ORDRE MAH/559/2009, de 22 de desembre, per la qual es regulen les prestacions econòmiques d'especial urgència per al pagament del lloguer o de les quotes d'amortització hipotecària en situacions especials.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/559/2009, de 22 de desembre, per la qual es regulen les prestacions econòmiques d'especial urgència per al pagament del lloguer o de les quotes d'amortització hipotecària en situacions especials.

L'Estatut de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 18 de juliol, al seu article 26, reconeix el dret de les persones que no disposen dels recursos suficients a accedir a un habitatge digne, per a la qual cosa els poders públics han d'establir per llei un sistema de mesures que garanteixi aquest dret.

La Llei 13/2006, de 27 de juliol, va regular les prestacions socials de caràcter econòmic, i la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge, al seu article 72, preveu que el departament competent en matèria d'habitatge ha d'establir un sistema de prestacions per al pagament del lloguer per a les persones residents a Catalunya amb ingressos baixos i moderats, a les quals el cost de l'habitatge pot situar en risc d'exclusió social residencial o dificultar el procés d'inserció social.

La Secretaria d'Habitatge, des de l'any 2006, gestiona les convocatòries d'ajuts personalitzats a l'allotjament per prevenir l'exclusió social residencial, que són els antecedents de les prestacions que ara ens ocupen. Aquests ajuts han esdevingut un instrument essencial per evitar el desnonament o la pèrdua de l'habitatge de persones en risc de caure en l'exclusió social.

Per tal d'agilitar la tramitació i poder atendre les necessitats de manera més immediata, l'article 72.2.b) de la Llei 18/2007, estableix la creació d'un sistema de prestacions d'especial urgència per al pagament del lloguer o de quotes d'amortització hipotecària per a l'adquisició de l'habitatge.

L'article 72 esmenta disposa que el conseller o la consellera del departament competent en matèria d'habitatge ha d'establir les condicions de les prestacions esmentades, la situació de necessitat a protegir, els requisits de la persona beneficiària, la quantia o la forma de determinar la prestació, el caràcter i la forma de la prestació i les causes específiques d'extinció.

Aquesta Ordre consta de setze articles, quatre disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició final i un annex.

L'article 16 d'aquesta Ordre crea el fitxer de dades personals de les prestacions, amb l'objectiu que inclogui les dades de les persones sol·licitants de les prestacions, fitxer subjecte a tots els efectes previstos a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i al seu Reglament, aprovat pel Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre.

En ús de les facultats que m'atorguen la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern; la disposició addicional 3 de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, i l'article 72.5 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre; d'acord amb l'informe de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Objecte i finalitats

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és regular les prestacions econòmiques d'especial urgència per al pagament del lloguer o de quotes d'amortització hipotecària en situacions especials previstes a l'article 72.2.b) de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge.

1.2 La finalitat principal de les prestacions és deixar sense efecte l'acció de desnonament judicial per impagament del lloguer o d'embargament de l'habitatge per impagament de quotes hipotecàries, i possibilitar la permanència continuada de la persona sol·licitant i de la seva unitat de convivència a l'habitatge.

Article 2

Persones beneficiàries i necessitat a protegir

2.1 Aquestes prestacions estan destinades a persones físiques residents a Catalunya les unitats de convivència de les quals tenen uns ingressos baixos o moderats que poden dificultar el procés d'inserció social.

Les persones destinatàries de les prestacions han de ser titulars d'un contracte de lloguer d'un habitatge o han de tenir-lo cedit, amb el consentiment escrit de l'arrendador o arrendadora, segons els drets a què es refereixen els articles 15 i 16 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, en relació amb els articles 15, 18 i concordants de la Llei 9/1998, de 15 de juliol, del Codi de família, i els articles 18 i 33 de la Llei 10/1998, de 5 de juliol, d'unions estables de parella, o ser titulars d'un crèdit hipotecari per a l'adquisició de l'habitatge.

En tots els casos, l'habitatge ha d'estar destinat a residència habitual i permanent de la persona sol·licitant. S'entén com a tal l'habitatge que constitueixi el seu domicili en el padró municipal i que estigui ocupat de manera permanent durant un mínim de nou mesos seguits a l'any, llevat de causa justificada.

2.2 Les prestacions estan destinades a impedir que les persones que no poden pagar puntualment el lloguer o el crèdit hipotecari, constituït per a l'adquisició de l'habitatge, puguin arribar a perdre'l, la qual cosa els duria a una situació extrema de risc d'exclusió social.

2.3 A l'efecte d'aquesta Ordre, s'entén per unitat de convivència el conjunt de persones empadronades en un domicili amb independència de si tenen relació de parentiu entre si.

Article 3

Caràcter i forma de les prestacions

3.1 Les prestacions per al pagament del lloguer o de quotes d'amortització hipotecària en situacions especials són considerades prestacions econòmiques d'urgència social. Aquestes prestacions s'atorguen amb caràcter puntual i queden excloses del sistema de concurrència pública, sempre que es disposi de l'informe favorable dels serveis socials d'atenció primària o especialitzada i que les persones sol·licitants compleixin els requisits previstos en aquesta Ordre.

3.2 Les prestacions previstes en aquesta Ordre són incompatibles, pel que fa a les mensualitats, amb les prestacions econòmiques de dret de concurrència de caràcter permanent per al pagament del lloguer previstes a l'article 72.2.a) de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge, i amb la Renda bàsica d'emancipació dels/de les joves que regula el Reial decret 1472/2007, de 2 de novembre, modificat pel Reial decret 366/2009, de 20 de març.

3.3 Les prestacions són de caràcter personal i s'atorguen per atendre situacions d'especial urgència a fi de garantir l'habitatge a les persones amb dificultats greus en el pagament. Aquestes prestacions s'adrecen directament a les persones sol·licitants en situació de risc, i no impedeix l'atorgament de la prestació el fet d'haver-se establert alguna garantia o aval per part de tercers.

Article 4

Condicions de les prestacions

4.1 Per poder obtenir la prestació, cal garantir la liquidació del deute existent i estar en condicions de continuar pagant les rendes de lloguer o quotes d'amortització des del moment en què es presenti la sol·licitud de la prestació.

Si durant la tramitació es continués acumulant deute, s'ha de justificar la situació mitjançant informe dels serveis socials. L'ampliació de l'import sol·licitat inicialment es podrà valorar i resoldre favorablement, si s'escau, sempre dins els límits de les quanties establerts a l'article 9 d'aquesta Ordre.

4.2 Excepcionalment, quan el deute acumulat superi els límits establerts a l'article 9, i sempre que es justifiqui documentalment que s'ha arribat a un acord entre la persona sol·licitant de la prestació i la persona propietària o administradora de l'habitatge per pagar l'excedent del deute, es podrà valorar i resoldre favorablement, si s'escau, la sol·licitud d'ampliació de la quantia de la prestació.

4.3 Quan la quantia de la prestació concedida hagi estat inferior a l'import màxim establert a l'article 9 d'aquesta Ordre, es podrà concedir una nova prestació, fins a aquest import màxim, sempre que s'acrediti el pagament de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR