DECRET 147/2013, de 2 d'abril, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a l'Eminentíssim i Reverendíssim Doctor Lluís cardenal Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

El Govern ha acordat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat al cardenal Lluís Martínez Sistach per la seva trajectòria al servei de la societat catalana i a l’impuls i reconeixement internacional de la llengua i la cultura de Catalunya, al capdavant de l’Arxidiòcesi de Barcelona, fet que ha permès reforçar la bona entesa i col·laboració entre el Vaticà i Catalunya, com ho posà de manifest la visita del papa Benet XVI el novembre de 2010 amb motiu de la Dedicació de la Basílica de la Sagrada Família, que tingué una gran repercussió a nivell mundial per a la ciutat de Barcelona i per a Catalunya.

El Govern també vol reconèixer el paper del cardenal Martínez Sistach al capdavant de l’Església catòlica a Catalunya pel seu paper conciliador i dialogant amb la resta de confessions religioses, per la seva defensa de la identitat, la llengua i la cultura de Catalunya, i molt especialment, pel paper de suport constant als més desafavorits a través de les institucions diocesanes i parroquials, com Càritas, que realitzen una funció bàsica d’ajuda i suport a les persones en risc d’exclusió social i en situació de vulnerabilitat, molt especialment en els moments actuals de dificultats econòmiques.

Nascut el 29 d’abril de 1937 a Barcelona, Lluís Martínez Sistach va cursar els seus estudis eclesiàstics de Filosofia i Teologia al Seminari Major diocesà de Barcelona i al mateix temps va obtenir el títol de Mestre a l’Escola Normal de Barcelona. L’any 1961 va ser ordenat prevere a la parròquia de Santa Maria de Cornellà. L’any següent va marxar a Roma per ampliar els seus estudis de Dret Canònic, on va obtenir l’any 1967 el grau de doctor in utroque iure per la Universitat Pontifícia Lateranense amb una tesi doctoral sobre “El dret d’associació a l’Església”.

L’any 1979 el cardenal Narcís Jubany el va nomenar vicari general de Barcelona, amb l’encàrrec especial d’assegurar la coordinació de tots els organismes de la Cúria Diocesana i posteriorment se li confià també la coordinació dels tres consells diocesans -l’Episcopal, el Presbiteral i el Pastoral- i la presidència de la comissió assessora de nomenaments parroquials.

El papa Joan Pau II el va nomenar l’any 1987 bisbe auxiliar de Barcelona; uns anys més tard, el 1991 bisbe de Tortosa va ser un dels principals impulsors del Concili Provincial Tarraconense. Posteriorment, l’any 1997 fou nomenat arquebisbe metropolità de Tarragona i el 2004 arquebisbe de Barcelona, i va esdevenir el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR