ORDRE ECF/225/2008, de 8 de maig, per la qual es dicten les normes per elaborar els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2009.

Fecha de Entrada en Vigor20 de Mayo de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ECF/225/2008, de 8 de maig, per la qual es dicten les normes per elaborar els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2009.

L'elaboració dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009 s'emmarca en la reforma del sistema pressupostari que la Generalitat va iniciar fa uns anys amb el propòsit d'avançar cap a un sistema orientat als resultats. En aquesta direcció, un dels elements més rellevants és el fet que les diferents unitats responsables dels programes fan explícites les fites que es proposen assolir amb els recursos que els són assignats amb càrrec als pressupostos anuals. Aquesta explicitació és, en primer lloc i fonamentalment, un exercici de transparència ja que suposa donar a conèixer a la ciutadania, de manera força detallada, els diversos objectius que es proposa assolir el Govern amb el desplegament de l'activitat pública, al llarg del proper exercici, amb els recursos que se li han posat a disposició. Aquests objectius pressupostaris concreten, a curt termini, els objectius que a mig termini s'han fixat per al conjunt de la legislatura en el Pla de Govern. Però, des d'una òptica interna aquesta manera de procedir també comporta canvis substancials en el procés d'assignació de recursos, en la mesura que obliga a posar l'accent en els resultats del desplegament de les polítiques públiques i reforça la necessitat d'efectuar diagnòstics aprofundits de la realitat sobre la qual es vol actuar, i a definir acuradament els objectius a assolir i l'estratègia a seguir. I, sobretot, constitueix una peça clau per tal de poder fer progressos en l'eficiència i en l'eficàcia de l'activitat del sector públic. Els pressupostos per al 2009 han de constituir un pas endavant en aquest procés.

D'altra banda, també amb el propòsit d'augmentar la transparència relativa al conjunt de l'activitat pública de la Generalitat de Catalunya, es continua el procés d'ampliació de l'àmbit dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. La complexitat de les grans organitzacions ha tendit a créixer en les darreres dècades davant el desenvolupament de la vida econòmica i social i els canvis tecnològics que l'han propiciat. La Generalitat de Catalunya no ha estat aliena a aquest fenomen, si bé amb les particularitats pròpies del sector públic. Tanmateix, aquests canvis en l'estructura organitzativa, consistents en l'adopció d'aquella estructura més idònia per al desenvolupament de cada funció amb el propòsit de donar el millor servei a la ciutadania, no han de ser obstacle perquè els ciutadans i ciutadanes puguin tenir a l'abast una visió del conjunt de l'activitat que desplega el sector públic de la Generalitat de Catalunya.

El context econòmic i financer en què s'emmarquen els pressupostos per al 2009 és més complex que el dels exercicis anteriors. Quan es van elaborar els pressupostos per al 2008, en especial després de l'estiu del 2007, ja es va fer evident l'existència d'importants incerteses en l'evolució de les economies occidentals que posteriorment s'han confirmat en bona part. Això ha comportat la revisió a la baixa de les perspectives de creixement de la majoria de les economies d'aquest àmbit i també de la nostra. Naturalment, aquesta situació té efectes negatius sobre els ingressos de les administracions públiques i en el cas de la Generalitat de Catalunya de manera notable, com ja s'ha posat en evidència en els darrers mesos del 2007 i primers del 2008, en la mesura que alguna de les figures tributàries importants per a la seva hisenda, com l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, han vist reduïda de manera molt notable la recaptació. Aquest marc menys favorable que el d'anys anteriors obliga a plantejar un escenari de creixement de les disponibilitats financeres força contingut, però, alhora, ha de constituir un estímul per millorar l'assignació dels recursos públics que s'efectua per mitjà dels pressupostos per al 2009.

D'acord amb aquest context, les prioritats pressupostàries per al 2009 continuaran sent, com en els exercicis anteriors, les diverses polítiques socials, amb l'aprofundiment que comporta el desplegament de la nova llei de serveis socials, però sense desatendre totes aquelles mesures necessàries per a la millora de les condicions de competitivitat de l'economia catalana, com...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR