DECRET 280/2003, de 4 de novembre, de desplegament de la Llei 6/1998, de 13 de maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

Aquest Decret dóna compliment i desenvolupa la Llei 6/1998, de 13 de maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives (DOGC núm. 2664, de 21.5.1998), que es va dictar en ús de la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya expressada a l'article 9.21 de l'Estatut d'autonomia.

La Llei 6/1998 esmentada, va introduir en aquest àmbit un nou marc normatiu basat en el principi de major flexibilitat de gestió a les cooperatives que vulguin crear o mantenir una secció de crèdit, al mateix temps que per assegurar el seu correcte funcionament, va preveure unes regles mínimes de caràcter tècnic que s'han de determinar per reglament.

Així, l'article 5 de l'esmentada Llei estableix una relació mínima de recursos propis de la cooperativa respecte a l'immobilitzat i un palanquejament màxim a determinar reglamentàriament i remet, també, al reglament, la fixació dels indicadors per al compliment del límit a la dimensió màxima de les seccions de crèdit. Finalment, l'article 7.2 de la Llei preveu que per reglament es determini la concentració màxima d'operacions de risc amb els socis individuals i també els criteris per a la delimitació del concepte d'unitat de risc.

Finalment, l'article 12.3 de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives, en la redacció que en fa la Llei 13/2003, de 13 de juny, crea el Registre de cooperatives de crèdit de Catalunya en el Departament d'Economia i Finances i també preveu l'existència en aquest Registre d'una secció especial on s'han d'inscriure els actes de les societats cooperatives amb secció de crèdit subjectes a la Llei 6/1998, de 13 de maig.

Aquests articles, juntament amb la disposició final primera habiliten aquest desplegament reglamentari.

En conseqüència, per tal de donar compliment al que estableixen les disposicions esmentades, aquest Decret precisa, a més de determinats aspectes registrals i estatutaris, els límits estructurals i operatius a què la Llei 6/1998 subjecta la gestió dels departaments financers que les cooperatives hagin inscrit en el Registre de cooperatives de Catalunya com a seccions de crèdit per al compliment de les finalitats que la mateixa Llei assenyala.

Per tot això, escoltat el Consell Superior de la Cooperació, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers d'Economia i Finances i de Treball, Indústria, Comerç i Turisme i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Àmbit d'aplicació

Aquest Decret és d'aplicació a les cooperatives que tinguin secció de crèdit i se subjectin a la Llei 6/1998, de 13 de maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives.

Article 2

Requisits per a la creació

  1. Les cooperatives que pretenguin crear una secció de crèdit han de complir els requisits següents:

  1. Tenir previst en el seus estatuts l'existència d'una secció per al compliment de les funcions a què es refereix l'article 1.2 de la Llei 6/1998.

  2. Limitar estatutàriament les operacions de la secció de crèdit a la pròpia cooperativa, a les persones físiques i jurídiques que tinguin la condició de soci i a les altres persones que preveu l'article 1.3 de l'esmentada Llei.

  3. Que la persona que exerceixi les funcions de la direcció o gerència reuneixi a judici del Consell Rector els requisits de capacitat, de preparació tècnica suficient i d'experiència per desenvolupar les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR