ORDRE TRE/220/2002, de 23 de maig, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions destinades als projectes d'escoles taller, cases d'oficis, tallers d'ocupació i unitats de promoció i desenvolupament.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

ORDRE TRE/220/2002, de 23 de maig, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions destinades als projectes d'escoles taller, cases d'oficis, tallers d'ocupació i unitats de promoció i desenvolupament.

Atesa l'Ordre ministerial de 14 de novembre de 2001, per la qual es regulen els programes d'escoles taller i cases d'oficis i les unitats de promoció i desenvolupament i s'estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions públiques dels esmentats programes;

Atesa l'Ordre ministerial de 14 de novembre de 2001, per la qual es desenvolupa el Reial decret 282/1999, de 22 de febrer, pel qual s'estableix el programa de tallers d'ocupació, i s'estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions públiques de l'esmentat programa;

Atès el que disposen el Reial decret 1050/1997, de 27 de juny, sobre traspàs a la Generalitat de Catalunya de la gestió realitzada per l'INEM en l'àmbit del treball, l'ocupació i la formació; el Decret 235/1997, de 2 de setembre, pel qual s'assignen al Departament de Treball les funcions i els serveis traspassats a la Generalitat de Catalunya en matèria de treball, ocupació i formació, i l'Ordre de 15 de desembre de 1997, per la qual s'assignen les funcions que en matèria de treball, ocupació i formació han estat atribuïdes al Departament pel Decret esmentat;

Vist el que estableix el capítol 9 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, i atès que s'ha donat audiència als agents socials representats al Consell de Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i al Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, a proposta de la Direcció General d'Ocupació i en ús de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té com a finalitat establir les bases reguladores de les subvencions destinades als projectes d'escoles taller, cases d'oficis, tallers d'ocupació i unitats de promoció i desenvolupament que promou la Direcció General d'Ocupació del Departament de Treball.

Article 2

Tipus d'accions

Seran objecte de la subvenció que regula la present Ordre els següents tipus d'accions:

  1. Programa d'escoles taller i cases d'oficis, adreçat a millorar l'ocupabilitat dels joves aturats menors de 25 anys, amb la finalitat de facilitar la seva inserció laboral.

  2. Programa de tallers d'ocupació, adreçat a millorar l'ocupabilitat dels joves aturats de 25 o més anys, amb la finalitat de facilitar la seva inserció laboral.

  3. Programa d'unitats de promoció i desenvolupament, adreçat a col·laborar en la preparació, acompanyament i avaluació dels projectes d'escoles taller, cases d'oficis i tallers d'ocupació, el descobriment de les potencialitats de desenvolupament i ocupació al territori, l'elaboració de plans integrals d'intervenció i projectes de desenvolupament, i el foment, bé directament o en col·laboració amb el Departament de Treball i les entitats promotores, de la inserció laboral dels participants als projectes.

Les obres o serveis d'utilitat pública o d'interès social que es desenvolupin als programes d'escoles taller, cases d'oficis i tallers d'ocupació hauran de possibilitar als alumnes treballadors la realització d'un treball efectiu que, amb la formació professional ocupacional rebuda, la qual estarà directament relacionada amb aquest treball, afavoreixi la seva qualificació professional i la seva inserció laboral.

Article 3

Entitats promotores

Podran ser beneficiaris de les subvencions que preveu l'Ordre per a cada tipus d'acció les entitats sense ànim de lucre següents, sempre que siguin competents per a la execució de les corresponents obres i serveis i que disposin de la capacitat tècnica i de gestió suficients:

  1. Òrgans, organismes autònoms i altres ens públics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i de l'Administració de l'Estat en l'àmbit territorial de Catalunya.

  2. Les entitats locals, els seus organismes autònoms i les entitats amb competència en matèria de promoció de l'ocupació, dependents o assimilades a aquelles, sempre que la titularitat correspongui íntegrament a les entitats locals, d'acord amb el que estableix la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya.

  3. Consorcis en l'àmbit territorial de Catalunya.

  4. Associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre en l'àmbit territorial de Catalunya.

En el cas de les unitats de promoció i desenvolupament, les entitats i els projectes hauran de tenir un àmbit d'actuació comarcal o provincial.

Article 4

Requisits de l'entitat sol·licitant

4.1 Per poder accedir a les subvencions previstes en aquesta Ordre, les entitats sol·licitants hauran de complir els requisits que a continuació es detallen, els quals hauran d'acreditar amb la sol·licitud per a l'obtenció dels ajuts que preveu aquesta Ordre, juntament amb la documentació requerida per a cada tipus d'acció segons estableixen els articles 36, 39 i 42 de l'Ordre.

  1. Tenir la capacitat tècnica i de gestió suficient per a l'execució dels projectes sol·licitats

  2. Ésser competents per a l'execució de les corresponents obres i serveis. Aquest fet s'acreditarà mitjançant els objectius fundacionals de l'entitat i el desenvolupament per part de l'entitat d'obres i serveis similars.

  3. En el cas d'entitats amb 50 treballadors o més, declaració del compliment de l'obligació que estableix l'article 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social dels minusvàlids, de donar ocupació almenys a un 2% de treballadors/es amb disminució sobre el total de treballadors/es a l'entitat o declaració conforme aplica les mesures alternatives d'acord amb el Reial decret 27/2000, de 14 de gener, pel qual s'estableixen les mesures alternatives de caràcter excepcional, al compliment de la quota de reserva del 2% a favor de treballadors disminuïts en les empreses de 50 o més treballadors (BOE núm. 22, de 26.1.2000) o el Decret 246/2000, de 24 de juliol, sobre l'aplicació de les mesures alternatives de caràcter excepcional al compliment de la quota de reserva del 2% a favor de treballadors disminuïts en empreses de 50 o més treballadors (DOGC núm. 3196, de 2.8.2000).

  4. En el cas d'entitats que hagin col·laborat en aquests programes, serà necessària la justificació i el reintegrament dels exercicis vençuts i el desenvolupament correcte dels projectes anteriors, així com la presentació de la memòria final dels projectes desenvolupats que s'especifica a la lletra g del punt 20.3 d'aquesta Ordre, i especialment els resultats d'inserció a l'acabament i al cap de 6 mesos del seu acabament. S'entén per exercici vençut aquell el termini de justificació del qual hagi vençut al moment de la presentació de la sol·licitud.

4.2 La presentació de la documentació exigida no serà necessària per als sol·licitants que l'hagin aportada a qualsevol òrgan o dependència del Departament de Treball. En aquest cas l'aportació podrà ser substituïda per una declaració del sol·licitant en la qual consti l'òrgan o dependència i la data en què ha estat aportada. També s'indicarà que no s'han produït modificacions en el seu contingut.

Article 5

Requisits dels projectes

Els projectes d'escoles taller, cases d'oficis, tallers d'ocupació i unitats de promoció i desenvolupament hauran de complir els següents requisits:

  1. Ser viables tècnicament i econòmicament.

  2. Que es puguin desenvolupar i finalitzar en els temps sol·licitat per l'entitat.

Article 6

Alfabetització informàtica, seguretat i salut laboral, formació medi ambiental i coneixement del català

Amb la finalitat de permetre l'accés dels alumnes treballadors participants als programes d'escoles taller, cases d'oficis i tallers d'ocupació a les noves tecnologies de la informació i de la comunicació, en tots els projectes s'impartirà un mòdul d'alfabetització informàtica. El contingut d'aquest mòdul tindrà una durada almenys de 30 hores i estarà inclòs dins del pla formatiu exigit als articles 36 i 42 d'aquesta Ordre, amb els continguts i temps d'impartició que, si escau, determini el Departament de Treball.

Al llarg de tots els projectes d'escoles taller, cases d'oficis i tallers d'ocupació, i especialment durant el primer semestre, serà obligatòria la impartició de mòduls específics de seguretat i salut laboral. També serà obligatòria la impartició d'un mòdul bàsic de coneixements i de sensibilització medi ambiental, així com un programa formatiu que garanteixi el coneixement bàsic d'entendre i parlar la llengua catalana, que afavoreixi les possibilitats d'inserció laboral del treballador al mercat laboral català.

Article 7

Formació bàsica

Per als alumnes treballadors participants als programes d'escoles taller, cases d'oficis i tallers d'ocupació que no hagin assolit els objectius de l'Educació Secundària Obligatòria previstos en la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu (LOGSE), títol 1, capítol III, secció primera, i de conformitat amb el que estableix en el seu article 23.2, així com en l'article 11.2.e) del Text refós de la Llei de l'Estatut dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR