DECRET 143/2008, de 15 de juliol, pel qual es desplega la Llei 22/2002, de 12 de juliol, de confraries de pescadors, en matèria de procediment electoral.

Fecha de Entrada en Vigor 6 de Agosto de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyDecret

DECRET

143/2008, de 15 de juliol, pel qual es desplega la Llei 22/2002, de 12 de juliol, de confraries de pescadors, en matèria de procediment electoral.

El capítol V de la Llei 22/2002, de 12 de juliol, de confraries de pescadors, estableix un procediment electoral per al procés d'elecció dels òrgans de govern de les confraries de pescadors, de les seves federacions territorials i de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors.

A aquests efectes, l'article 32.5 assenyala que el procediment electoral s'ha d'establir per reglament, i en altres articles del capítol V s'assenyalen, així mateix, les bases a les quals s'ha d'ajustar aquest procediment electoral pel que fa al dret de sufragi actiu i passiu, el cens electoral, l'elecció i l'administració electoral.

El Decret 232/2003, de 23 de setembre, va establir el procediment electoral de les confraries de pescadors i les seves federacions. En aquest Decret es regula el tipus de representativitat que han de tenir les persones treballadores i empresàries que estan representades als òrgans de govern de confraries, així com un exhaustiu detall del dret a sufragi actiu i passiu, l'organització de l'Administració electoral, el sistema de reclamacions i impugnacions, el procés de votacions i el calendari electoral, i estableix la supletorietat dels estatuts de cada confraria i la normativa electoral general.

L'experiència d'un procés electoral i el transcurs d'un mandat complert de quatre anys aconsella dissenyar un nou marc electoral tenint presents les demandes i necessitats del sector, en el sentit de donar més agilitat i tenir en compte les peculiaritats de les confraries amb menys nombre de persones confrares.

A aquests efectes, la nova regulació del procés electoral té per objecte flexibilitzar el procés, escurçar la seva durada i aconseguir una adequació més gran dels principis electorals al procediment que se segueix per a les eleccions per als òrgans de govern de les confraries de pescadors i de les seves federacions.

D'acord amb l'informe de la Comissió Jurídica Assessora;

Per això, de conformitat amb l'article 61 i següents de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Normativa aplicable

El procés d'elecció dels òrgans de govern de les confraries de pescadors, de les seves federacions territorials i de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors es regeix per la Llei 22/2002, de 12 de juliol, de confraries de pescadors, per aquest Decret, per les disposicions que el despleguin i pel que estableixin els estatuts de les confraries i de les seves federacions i, supletòriament, per la normativa general electoral.

Article 2

Convocatòria del procés electoral

2.1 Correspon al conseller o a la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural la convocatòria del procés electoral per a la provisió dels càrrecs als òrgans de govern de les confraries de pescadors, les federacions territorials i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, mitjançant una ordre, publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, que ha de fixar el calendari de les eleccions. La publicació de la convocatòria determina l'inici del procés electoral a tots els efectes.

2.2 A les confraries de pescadors on hi hagi persones associades no relacionades amb la flota pesquera, com ara persones mariscadores o teixidores de xarxes, la seva representativitat s'ha de regular d'acord amb els estatuts.

2.3 La representativitat als òrgans de govern de les confraries de pescadors és la que assenyalen l'article 32.4 de la Llei 22/2002, de 12 de juliol, de confraries de pescadors, aquest Decret i el que determinin els estatuts de cada confraria.

2.4 El mandat dels òrgans de govern de les confraries de pescadors, de les seves federacions territorials i de la Federació Nacional Catalana expira transcorreguts quatre anys comptats de la data de la constitució definitiva.

La convocatòria d'eleccions següents s'ha de publicar en una data anterior a l'expiració del mandat i s'ha d'ajustar a la durada del procés electoral.

2.5 Un cop exhaurit el període de mandat, els òrgans de govern cessants restaran en funcions fins a la constitució provisional dels nous òrgans de govern.

Els òrgans de govern constituïts de manera provisional es consideraran a tots els efectes en funcions, mentre no es constitueixin de forma definitiva.

Article 3

Despeses electorals

Totes les despeses que generi el procés electoral, excloses les indemnitzacions que poden acreditar les persones membres de la Junta Electoral, seran a càrrec dels mateixos organismes dels quals s'han de renovar els òrgans de govern.

Capítol 2

Procés electoral dels òrgans de govern de les confraries de pescadors

Article 4

Dret de sufragi

4.1 Tenen la condició de persones electores en el procés electoral que regula aquest Decret totes les persones que compleixin els requisits següents:

  1. Ser persones treballadores en situació d'alta, o en les situacions assimilades a l'alta d'incapacitat temporal i atur a causa de veda temporal, en una embarcació amb base en l'àmbit de la confraria, o persones representants d'una empresa armadora titular d'embarcacions amb base en l'àmbit de la confraria, o ser persones mariscadores o teixidores de xarxes en actiu en l'àmbit de la confraria.

  2. Ser majors d'edat.

  3. Constar al cens electoral definitiu.

  4. No estar incapacitades o inhabilitades per resolució o sentència judicial ferma per a l'exercici del dret de sufragi actiu.

4.2 Per poder elegir les persones membres del capítol i el patró o la patrona major, les persones electores han de ser membres de la junta general.

4.3 Les persones vocals que representen els armadors i les armadores són escollides pels/per les armadors/es i les persones vocals que representen els treballadors/es són escollides pels/per les treballadors/es de cada sector.

4.4 Tenen la condició d'elegibles les persones que, a més de la condició de persones electores, compleixin els requisits que determina l'article 33.4 de la Llei 22/2002, de 12 de juliol, de confraries de pescadors.

4.5 Per ser membre del capítol o patró o patrona major, cal ser membre de la junta general.

4.6 Als efectes de la presentació de candidatures i de votació, cada part armadora té un vot, independentment del nombre de socis. Les persones jurídiques i comunitats de béns que siguin titulars d'embarcacions exerciran el dret de sufragi a través del seu representant legal o persona física designada per l'òrgan de govern a aquest efecte. Les persones copropietàries d'una embarcació exerciran el dret de sufragi a través d'una de les persones copropietàries i es farà constar aquesta delegació per escrit. Totes aquestes circumstàncies hauran de constar al cens electoral a què fan referència els articles 5.4 i 5.5 d'aquest Decret.

Article 5

Cens electoral

5.1 Un cop publicada l'ordre de convocatòria, el capítol de cada confraria elaborarà l'organigrama i el cens electoral, ordenat per agrupació d'armadors/es i agrupació de treballadors/es, i dins de cada agrupació, pels sectors de la confraria que tenen dret a representació als òrgans de govern, i ho trametrà al Comitè Electoral perquè s'exposi al tauler d'anuncis de la confraria el setè dia posterior al de convocatòria del procés electoral i per un termini de set dies.

Es podran formular reclamacions contra el cens provisional fins al darrer dia de la seva exposició. Aquestes reclamacions hauran de ser resoltes pel Comitè Electoral en un termini màxim de dos dies. Contra aquesta resolució es pot interposar recurs davant de la Junta Electoral en un termini màxim de dos dies, la qual haurà d'emetre resolució en un termini de dos dies.

5.2 Al cens electoral hi figuraran totes les dades necessàries perquè les persones físiques i jurídiques puguin exercir el seu dret de sufragi actiu i passiu.

5.3 Quant a les persones físiques, figuraran al cens, en tot cas, les dades següents:

  1. El nom i els cognoms.

  2. El NIF.

  3. La classificació com armador/a o treballador/a.

  4. La denominació de la modalitat de pesca en la qual està ubicada.

    5.4 Quant a les persones jurídiques i comunitats de béns, figuraran al cens, en tot cas, les dades següents:

  5. La denominació.

  6. El CIF.

  7. La identificació del seu representant per exercir tant el dret al sufragi actiu com al passiu. En el supòsit que la representació del dret de sufragi actiu amb el dret de sufragi passiu no coincideixi s'haurà d'especificar.

  8. La classificació com a part armadora.

  9. La denominació de la modalitat de pesca en la qual està ubicada.

Article 6

Presentació de candidatures

Les candidatures són individuals a efectes de votació i escrutini i es presenten davant del comitè electoral corresponent en els terminis assenyalats a l'annex d'aquest Decret.

Article 7

Requisits de les persones candidates

7.1 Les persones candidates han de figurar inscrites al cens de l'agrupació que correspon a cada modalitat per la qual es presenten.

7.2 Les persones candidates han de fer constar en la presentació de les candidatures, de manera precisa i inequívoca, el nom, els cognoms, el DNI, el NIE o passaport i la seva adreça, a efectes de notificacions durant el procés electoral.

Article 8

Administració electoral

8.1 Amb la finalitat de garantir la transparència i l'objectivitat del procés electoral que regula aquest Decret, l'Administració electoral ha d'estar formada per:

  1. La Junta Electoral, única per a tot Catalunya.

  2. Un comitè electoral per a cada confraria, per a cada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR