ORDRE AAR/142/2009, de 23 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats directament a la producció i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/142/2009, de 23 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats directament a la producció i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris que tenen unes característiques diferencials i de qualitat sempre han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat.

Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris Denominació d'Origen Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i Especialitat Tradicional Garantida (ETG) possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen o pels mètodes de producció i/o elaboració i els regulen la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i el Decret 285/2006, de 4 de juliol, de desplegament de la Llei anterior.

La marca de qualitat alimentària (Marca Q) és una marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s'atorga a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els graus superiors de les normes de qualitat i que són controlats i certificats per una entitat externa, i la regula la normativa esmentada anteriorment sobre qualitat agroalimentària de la Generalitat de Catalunya.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya (PDR) de 2007-2013, aprovat per la Comissió Europea el 15 de febrer de 2008 mitjançant la Decisió C(2008)702, preveu una mesura per a fomentar els distintius d'origen i qualitat dels programes de qualitat d'aliments però només per a productes lligats amb la producció.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural també vol fomentar els distintius d'origen i qualitat de productes no lligats directament a la producció i que no poden beneficiar-se dels ajuts del PDR.

D'acord amb el que preveu el PDR de Catalunya de 2007-2013 per aquesta mesura, el règim d'aquests ajuts serà el que estableix el Reglament (CE) 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L 379, de 28.12.2006).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats directament a la producció mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats directament a la producció, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats directament a la producció a Catalunya per a les actuacions realitzades des de l'1 de gener de 2009, d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article anterior.

2.2 El termini de presentació de les sol·licituds és d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre aniran a càrrec de l'aplicació pressupostària AG06/D/470000100/6130 i AG06/D/482000100/6130 del pressupost del DAR per a l'any 2009, dotada amb un import màxim de 30.000 euros i 50.000 euros respectivament.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajuts és el Servei de Denominacions i Marques.

2.5 L'òrgan competent per a emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes es nomena una comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general de Qualitat Agroalimentària, el subdirector o la subdirectora general d'Indústries Agroalimentàries, i el/la cap del Servei de Denominacions i Marques.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 6 mesos a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució de concessió del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar-la tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics en la web http://www.gencat.cat/dar/ajuts/ fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000 euros a més es publicaran en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el DOGC.

Barcelona, 23 de març de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

.1 Objecte de l'ajut

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és establir...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR