ORDRE TRE/259/2007, de 12 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir el sistema d'ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball, i s'obre la convocatòria per a l'any 2007.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/259/2007, de 12 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir el sistema d'ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball, i s'obre la convocatòria per a l'any 2007.

En data 14 de febrer de 2006, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el Pla de Govern per a la Prevenció de riscos laborals per als anys 2005 - 2008.

Cal remarcar que les lesions del treball continuen essent un problema laboral i de salut molt important i el seu descens és l'objectiu primordial de qualsevol actuació i, naturalment, del Pla de Govern.

Entre les accions d'aquest Pla es preveu impulsar la integració de la prevenció a l'empresa i l'adequació dels seus respectius equipaments a l'efecte, i en concret, posar a disposició de les empreses instruments financers que afavoreixin la millora de les condicions de treball i de salut mitjançant la incentivació de l'adaptació o de la substitució de maquinària i equips que poden contribuir a la reducció dels riscos laborals en empreses de menys de 50 treballadors, prioritzant els sectors productius i els riscos específics a eliminar.

Per tal d'assolir aquest objecte, el Departament de Treball ha subscrit dos convenis de col·laboració, un amb l'Institut Català de Finances (en endavant, ICF) i l'altre amb l'Institut de Crèdit Oficial (en endavant, ICO) destinats a facilitar instruments adequats per al finançament de les actuacions dimanants del Pla del Govern en matèria de prevenció de riscos laborals, mitjançant la utilització de les diferents línies de finançament proposades per aquests organismes.

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, l'article 56 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament, el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, modificat per la Llei 12/2004, de 27 de desembre.

Vistos els preceptes legals esmentats, a proposta del Director general de Relacions Laborals, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les facultats que m'han estat conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat,

Ordeno:

Article 1

Objecte i finalitat

La present Ordre té per objecte establir el règim jurídic de les bases reguladores de la concessió d'ajuts econòmics pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball en l'àmbit de Catalunya, i obrir el període de presentació de sol·licituds per a la convocatòria de l'any 2007.

Article 2

Accions objecte dels ajuts econòmics

2.1 Les accions objecte de l'ajut seran les destinades a l'adquisició, l'adaptació, substitució de maquinària i equips de treball que a través de mitjans tècnics de protecció col·lectiva contribueixin a la reducció o eliminació dels riscos laborals, en empreses amb centres de treball ubicats a Catalunya i el finançament de les quals s'hagi fet mitjançant un crèdit de la línia ICFcrèdit 2006, ICFcrèdit 2007, un préstec directe de l'ICF, o un préstec finançat mitjançant les línies .ICO - PYME 2007. o .ICO - EMPRENDEDORES 2007..

2.2 Els mitjans tècnics de protecció incorporats per la maquinària i equips de treball a adquirir, adaptar o substituir hauran de suposar una millora de les condicions de treball que superi les exigències normatives vigents en matèria de prevenció de riscos laborals, excloent-se per tant els que es limitin a l'estricte compliment de les obligacions establertes legalment i reglamentària.

2.3 Les accions d'adequació, substitució o adquisició es realitzaran d'acord amb el previst a la Llei 31/1995, en particular al seu article 17, i amb la normativa de desplegament, en particular al Reial decret 1215/1997, de 18 de juliol, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut per a la utilització pels treballadors dels equips de treball, i normativa complementaria, i el Reial decret 487/1997, de 14 d'abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives a la manipulació manual de càrregues que comporti riscos, en particular dorsolumbars, per als treballadors.

2.4 Els equips adquirits hauran de ser nous i comptaran amb els requisits tècnics corresponents legalment i reglamentàriament exigibles (marcatge o declaració de conformitat CE).

2.5 L'adequació dels equips haurà de comptar, si procedeix, amb el projecte visat pel col·legi professional corresponent.

Article 3

Beneficiaris dels ajuts econòmics

3.1 Podran ser beneficiaries dels ajuts econòmics previstos en aquesta Ordre, les empreses entre 1 i 49 treballadors assalariats que desenvolupin la seva activitat en centres de treball ubicats a Catalunya.

El càlcul de les plantilles de les empreses es realitzarà d'acord amb els criteris establerts en l'article 72 de l'Estatut dels Treballadors.

3.2 A més, les empreses han de tenir la consideració de microempreses o petites empreses, segons la Recomanació de la Comissió de la Unió Europea 2003/361/CE, de 6 de maig de 2003, que defineix la petita empresa com l'empresa que ocupa a menys de 50 treballadors i amb volum de negoci que no excedeixi els 10 milions d'euros i a la microempresa com l'empresa que ocupa a menys de 10 treballadors i amb volum de negoci anual o un balanç general anual que no superi els 2 milions d'euros, i per al càlcul del qual respectaran allò disposat a l'article 3 de dita Recomanació.

3.3 Les empreses beneficiaries que no hagin finançat els seus projectes mitjançant un crèdit de la línia ICF crèdit 2006, per tal de tramitar els seus préstecs adreçats a l'objecte d'aquests ajuts hauran d'adreçar-se:

  1. En el cas d'un ICFcrèdit, a les entitats col·laboradores de la línia ICFcrèdit 2007, d'acord amb les prescripcions i condicions bàsiques de l'esmentada Línia, disponible a la majoria de les entitats financeres operatives a Catalunya.

  2. En el cas d'un préstec directe ICF, hauran de presentar la sol·licitud de finançament a l'ICF, amb el model que podran obtenir del web www.icf.cat.

  3. En el cas d'un préstec finançat mitjançant les línies .ICO - PYME 2007. o .ICO - EMPRENDEDORES 2007., s'hauran d'adreçar a qualsevol dels principals bancs i caixes implantades en Espanya, amb els què el ICO té subscrit acords de col·laboració.

Article 4

Actuacions subvencionables

4.1 Seran objecte de subvenció les actuacions realitzades per les empreses que compleixin amb els requisits previstos als articles 2 i 4 dels sectors econòmics següents:

  1. Construcció (CCAE: 45).

  2. Indústria metal·lúrgia (CCAE: 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34).

  3. Comerç (CCAE: 50, 51, 52).

  4. Hoteleria (CCAE: 55).

  5. Sanitat (CCAE: 85).

  6. Fusta i moble (CCAE: 20, 36).

  7. Tèxtil (CCAE: 17).

  8. Confecció (CCAE: 18).

4.2 Els ajuts estaran adreçats a equips que, complint les condicions contingudes a l'article 2, incorporin mesures de protecció col·lectiva que contribueixin a la reducció o eliminació dels riscos relacionats amb:

  1. Sobreesforços físics sobre el sistema musculoesquelètic, en especial els relacionats amb la manipulació de càrregues i els moviments repetitius, com ara:

    1. Adopció de millores ergonòmiques en les caixes registradores, mitjançant l'adquisició d'escàners lectors de codis de barres associats a cintes transportadores en substitució dels sistemes fixos.

    2. Adequació d'eines manuals a les característiques personals de l'usuari, com ara mànecs adaptats i fulles de tall orientades.

    3. Adequació en funció de les eines manuals a les característiques individuals de les persones que les han d'utilitzar, com ara persones amb hemidominància esquerra.

    4. Adquisició de màquines per desossar pernils i espatlles de porc que substitueixin l'eina manual.

    5. Adquisició de lligadores de ferralla manuals elèctriques en substitució de les eines manuals.

    6. Instal·lació de mecanismes que permetin suspendre les eines, aparells o materials a una altura adequada dins l'àrea de treball de l'operari per facilitar-ne la manipulació.

    7. Adquisició de plataformes elevadores elèctriques per reduir els riscos derivats de l'adopció de postures forçades.

    8. Adquisició d'assistents d'elevació mòbils.

    9. Adquisició de sistemes pneumàtics d'elevació i transport de càrregues que permetin agafar, deixar, boleiar, pujar i baixar càrregues.

  2. Aixafaments resultat d'una caiguda, en especial d'altura, com ara:

    1. Adquisició de sistemes retràctils d'ancoratge de cinturons de seguretat per facilitar l'ús efectiu d'aquets en zones concretes de risc.

    2. Adquisició de sistemes de pescants proveïts de sistemes retràctils d'ancoratge de cinturons com a alternativa i millora dels sistemes de protecció convencionals, per a utilització en encofrats horitzontals.

    3. Adquisició de plataformes mòbils per a l'ús de persones, com ara telescòpiques o articulades, per efectuar treballs puntuals en alçada.

    4. Adquisició de torres mòbils específiques per al formigonat dels pilars, regides pel document d'harmonització HD 1004.

  3. Contactes amb agents materials tallants, punxants, durs, rugosos, atrapaments i xocs i cops contra objectes, com ara:

    1. Adquisició o adaptació d'equipaments redundants que aportin un nivell addicional de seguretat als sistemes existents en l'equip de treball per sobre el reglamentari exigit.

    2. Adquisició d'equips auxiliars d'alimentació automàtics adaptables a les màquines, o eines per treballar la fusta que elimini la necessitat d'acompanyar manualment la fusta.

Article 5

Requisits per a l'obtenció dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR