ORDRE TRE/333/2008, d'11 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir el sistema d'ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball, i s'obre la convocatòria per a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/333/2008, d'11 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir el sistema d'ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball, i s'obre la convocatòria per a l'any 2008.

En data 14 de febrer de 2006, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el Pla de Govern per a la prevenció de riscos laborals per als anys 2005.2008.

Cal remarcar que les lesions del treball continuen sent un problema laboral i de salut molt important i el seu descens és l'objectiu primordial de qualsevol actuació i, naturalment, del Pla de Govern.

Entre les accions d'aquest Pla es preveu impulsar la integració de la prevenció a l'empresa i l'adequació dels seus respectius equipaments a l'efecte, i en concret, posar a disposició de les empreses instruments financers que afavoreixin la millora de les condicions de treball i de salut mitjançant la incentivació de l'adaptació o de la substitució de maquinària i equips que poden contribuir a la reducció dels riscos laborals en empreses de menys de 50 treballadors, prioritzant els sectors productius i els riscos específics a eliminar.

Mitjançant l'Ordre TRE/259/2007, de 12 de juliol, (DOGC núm. 4932, de 24.7.2007), es va concretar aquesta línia d'actuació prevista al Pla, es van establir les bases reguladores del sistema d'ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball, i es va obrir la convocatòria per a l'any 2007.

L'experiència recollida en l'últim exercici posa de manifest l'existència de determinats punts de l'Ordre susceptibles de millorar. S'ha considerat convenient, tenint en compte les dades de sinistralitat, redefinir els sectors econòmics que poden ser objecte de subvenció, així com també s'ha considerat necessària la delimitació de les accions subvencionables.

Vista l'experiència de la convocatòria de l'any 2007, el Departament de Treball considera convenient la subscripció de nou de dos convenis de col·laboració, un amb l'Institut Català de Finances (en endavant, ICF) i l'altre amb l'Institut de Crèdit Oficial (en endavant, ICO) destinats a facilitar instruments adequats per al finançament de les actuacions dimanants del Pla del Govern en matèria de prevenció de riscos laborals, mitjançant la utilització de les diferents línies de finançament proposades per aquests organismes.

Aquestes qüestions aconsellen, doncs, derogar les bases actualment vigents, regulades a l'Ordre TRE/259/2007, de 12 de juliol, i publicar unes noves bases reguladores d'aquests ajuts econòmics.

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; l'article 56 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament, i el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, modificat per la Llei 12/2004, de 27 de desembre;

Atesa la Llei 16/2007, de 21 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2008 (DOGC núm. 5038, de 31.12.2007);

Atès el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball (DOGC núm. 4967, de 13.9.2007);

Vistos els preceptes legals esmentats, a proposta del director general de Relacions Laborals, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les facultats que m'han estat conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat,

Ordeno:

Article 1

Objecte i finalitat

La present Ordre té per objecte establir el règim jurídic de les bases reguladores de la concessió d'ajuts econòmics pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball en l'àmbit de Catalunya, i obrir el període de presentació de sol·licituds per al convocatòria de l'any 2008.

Article 2

Accions objecte dels ajuts econòmics

2.1 Les accions objecte de l'ajut seran les destinades a l'adquisició, adaptació, substitució de maquinària i equips de treball que a través de mitjans tècnics de protecció col·lectiva contribueixin a la reducció o eliminació dels riscos laborals, en empreses amb centres de treball ubicats a Catalunya i el finançament de les quals s'hagi fet mitjançant un crèdit de la línia ICFcrèdit, un préstec directe de l'ICF o un préstec finançat mitjançant la línia ICO-PIME.

2.2 Els mitjans tècnics de protecció incorporats per la maquinària i equips de treball que es volen adquirir, adaptar o substituir hauran de suposar una millora de les condicions de treball que superi les exigències normatives vigents en matèria de prevenció de riscos laborals, i se n'exclouen per tant els que es limitin a l'estricte compliment de les obligacions establertes legalment i reglamentàriament. En tot cas, la maquinària i els equips de treball han d'estar instal·lats, ser operatius i susceptibles de ser valorats tècnicament.

2.3 Les accions d'adequació, substitució o adquisició es realitzaran d'acord amb el que preveuen la Llei 31/1995, en particular l'article 17; la normativa de desplegament, en particular el Reial decret 1215/1997, de 18 de juliol, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut per a la utilització pels treballadors dels equips de treball; la normativa complementaria, i el Reial decret 487/1997, de 14 d'abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives a la manipulació manual de càrregues que comporti riscos, en particular dorsolumbars, per als treballadors.

2.4 Els equips adquirits hauran de ser nous i comptaran amb els requisits tècnics corresponents legalment i reglamentàriament exigibles (marcatge o declaració de conformitat amb la CE).

2.5 L'adequació dels equips haurà de comptar, si s'escau, amb el projecte visat pel col·legi professional corresponent.

2.6 L'equip de treball o la maquina substituïda haurà de ser retirada definitivament del mercat o quedar inutilitzada. Aquesta comprovació quedarà recollida en l'informe tècnic que esmenta l'article 11.3 d'aquesta Ordre.

2.7 No és subvencionable l'adquisició de maquinària i equips de treball en empreses de nou establiment o d'inici de l'activitat.

Article 3

Convocatòries

3.1 Anualment, en funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del conseller o consellera de Treball es publicarà al DOGC la convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds d'ajuts amb l'objecte que específicament preveu aquesta Ordre, les quals indicaran la disposició on es contenen les bases reguladores, el termini de presentació de sol·licituds i la documentació que s'ha d'aportar, l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar i la quantia màxima destinada.

3.2 En el supòsit que un cop resolta la convocatòria dels ajuts que preveu aquesta Ordre no s'hagués esgotat l'import màxim destinat a l'exercici corresponent, o en cas que s'obtinguin fons addicionals destinats a les accions que regula aquesta Ordre, es podrà, amb el romanent que quedi o amb l'import d'aquests fons addicionals, obrir una nova convocatòria per a la concessió d'ajuts per al desenvolupament de les accions que preveu aquesta Ordre, mitjançant resolució del director o directora general de Relacions Laborals, en la qual es concretaran els imports màxims destinats a l'atorgament d'aquests ajuts, que estarà condicionat a l'existència de disponibilitat pressupostària per a aquesta finalitat.

3.3 A mesura que es produeixen renúncies o revocacions dels ajuts i en el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi esgotat l'import màxim destinat per l'exercici a les accions que regula aquesta Ordre, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir l'ajut, tot i que complien el conjunt dels requisits exigits, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis que estableix aquesta Ordre.

Article 4

Convocatòria per a l'any 2008

4.1 S'obre convocatòria per a l'any 2008 per a la presentació de sol·licituds dels ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball. El termini per a la presentació de sol·licituds i de la documentació que preveu l'article 10 d'aquesta Ordre, s'iniciarà a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i finalitza el 30 de setembre de 2008. Qualsevulla sol·licitud presentada fora del termini indicat no es podrà admetre a tràmit per extemporània.

4.2 Són objecte de l'ajut per l'any 2008 les accions que estableix l'article 2.1 d'aquesta Ordre, el finançament de les quals s'hagi fet mitjançant un crèdit de la línia ICFcrèdit 2007, la línia ICFcrèdit 2008, els préstecs directes de l'ICF, o les línies ICO-PIME 2007 o ICO PIME 2008, i siguin realitzades entre l'1 de novembre de 2007 i el 30 de setembre de 2008.

4.3 Les sol·licituds de les subvencions o ajuts s'han de presentar segons el model normalitzat, que estarà a disposició de les persones interessades al web del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya (www.gencat.cat/treball), o en qualsevol de les adreces següents: al registre del Departament de Treball (c. Sepúlveda, 148-150, 08011 Barcelona) o a qualsevol dels seus serveis territorials a Barcelona (c. Albareda, 2-4, 08004 Barcelona), a Tarragona (c. Joan Baptista Plana, 29-31 43005 Tarragona), a Girona (c. Rutlla, 69-75, 17003 Girona), a Lleida (c. General Britos, 3, baixos, 25007 Lleida) o a les Terres de l'Ebre (c. de la Rosa, 9, 43500 Tortosa).

4.4 Les sol·licituds s'han de presentar, dins del termini establert, a les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR