ORDRE AAM/114/2013, de 4 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora de la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura, i es convoquen els corresponents a 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament CE 797/2004 del Consell, de 26 d'abril, estableix una sèrie de mesures destinades a millorar la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura amb l'objectiu que cada estat membre de la Comunitat Europea estableixi un programa nacional d'actuacions amb caràcter triennal.

El Programa nacional d’ajuda a l’apicultura 2011-2013 ha estat aprovat per la Comissió Europea mitjançant la Decisió de 14 de setembre de 2010, que aprova el programa de millora de la producció i la comercialització dels productes apícoles per al període 2011-2013, presentat per l’Estat de conformitat amb el Reglament (CE) 1234/2007, del Consell, de 22 d’octubre de 2007, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s’estableixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM) i que decideix la contribució de la Unió Europea al programa esmentat.

El programa nacional s'ha d'adreçar a actuacions destinades a l'assistència tècnica als apicultors i a les agrupacions d'apicultors, lluita contra la varroasi, racionalització de la transhumància, i mesures de suport als laboratoris d'anàlisi de les característiques fisicoquímiques de la mel.

Els ajuts al sector apícola convocats en aquesta disposició estan integrats en el Programa nacional d’ajuda a l’apicultura 2011-2013 esmentat.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector apícola mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora en la producció i la comercialització dels productes de l’apicultura, les quals es publiquen a l’annex 1 d’aquesta Ordre, i per als conceptes subvencionables de cadascuna de les línies d’actuació que figuren a l’annex 2.

Article 2

2.1 Convocar per a 2013 els ajuts destinats a la millora en la producció i la comercialització dels productes de l’apicultura d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article 1 precedent, i per als conceptes subvencionables que figuren a l’annex 2.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de 10 dies, i computa des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre en el DOGC.

2.3 Els ajuts d’aquesta Ordre tenen el caràcter de cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) en un 50%, amb fons del Ministeri d’Agricultura Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) en un 25%, i amb fons del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) en un 25%.

2.4 Els ajuts d’aquesta Ordre, per un import de 97.586,06 euros, tenen caràcter de cofinançats amb el FEAGA, que n'aporta el 50%, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), que n'aporta el 25%, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), que aporta el 25% restant. L’aportació del DAAM i el MAGRAMA van a càrrec de la partida pressupostària AG03 D/782000100/6120 per un import de 48.793,03 euros per a l’exercici pressupostari 2013, i el FEAGA hi aporta la resta de 48.793,03 euros. L’import de la convocatòria es distribueix entre les línies d’actuació de la manera següent:

- Assistència tècnica a les persones apicultores i a les agrupacions de productors: 19.517,21euros.

- Lluita contra la varroasi: 39.034,42 euros.

- Racionalització de la transhumància: 37.082,71 euros.

- Mesures de suport als laboratoris d’anàlisi de les característiques fisicoquímiques de la mel: 1.951,72 euros.

L’import d’aquesta convocatòria podrà ser ampliat fins a arribar a una dotació final de 507.484,00 euros, dels quals 126.871,00 euros serien a càrrec dels pressupostos del DAAM, 126.871,00 euros, a càrrec dels pressupostos del MAGRAMA i 253.742,00 euros, a càrrec del FEAGA. L’aplicació de l’increment resta condicionada a l’efectiva disponibilitat del crèdit en el moment anterior a la resolució.

Els crèdits sobrants en una de les línies d’actuació anteriors es podran aplicar a la línia o línies que més reducció hagin experiment en aplicació del que estableix l’apartat 4 de les bases reguladores.

2.5 Les persones beneficiàries han d’haver realitzat i justificat les actuacions objecte de l’ajut dins el termini comprès entre l’1 de setembre de 2012 i la data de presentació de la sol·licitud de l’ajut, ambdós inclosos, per tal que com a màxim el 15 d’octubre de 2013 es pugui procedir a la certificació i comprovació de l’execució de les activitats previstes, amb l’excepció establerta en l’apartat 9.3 de les bases reguladores en el cas de despeses de contractació de personal tècnic especialista, si el contracte té una durada superior a l’1 de juny.

2.6 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei d’Ordenació Ramadera.

2.7 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap del Servei d’Ordenació Ramadera i el/la cap del Servei de Prevenció en Salut Animal.

2.8 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà el 31 de desembre de 2013. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.9 Contra la resolució del director o la directora general d’Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que se'n puguin interposar qualssevol altres que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l’apartat anterior.

2.10 Els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/ , fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposició addicional

Aquests ajuts cofinançats amb el FEADER es tramiten d’acord amb les funcions d’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’Organisme Pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER (DOGC núm. 4743, de 19.10.2006).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 4 de juny de 2013

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte dels ajuts

1.1 L’objecte dels ajuts que estableix l’Ordre és millorar la producció i la comercialització dels productes de l’apicultura en l’àmbit territorial de Catalunya.

1.2 A efectes de l’Ordre, es consideren les línies d’actuació següents:

  1. Assistència tècnica a les persones apicultores i a les agrupacions d’apicultors/es.

  2. Lluita contra la varroasi.

  3. Racionalització de la transhumància.

  4. Mesures de suport als laboratoris, reconeguts pel DAAM, d’anàlisi de les característiques fisicoquímiques de la mel.

    1.3 Els conceptes subvencionables dins de cadascuna de les línies d’actuació queden recollits a l’annex 2 de l’Ordre.

    –2 Persones beneficiàries i perceptores dels ajuts

    2.1 Poden ser beneficiàries i perceptores d’aquests ajuts:

  5. Per a totes les línies d’actuació, les cooperatives apícoles, les agrupacions de persones productores amb personalitat jurídica integrades majoritàriament per persones apicultores que compleixin els requisits que estableix l’apartat 2.2 d’aquestes bases reguladores i les associacions i les fundacions que tinguin els estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

  6. Per a les actuacions que figuren als apartats c).1, c).2, c).3 i c).4 de l’annex 2 de l’Ordre, les persones físiques o jurídiques i les comunitats de béns titulars d’una explotació apícola que, a més de complir els requisits que estableix l’apartat 2.2 d’aquestes bases reguladores, acreditin la condició de persona agricultora professional, d’acord amb la normativa aplicable a Catalunya, i que es trobin incloses en el sistema especial per a treballadors/es per compte propi agrari del règim especial de treballadors/es autònoms/es. En el cas de persones jurídiques i de comunitats de béns, aquesta acreditació haurà de ser per a tots els seus membres. No obstant això, les persones titulars d'explotacions apícoles que pertanyen a una cooperativa o a una agrupació de productors/es que hagi sol·licitat un dels ajuts no podran ser beneficiàries d’aquest mateix ajut a títol individual.

    2.2 Les persones apicultores beneficiàries d’aquests ajuts han de complir els requisits següents:

  7. Estar en possessió del Llibre d’explotació ramadera actualitzat segons la normativa vigent.

  8. Tenir inscrita l’explotació al Registre d’explotacions apícoles amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR