ORDRE IUE/290/2008, de 5 de juny, per la qual s'aproven les bases per la concessió d'ajuts a la realització d'auditories de diagnòstic d'adequació al reglament Reach, per a les pimes industrials fabricants de substàncies químiques afectades per aquest reglament i s'obre la convocatòria per a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IUE/290/2008, de 5 de juny, per la qual s'aproven les bases per la concessió d'ajuts a la realització d'auditories de diagnòstic d'adequació al reglament Reach, per a les pimes industrials fabricants de substàncies químiques afectades per aquest reglament i s'obre la convocatòria per a l'any 2008.

La petita i mitjana empresa té una importància decisiva en el creixement econòmic de Catalunya com a motor de desenvolupament i creació d'ocupació. La seva estructura i la seva dimensió la fan ser més flexible per adaptar-se als canvis ràpids de l'entorn, però també és més feble que les grans empreses, alhora de suportar els costos que una adaptació normativa com aquesta comporta.

El Govern, tenint en compte el món empresarial en el seu conjunt, impulsa una sèrie d'instruments, per mitjà del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, amb l'objectiu d'ajudar la petita i mitjana empresa a millorar la seva competitivitat en un entorn empresarial dinàmic.

En aquest context, l'objecte d'aquesta línia d'ajuts és impulsar el desenvolupament de la petita i mitjana empresa catalana del sector químic mitjançant l'ajut a la realització d'auditories de diagnosi en relació amb la seva adaptació al reglament relatiu al registre, a l'avaluació, a l'autorització i a la restricció de substàncies i preparats químics (REACH) amb la intenció que el compliment d'aquest nou reglament sigui una oportunitat per incrementar el seu nivell de competitivitat.

Aquesta convocatòria s'adreça a les petites i mitjanes empreses del sector químic. El sector químic català ha de fer front al nou repte comunitari d'adaptar-se al reglament Reach. Aquest nou reglament pretén millorar els nivells de protecció de la salut de les persones i del medi ambient davant els productes i preparats químics. Estableix una nova estratègia preventiva que es fonamenta en el registre del producte o preparat químic, associat a determinats usos, prèviament determinats pel fabricant. No cal dir que, aquest repte per a les pimes suposa grans dificultats per les reduïdes estructures de suport que poden arribar a consolidar.

D'acord amb la normativa comunitària relativa als ajuts d'Estat;

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 12/2004, 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003) i amb el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, a proposta de la Secretaria d'Indústria i Empresa, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Bases reguladores

S'aproven les bases reguladores que regiran la convocatòria pública per a la concessió dels ajuts a la realització d'auditories de diagnosi per dinamitzar i afavorir l'adaptació de les pimes industrials fabricants de substàncies químiques afectades pel preregistre del reglament Reach, si així ho determina l'auditoria a realitzar, per tal d'afavorir la seva competitivitat, les quals figuren en l'annex 1.

Article 2

Convocatòria

2.1 S'obre la convocatòria pública per a l'any 2008 per a la concessió d'ajuts a la realització de diagnòstics d'adequació al Reach per dinamitzar i afavorir l'adaptació de les pimes del sector químic a aquest reglament amb l'objectiu de mantenir i/o millorar-ne la seva competitivitat.

2.2 En cas de produir-se renúncies o incrementar-se la quantitat per els ajuts, tindran dret a ser beneficiaris els projectes que no van arribar a obtenir ajut i que, atesos els criteris de valoració continguts a l'annex 1 d'aquesta Ordre, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes seleccionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts en cada convocatòria.

Article 3

Aplicació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta convocatòria dins de l'any 2008 és de 300.000 euros. El seu finançament serà a càrrec de la partida pressupostària IU03D/470000100/6210 del pressupost de la Secretaria d'Indústria i Empresa, per a subvencions a empreses privades per a l'any 2008. Aquesta quantitat podrà incrementar-se amb les quantitats derivades d'ajuts que hagin estat objecte de revocació.

Article 4

Termini i forma de presentació de sol·licituds

4.1 El termini de presentació de les sol·licituds serà de 30 dies naturals des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

4.2 Les sol·licituds han d'anar adreçades a la persona titular de la Secretaria d'Indústria i Empresa, i s'han de formalitzar en l'imprès normalitzat que es podrà obtenir a la pàgina web del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (http://www.gencat.cat/diue) INFOREACH (http://inforeach.gencat.cat/), o que es posarà a disposició dels sol·licitants en qualsevol de les Oficines de Gestió Empresarial i delegacions territorials del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa.

4.3 Les sol·licituds, en suport paper i acompanyades de tota la documentació que consta a l'apartat 5.4 de l'annex 1, s'han de presentar a la seu de l'Oficina de Gestió Empresarial, passeig de Gràcia, 129, planta baixa, 08008 Barcelona, o a qualsevol de les adreces de les delegacions territorials del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa.

També es podran presentar mitjançant qualsevol dels procediments previstos a l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener. En el cas de tramesa a través de l'administració de correus, caldrà fer la tramesa en sobre obert per tal de segellar el primer full de la documentació presentada.

Article 5

Comunicació dels ajuts a la Comissió Europea

L'atorgament dels ajuts es regirà per les condicions que estableix el Reglament (CE) núm. 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L379/5, de 28.12.2006).

Segons aquest Reglament, l'ajuda total de minimis concedida a una empresa determinada no serà superior a 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Aquesta quantitat està expressada en termes bruts, és a dir, abans de qualsevol deducció en concepte de fiscalitat.

Article 6

Òrgan competent per a la tramitació i resolució dels expedients

En els apartats 7, 8 i 9 de l'annex 1 es determinen, respectivament, l'òrgan competent de la tramitació, els criteris d'avaluació i el procediment administratiu respecte a aquesta tramitació.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor a l'endemà de la data de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 5 de juny de 2008

Josep Huguet i Biosca

Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa

Annex 1

Bases

.1 Objecte

1.1 L'objecte d'aquestes bases és regular l'atorgament d'ajuts a la realització d'auditories de diagnòstics per dinamitzar i afavorir l'adaptació de les pimes del sector químic al reglament Reach, tot afavorint la seva competitivitat.

1.2 Els estudis de diagnòstic que es presentin per a l'obtenció d'aquests ajuts, hauran d'haver-se realitzat entre l'1 de gener i el 30 de novembre de 2008.

.2 Tipus dels ajuts

2.1 La subvenció serà com a màxim del 75% del cost de l'estudi de diagnòstic sense superar en cap cas la quantitat màxima d'ajut de 5.000 ..

Aquesta diagnosi s'haurà de realitzar a Catalunya i s'haurà de fer d'acord amb els continguts que s'estableixen a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Als efectes d'aquesta convocatòria s'entén com a diagnosi empresarial l'oportunitat de dur a terme, mitjançant un expert extern, un estudi que permeti detectar els punts forts i febles de l'empresa de manera que s'estableixi un pla de treball a implantar, detallat en el temps, per tal de dinamitzar i afavorir l'adaptació d'aquestes empreses al reglament Reach fins arribar a efectuar els preregistres que es determinin i que el reglament Reach estableix. Aquesta diagnosi haurà de ser duta a terme per un consultor extern a l'empresa que compleixi els requisits que s'especifiquen a l'annex 3 d'aquesta Ordre.

.3 Beneficiaris i requisits

3.1 Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les petites i mitjanes empreses industrials fabricants de substàncies químiques afectades pel preregistre del reglament Reach amb establiment operatiu a Catalunya i amb una plantilla fins a 100 treballadors.

No es consideren beneficiàries d'aquests ajuts les associacions, fundacions i, en general, les entitats sense ànim de lucre.

3.2 Els beneficiaris de les accions hauran de complir els requisits següents:

  1. En el cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir amb l'obligació que estableix l'article 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social de les persones que pateixin una discapacitat i la disposició transitòria del Decret del Govern de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR