ORDRE AAR/502/2009, de 18 de novembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/502/2009, de 18 de novembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

D'altra banda, l'article 116.1.b) de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris.

En aquest àmbit, la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, és la norma reguladora del sector agroalimentari de qualitat a Catalunya. Aquesta norma ha estat desplegada pel Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desplega la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

La Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya va ser creada com a denominació de qualitat Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya per l'Ordre de 3 de juny de 1992, i es va reglamentar per l'Ordre de 19 de novembre de 1992. Posteriorment, l'Ordre de 20 de gener de 1995 va modificar el Reglament de la denominació de qualitat i va ser derogat per l'Ordre de 31 de juliol de 1998. Posteriorment, per tal d'adaptar-les a la normativa comunitària i autonòmica, el Reglament va ser derogat per l'Ordre de 6 de novembre de 2001 per la qual es va aprovar la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya i el seu Reglament. Aquesta Denominació d'Origen Protegida ha impulsat els productes lactis en aquesta zona, a la vegada que ha servit a la millora del desenvolupament d'unes comarques on la importància del sector lacti i ramader és significatiu.

La Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya va ser inscrita en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides per mitjà del DOUE núm. L305, de 22 de novembre de 2003.

De conformitat amb la disposició transitòria primera del Decret 285/2006, de 4 de juliol, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya ha adaptat el seu Reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, trametent-lo al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en data 9 de desembre de 2008 per a la seva aprovació.

L'Ordre conté un annex 1 dedicat al Reglament de la Denominació d'Origen Protegida on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que han de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador i el sistema de finançament.

L'Ordre conté també un annex 2 on consten els municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, elaboració i envasament de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions següents:

Ordre de 31 de juliol de 1998, pel qual es crea la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya i se n'aprova el Reglament.

Ordre de 6 de novembre de 2001, per la qual s'aprova la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya i el seu Reglament, amb el caràcter transitori establert en el Reglament CEE 2081/1992 (DOGC núm. 3516, de 19.11.2001).

Barcelona, 18 de novembre de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegida amb la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya la mantega que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixi en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions i la resta de la legislació vigent.

Aquest plec es pot consultar a la pàgina web del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Article 2

Extensió de la protecció de la Denominació d'Origen Protegida.

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida en català Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, i en castellà Mantequilla de l'Alt Urgell y la Cerdanya.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'haurà d'aprovar el Consell Regulador i s'haurà de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per homologar-lo.

3.3 El manual de gestió de qualitat no tindrà validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'haurà de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de la mantega emparada per la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya està constituïda per les explotacions ramaderes inscrites al Registre d'explotacions ramaderes del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició i que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció de la mantega, procedent de les races esmentades a l'article 5, i amb les condicions de producció indicades a l'article 6 d'aquest Reglament i segons els criteris que constin al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Origen de la mantega

La mantega protegida amb la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya s'elabora exclusivament amb llet de vaques de la raça Frisona, de persones productores inscrites en el Registre d'explotacions ramaderes a què fa referència l'article 14 d'aquest Reglament.

Article 6

Condicions de producció

6.1 Les condicions de producció seran les adequades per obtenir llet de la millor qualitat, i que s'estableixen a l'apartat E del plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 La llet per elaborar la mantega amb destinació a ser protegida amb la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya haurà d'estar netament separada, la que procedeix d'explotacions no inscrites de la que procedeixi d'explotacions inscrites, i aquesta mateixa distinció també s'haurà de donar en les seves edificacions. Aquesta circumstància es farà constar en el moment de la seva inscripció i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració i envasament de la mantega

Article 7

Zona d'elaboració i envasament

La zona d'elaboració i envasament de la mantega emparada per la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya queda integrada pels termes municipals que formen la zona de producció.

Article 8

Instal·lacions d'elaboració i envasament

8.1 Els locals inscrits al Registre de persones elaboradores a què fa referència l'article 14 d'aquest Reglament han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

8.2 Formulada la petició d'inscripció en el Registre, els locals hauran de ser inspeccionats pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a la correcta elaboració i envasament de amb Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

8.3 A les instal·lacions inscrites en el Registre de persones elaboradores es permetrà la manipulació, l'emmagatzematge i l'envasament de llet/mantega procedents d'explotacions/llet no incloses a la DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, sempre que estiguin netament separades de la llet/mantega emparades per la DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, es faci constar expressament en el moment de la seva inscripció, i se sotmetin a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR