ORDRE de 26 de setembre de 1996, per la qual es deroga l'Ordre de 2 d'agost de 1995, i s'aprova el nou Reglament del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 2325, pàg. 1333, de 6.2.1997).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Mitjançant el Decret 28/1994, de 21 de gener, es va crear el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica com a òrgan desconcentrat del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per exercir les funcions d'autoritat única en el territori de Catalunya i per aplicar el sistema de control que estableixen l'article 9 i l'annex 3 del Reglament CEE 2092/91;

L'Ordre de 2 d'agost de 1995 del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca va aprovar el Reglament de règim interior del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, que va regular el seu funcionament durant l'inici de les seves activitats;

L'experiència adquirida, però, durant el temps en què ha estat funcionant el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica demostra la necessitat de procedir a modificar el fins ara vigent Reglament de règim interior per tal de millorar-ne el funcionament intern, així com dotar d'una major agilitat el procés electoral per elegir els membres de la Junta Rectora de l'esmentat Consell;

La Junta Rectora Provisional del Consell ha aprovat la modificació del Reglament en exercici de les facultats que li han estat atorgades per l'article 3 de l'Ordre de 16 de març de 1994, per la qual es constitueix la Junta Rectora Provisional del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica;

En ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Títol 1 Disposicions generals

Capítol 1 Àmbit competencial del Consell

Article 1

Àmbit de competències 1.1 El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (en endavant Consell), com a òrgan desconcentrat del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, té les atribucions decisòries en les funcions que assenyala el Decret 28/1994, de 21 de gener. 1.2 El seu àmbit de competències és determinat:

  1. Pel que fa a l'àmbit territorial, per tot el territori de Catalunya.

  2. En relació amb els productes, per les indicacions que consten a l'article 1.a) i b) del Reglament CEE 2092/91, i mentre no hi hagi una normativa comunitària quant a la ramaderia ecològica, s'aplicaran les normes tècniques elaborades per aquest Consell.

  3. Per raó de les persones, tant per les físiques com per les jurídiques, que hagin notificat degudament al Consell la seva activitat i se sotmetin al seu sistema de control.

Capítol 2 Adquisició de la condició de membres

Article 2

Membres del Consell 2.1 Podran formar part del Consell totes les persones físiques i/o jurídiques que siguin operadors titulars d'empreses de producció, d'elaboració i/o d'importació de productes ecològics i que compleixin les condicions següents:

  1. En el cas de les persones físiques, acreditar de manera fefaent la seva dedicació a les activitats que configuren la producció agrària ecològica. Aquesta acreditació podrà fer-se mitjançant qualsevol dels mitjans de prova admissibles en dret.

  2. En el cas de les persones jurídiques, justificar documentalment la seva personalitat jurídica i dedicació a l'activitat de producció, d'elaboració i/o d'importació de productes ecològics.

  3. En ambdós supòsits s'haurà de presentar, juntament amb les acreditacions, una sol·licitud d'inscripció adreçada al Consell, mitjançant els models d'impresos que es facilitaran als serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Les sol·licituds es podran presentar davant les oficines comarcals, els serveis territorials o bé per correu. En el cas de persones jurídiques s'haurà d'acreditar, alhora, certificació de l'acord del seu màxim òrgan de govern en el qual s'hagi resolt formular la petició d'inscripció. 2.2 Només podran utilitzar les indicacions esmentades en l'article anterior els operadors que produeixin, elaborin i/o importin de països tercers els productes agraris i agroalimentaris que compleixin les normes sobre producció agrària ecològica que estableix la legislació vigent. 2.3 Tots els operadors que vulguin utilitzar les indicacions protegides de la producció agrària ecològica, que figuren al Reglament CEE 2092/91, hauran de notificar la seva activitat al Consell i sotmetre's al seu sistema de control.

Article 3

Inscripció als registres 3.1 D'acord amb el que disposa l'article 15 del Decret 28/1994, de 21 de gener, el Consell portarà els tres registres següents:

  1. Els agricultors, ramaders i altres titulars d'empreses agràries de producció figuraran al Registre d'operadors titulars d'empreses agràries de producció. També hi figuraran els productors que, amb la sol·licitud prèvia d'inscripció al Consell, estiguin en procés de reconversió cap a l'activitat agrària ecològica.

  2. Els envasadors, elaboradors o qualsevol persona que transformi productes provinents de producció agrària ecològica convenientment qualificats figuraran al Registre d'operadors titulars d'indústries elaboradores.

  3. Els importadors de països tercers de productes procedents de la producció agrària ecològica, prèviament reconeguts segons el mecanisme que preveu el Reglament CEE 2092/91, del Consell, de 24 de juny de 1991, i les seves disposicions complementàries, figuraran inscrits al Registre d'operadors titulars d'empreses importadores de països tercers, sens perjudici de la competència que correspon a l'Estat espanyol en matèria de comerç exterior. 3.2 La inscripció en un registre del Consell, a més de les obligacions generals que han de complir els operadors inscrits, pot comportar condicions particulars derivades del tipus de producte o del procés utilitzat en la seva producció, envasat, elaboració i/o conservació, així com qualsevol altra consideració que resulti oportuna com a conseqüència de l'establiment d'aquestes condicions particulars, les quals s'hauran de fer constar per escrit en la corresponent resolució d'inscripció. Qualsevol modificació que afecti les activitat dels operadors i la qualificació dels productes de producció agrària ecològica pot comportar l'establiment i/o modificació d'aquestes condicions particulars i l'expedició d'una nova resolució actualitzant les condicions de la inscripció. 3.3 La inscripció en el registre corresponent tindrà validesa fins que l'inscrit causi baixa voluntària, que la baixa estigui produïda per la resolució d'un expedient sancionador o que es derivi del que disposa el punt 2 de l'article 5. 3.4 La sol·licitud d'inscripció ha d'anar acompanyada del justificant que acrediti l'ingrés de la taxa d'inscripció legalment establerta.

Capítol 3 Registres

Article 4

Registres del Consell 4.1 El Consell tindrà al seu càrrec els registres públics d'operadors següents:

  1. Operadors titulars d'empreses agràries de producció.

  2. Operadors titulars d'empreses elaboradores.

  3. Operadors titulars d'empreses d'importació. 4.2 Les sol·licituds d'inscripció s'adreçaran al Consell i aniran acompanyades de la documentació exigida en aquest Reglament. 4.3 El Consell denegarà les inscripcions que no s'ajustin als preceptes del present Reglament o als acords adoptats pel Consell sobre condicions complementàries de caràcter tècnic que hagin de reunir les finques i indústries. 4.4 Les inscripcions en aquests registres no eximeixen els interessats de l'obligació d'inscriure's en els altres que amb caràcter general estiguin establerts, la certificació dels quals haurà d'acompanyar la sol·licitud d'inscripció. 4.5 Als registres s'inscriuran les dades següents:

  4. Nom i cognoms del titular o cotitulars de l'explotació, NIF i adreça, o bé el NIF i raó social si es tracta de persones jurídiques.

  5. Dades de la base territorial de l'explotació: situació, superfície, dades registrals i cadastrals, tipus de conreu o explotació.

  6. Dades de les construccions i instal·lacions de l'explotació: tipus, superfície, règim de tinença i les dades registrals i cadastrals de la base territorial on siguin ubicades.

  7. Si s'escau, dades de les instal·lacions, maquinària o serveis d'empreses col·laboradores que s'utilitzin. 4.6 Els registres s'organitzen amb els instruments següents: Llibre d'inscripcions on figuraran el nom i cognoms o raó social, adreça i activitat. Arxiu on es dipositaran els documents que es presentin. 4.7 La funció d'actualització permanent dels registres que realitzin els serveis administratius del Consell estarà sotmesa al control del director tècnic.

Capítol 4 Obligacions i drets dels operadors

Article 5

Drets i obligacions 5.1 Les obligacions dels operadors són les següents:

  1. Complir les normes establertes en aquest Reglament, en el quadern de normes tècniques del Consell, així com els acords adoptats pel Consell i, en general, la normativa vigent en matèria de producció agrària ecològica i utilització de les seves indicacions protegides.

  2. Col·laborar en la realització de les visites de seguiment i inspecció que realitzin els serveis d'inspecció del Consell, i facilitar la tasca dels inspectors, proporcionant-los la informació que sol·licitin. Permetre el lliure accés a totes les parcel·les, dependències i edificacions de l'explotació i/o l'empresa, així com a la seva documentació tècnica, industrial, mercantil i comptable.

  3. Exhibir la documentació que serveixi de justificació del moviment de mercaderies i les transaccions realitzades i facilitar-ne als inspectors una còpia o reproducció quan ho sol·licitin.

  4. Permetre que es practiqui la presa de mostres dels productes o de les mercaderies que produeixen, envasen, elaboren, distribueixen o comercialitzen, i fer-se càrrec del cost de les anàlisis repetides que s'originin com a conseqüència del possible incompliment de les normes tècniques.

  5. Utilitzar les indicacions protegides i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR