DECRET 124/2014, de 2 de setembre, pel qual es modifica el Decret 244/1995, d'1 d'agost, sobre creació de la Junta Distribuidora d'Herències i regulació de les actuacions administratives de la successió intestada a favor de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyDecret

El dret a succeir de la Generalitat de Catalunya ha estat regulat des de l'any 1984 per la Llei 13/1984, de 20 de març, sobre la compilació del dret civil de Catalunya, la Llei 9/1987, de 25 de maig, de successió intestada, la Llei 40/1991, de 30 de desembre, del codi de successions per causa de mort en el dret civil de Catalunya, i la Llei 10/2008, del 10 de juliol, del llibre quart del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions.

La Generalitat de Catalunya, en compliment d’aquesta normativa, succeeix les persones amb veïnatge civil català que moren sense hereus contractuals, testamentaris i legals, i actua com a hereva intestada amb l’objectiu d’exercir una funció social important, com és la de destinar el cabal relicte a entitats i institucions beneficiàries de caràcter assistencial i cultural, a habitatge social, així com a finançar el sistema públic de serveis socials.

Aquestes normes es limiten a proclamar que la Generalitat de Catalunya és hereva, com a resultat de l'última de les crides, en l'ordre en la successió intestada, però no en regulen l’actuació administrativa.

L’experiència administrativa acumulada durant el temps d’aplicació del Decret 244/1995, d’1 d’agost, sobre creació de la Junta Distribuïdora d’Herències i regulació de les actuacions administratives de la successió intestada a favor de la Generalitat de Catalunya, ha permès detectar algun punt que s’ha de millorar per poder exercir amb plenitud la funció social que té encomanada legalment la Generalitat. En aquest sentit el reconeixement del dret a premi que s’establia en la redacció inicial i que permetia a través de la comunicació dels denunciants conèixer, d’una banda, el decés d’una persona presumiblement sense hereus i, d’altra banda, el patrimoni d’aquesta, ha esdevingut també innecessari en la tramitació dels procediments abintestats a favor de la Generalitat, atesa la incorporació de nous mitjans tecnològics i la implantació d’un sistema basat en la interoperabilitat administrativa, que permet obtenir un coneixement exhaustiu dels béns que pertanyien al causant. Això, juntament amb el fet que, en la pràctica, han augmentat els subjectes, que, per la seva especial vinculació amb el causant, col·laboren amb l’Administració comunicant els possibles casos de defuncions intestades, comporta l’eliminació del reconeixement del dret a premi i, per tant, que la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR