DECRET 102/2008, de 6 de maig, de creació del Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la construcció.

Fecha de Entrada en Vigor13 de Mayo de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyDecret

DECRET

102/2008, de 6 de maig, de creació del Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la construcció.

L'article 170 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals.

La Llei 32/2006, de 18 d'octubre, reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció (BOE núm. 250, de 19.10.2006), i el Reial decret 1109/2007, de 24 d'agost, que la desplega (BOE núm. 204, de 25.8.2007), estableixen l'obligació de les empreses d'estar inscrites prèviament en un registre creat a l'efecte, per tal que l'empresa pugui intervenir en el procés de subcontractació en el sector de la construcció, com contractista o subcontractista.

Les disposicions esmentades, que no afecten al contingut de la relació ni tampoc a aspectes contractuals, estableixen que les comunitats autònomes hauran de crear els seus registres d'empreses acreditades per a la contractació d'empreses per tal que dites empreses puguin complir amb la nova obligació.

D'altra banda, l'article 45.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, preveu que les administracions impulsaran l'aplicació de tècniques i mitjans electrònics, informàtics i telemàtics, per al desenvolupament de l'activitat i l'exercici de les seves competències, i la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, preveu, amb caràcter bàsic, que les administracions públiques podran establir l'obligatorietat que les comunicacions es facin per mitjans electrònics, així com el contingut mínim dels registres electrònics, les comunicacions i les notificacions electròniques.

Dins d'aquest règim jurídic, cal tenir present també el Decret 324/2001, de 4 de desembre, relatiu a les relacions entre els ciutadans i l'Administració de la Generalitat de Catalunya, que disposa les condicions mínimes necessàries dels procediments telemàtics de l'Administració, el Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball (DOGC núm. 4967, de 13.9.2007).

S'ha vist l'informe del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació sobre l'adequació tècnica dels programes i les aplicacions i el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.

Per tot això, de conformitat amb el que preveu la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Treball i prèvia deliberació del Govern,

Decreto:

Article 1

Creació del Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la construcció.

1.1 Es crea el Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la construcció.

La Direcció General de Relacions Laborals del Departament de Treball gestionarà aquest Registre, com autoritat laboral competent.

1.2 En aquest Registre s'inscriuen les empreses que tinguin domicili social a Catalunya i pretenguin ser contractades o subcontractades en una obra de construcció.

1.3 La finalitat d'aquest Registre d'Empreses Acreditades és disposar d'informació i garantir l'accés a les dades que conté per contribuir a millorar les condicions de treball en el sector de la construcció, en general, i les condicions de seguretat i salut dels treballadors, en particular.

Article 2

Naturalesa jurídica

2.1 El Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la construcció és un registre administratiu de caràcter públic i funcionament telemàtic.

2.2 Les dades del Registre són d'accés públic, llevat de les relatives a la intimitat de les persones, que gaudeixen de la protecció i de les garanties de la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal.

2.3 La inscripció en el Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la construcció i la resta de tràmits d'aquest Registre que se'n deriven s'efectuen únicament mitjançant forma electrònica i d'acord amb aquest Decret, a l'empara de l'article 27.6 de la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics.

Article 3

Obligació d'inscripció

3.1 Les empreses que tinguin domicili social a Catalunya i que pretenguin ser contractades o subcontractades per a treballs en una obra de construcció han d'estar inscrites en el Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la construcció.

3.2 Aquesta inscripció ha de ser prèvia a l'inici de la seva intervenció en el procés de subcontractació en el sector de la construcció com contractista o subcontractista.

Article 4

Funcions

Són funcions del Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la construcció:

  1. Tramitar els procediments relatius a les sol·licituds d'inscripció i de renovació, les comunicacions de variació de dades i sol·licituds de cancel·lació, el compliment de les formalitats i els requisits exigits en aquest Decret.

  2. Expedir les certificacions sobre les inscripcions registrals existents en qualsevol registre relatives a les empreses contractistes i subcontractistes, a sol·licitud de qualsevol persona física o jurídica, entitat o organisme, públic o privat.

  3. Donar accés públic a les dades que figurin en el Registre, llevat de les relatives a la intimitat de les persones.

  4. La custòdia i la conservació de la documentació lliurada per l'empresa.

  5. Qualsevol altra funció que li sigui atribuïda.

Article 5

Inscripció Registral

5.1 Es poden inscriure en el Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya per intervenir en el procés de contractació en el sector de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR