaqués).

5.3 Les varietats a què fan referència els apartats anteriors d'aquest article són les descrites a l'apartat B.2 de l'annex del plec de condicions.

5.4 Quan en l'elaboració de l'oli protegit hagin participat varietats d'olives autòctones en un percentatge superior al 85%, el nom de la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà podrà anar acompanyat de la menció .tradicional..

5.5 El Consell Regulador podrà proposar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària l'autorització de noves varietats que, amb els assaigs i experiències previs, es comprovi que produeixen olis de qualitat, que puguin ser assimilats als olis tradicionals de la zona d'acord amb el procediment establert al Decret 285/2006, de 4 de juliol.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció seran les tradicionals que tendeixen a aconseguir la millor qualitat de les olives i que s'estableixen al plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 Les oliveres i olives amb destinació a ser protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà hauran d'estar netament separades, les que procedeixen de parcel·les no inscrites de les que procedeixin de terrenys ocupats per plantacions inscrites, i aquesta mateixa distinció també s'haurà de donar en les seves edificacions. Aquesta circumstància es farà constar en el moment de la seva inscripció i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració, envasat i presentació dels olis

Article 7

Zona d'elaboració i envasat

La zona d'elaboració i envasat dels olis emparats per la Denominació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR