ORDRE de 7 de maig de 1996, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació de Qualitat Licor de Crema Catalana i del seu Consell.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

D'acord amb el que determinen el Decret 33/1983, de 10 de febrer, sobre denominacions de qualitat, el Decret 66/1988, de 10 de març, i l'Ordre de 20 de febrer de 1996, per la qual es crea la Denominació de Qualitat Licor de Crema Catalana i del seu Consell provisional;

Examinat el projecte de Reglament presentat pel Consell provisional,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la Denominació de Qualitat Licor de Crema Catalana i del seu Consell, el text del qual figura annex a aquesta Ordre.

Article 2

El text aprovat es trametrà al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per al seu coneixement i efectes escaients, d'acord amb el que disposa el Reial decret 479/1981, de 27 de febrer.

Barcelona, 7 de maig de 1996

Francesc Xavier Marimon i Sabaté Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

REGLAMENT de la Denominació de Qualitat Licor de Crema Catalana i del seu Consell

Capítol 1 Generalitats

Article 1

1.1 D'acord amb el que disposen la Llei 25/1970, de 2 de desembre, el seu Reglament aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març, el Reial decret 1573/1985, d'1 d'agost, i el Reial decret 728/1988, de 8 de juliol, com també els decrets 33/1983, de 10 de febrer, i 66/1988, de 10 de març, i l'Ordre de 20 de febrer de 1996, per la qual es crea la denominació de qualitat Licor de Crema Catalana i el seu Consell provisional, queden protegits amb la Denominació de Qualitat els licors que reuneixin les característiques definides en aquest Reglament i que compleixin tots els requisits exigits per l'esmentat Reglament i per la legislació vigent. 1.2 Es denominen licor de crema catalana els licors de qualitat superior produïts en l'àmbit geogràfic que fixa l'article 5 d'aquest Reglament.

Article 2

La denominació Licor de Crema Catalana no es podrà aplicar a cap més classe de licors que els que reconeix el present Reglament, ni es podran utilitzar termes, expressions o marques que, per la seva similitud fonètica o gràfica amb aquesta, puguin induir a confusió amb la que és objecte de protecció.

Article 3

La defensa de la denominació de qualitat, l'aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment i també el foment i control de la qualitat del producte emparat queden encomanats al Consell de la Denominació de Qualitat, al Servei de Protecció a la Qualitat de la Direcció General de Producció i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, com també a la Direcció General de Política Alimentària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en l'àmbit de les seves respectives competències.

Capítol 2 Definició i àmbit d'elaboració

Article 4

Es denomina Licor de Crema Catalana la beguda espirituosa elaborada amb emulsions làctiques, sucres, alcohol natural d'origen agrícola i aromatitzada bàsicament amb canyella, llimona i ou.

Article 5

La present reglamentació s'aplicarà al licor de crema catalana produït, elaborat i envasat en l'àmbit territorial de Catalunya.

Capítol 3 Elaboració

Article 6

El licor de crema catalana tindrà una graduació alcohòlica entre 15 i 18 GL i una quantitat de sucres entre 250 i 400 gr per litre expressats en sacarosa. Les primeres matèries utilitzades per a la seva elaboració seran de primera qualitat.

Article 7

L'elaboració es farà per maceracions hidroalcohòliques, infusió, digestió o destil·lació dels seus principals components aromàtics que són les llimones i les seves pells, la canyella i altres substàncies autoritzades o bé dels seus extractes i/o aromes i es barrejaran amb els sucres i emulsions làctiques, juntament amb l'alcohol necessari per obtenir la graduació establerta. Es pot afegir aigua potable fins aconseguir la graduació alcohòlica convenient. L'aigua haurà de ser destil·lada, desionitzada, desmineralitzada o descalcificada.

Article 8

Les tècniques utilitzades en l'elaboració del Licor de Crema Catalana seran les adequades per obtenir un producte de màxima qualitat.

Capítol 4 Característiques del producte

Article 9

9.1 Els licors de crema catalana emparats per aquesta denominació de qualitat s'ajustaran a la graduació alcohòlica i a la quantitat de sucre fixats a l'article 6 d'aquest Reglament. 9.2 La seva coloració característica és la de color rovell d'ou clar més o menys intensa segons la fórmula especial de cada elaborador. 9.3 Per a la seva comercialització únicament podran ser expedits en ampolles de vidre o de ceràmica i amb una capacitat màxima d'un litre.

Article 10

Les impureses volàtils màximes, expressades en mil·ligrams per 100 ml d'alcohol absolut, sobre producte acabat i disposat per al consum són les següents: Esters, expressats en acetat d'etil: 50. Aldehids, expressats en acetaldehid: 10. Àcids, expressats en àcid acètic: 10. Furfural: 2. Alcohols superiors, expressats en alcohol amílic: 10. Metanol, expressat en miligrams per litre de producte acabat: 50.

Article 11

Els licors de Crema Catalana no podran tenir residus de metalls pesants en quantitats superiors a les següents: Arsènic (en ppm): 1. Plom (en ppm): 1. Zenc (en ppm): 10. Coure (en ppm): 10. Total de metalls pesats expressats en plom (ppm): 40.

Article 12

Els licors de crema catalana no podran tenir un contingut de matèries greixoses expressades en percentatge de producte acabat inferior a 6. El contingut de proteïnes expressades en percentatge de producte acabat no podrà ser inferior a 1,3.

Capítol 5 Registres

Article 13

13.1 El Consell de la Denominació de Qualitat Licor de Crema Catalana portarà un registre d'elaboradors. 13.2 La inscripció en aquest registre no eximeix els interessats de l'obligació d'inscriure's en aquells registres que amb caràcter general estiguin establerts.

Article 14

14.1 Les peticions d'inscripció s'adreçaran al Consell, en els impresos que aquest disposi, indicant-hi les dades i adjuntant-hi els documents i els comprovants corresponents que en cada cas siguin requerits per les disposicions i normes vigents. 14.2 El Consell denegarà les inscripcions que no s'ajustin als preceptes d'aquest Reglament.

Article 15

Al Registre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR