ORDRE ECF/406/2009, de 15 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions d'estalvi i eficiència energètica en règim de concurrència competitiva en el marc del Pla d'acció de l'estratègia d'estalvi i eficiència energètica i s'obre la convocatòria per a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Català D'Energia
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

ECF/406/2009, de 15 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions d'estalvi i eficiència energètica en règim de concurrència competitiva en el marc del Pla d'acció de l'estratègia d'estalvi i eficiència energètica i s'obre la convocatòria per a l'any 2009.

Antecedents

El consum d'energia té repercussions molt negatives en diversos aspectes com ara la reducció progressiva de les reserves de recursos no renovables, l'impacte ambiental de la majoria de les fonts energètiques o la destinació de recursos econòmics a l'explotació de matèries primeres i a altres àmbits econòmics de baix valor afegit.

El consum ineficient de l'energia provoca l'augment del dèficit de la balança comercial del país, la reducció de la competitivitat de les empreses, l'augment de la inflació, etc.

S'ha de promoure un sistema energètic amb una aportació de recursos renovables més important i també s'ha de promoure un ús més racional i eficient dels recursos energètics.

En el futur immediat, l'energia serà un producte cada cop més costós. Només millorant de manera significativa l'eficiència energètica i adoptant nous hàbits de consum més racionals es pot afrontar millor aquest futur. En aquest sentit, el suport a les inversions en eficiència energètica ha de ser una prioritat de l'Administració pública.

L'Institut Català d'Energia (ICAEN) del Departament d'Economia i Finances té assignada l'execució de les activitats que emanen de la política energètica de la Generalitat de Catalunya i del Pla de l'energia de Catalunya 2006-2015 (PEC).

L'Estratègia d'estalvi i eficiència energètica del PEC es coordina amb l'Estratègia d'estalvi i eficiència energètica a Espanya 2004-2012 (E4). Per això, el 17 d'abril de 2008 es va formalitzar un conveni de col·laboració entre l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE) del Govern Espanyol i l'Institut Català d'Energia (ICAEN), per a la definició i la posada en pràctica a Catalunya de les actuacions previstes al Pla d'acció 2008-2012 de l'E4. En el Conveni s'identifiquen diverses actuacions que, junt amb altres específiques de l'Estratègia del PEC, requereixen el suport públic per a la seva implementació o extensió.

Vista la Llei 15/2008, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009, i d'acord amb el que estableixen els articles 87 i següents del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts de subvencions;

Vist l'Acord de govern de la Generalitat de Catalunya de data 14 de juliol de 2009, que aprova l'expedient de despesa plurianual que dóna cobertura a aquesta convocatòria;

Un cop informada la Comissió de Cooperació Local de Catalunya en data 3 de juliol del 2009;

Vist l'informe favorable emès per l'Assessoria Jurídica del Departament d'Economia i Finances, a proposta de l'Institut Català d'Energia, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per subvencionar en règim de concurrència competitiva la realització d'actuacions en matèria d'estalvi i eficiència energètica i obrir la convocatòria per a l'any 2009.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per l'Ordre del conseller d'Economia i Finances es publica al DOGC la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, la qual conté les determinacions que estableix la normativa d'aplicació.

2.2 En el supòsit que, un cop resolta la convocatòria, s'hagi esgotat l'import màxim destinat en aquest exercici a les accions que regula aquesta Ordre, i a mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesa la puntuació de la sol·licitud de subvenció, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis que estableix aquesta Ordre.

Article 3

Objecte dels ajuts, termini d'execució, actuacions subvencionables i quantia dels ajuts

3.1 Objecte dels ajuts.

Són objecte de l'atorgament d'aquests ajuts els projectes i les actuacions, realitzades dins el territori català, que es puguin integrar en algun dels apartats següents:

  1. Inversions en millora de l'eficiència energètica dutes a terme per companyies de serveis energètics.

  2. Inversions en millora de l'eficiència energètica en instal·lacions de procés industrial.

  3. Projectes especials amb tecnologies eficients emergents.

  4. Millora de l'eficiència energètica de l'equipament específic del sector terciari.

  5. Promoció de sistemes de bicicleta pública.

  6. Plans de mobilitat urbana energèticament eficients.

  7. Incorporació de tecnologies de gestió energètica en flotes de transport per carretera, ja siguin de viatgers o de mercaderies.

  8. Plans de desplaçament d'empresa.

  9. Estacions de recàrrega de gas natural o de GLP obertes al públic o associades a una flota de transport.

  10. Estacions de recàrrega d'energia elèctrica per a vehicles obertes al públic o associades a una flota de transport.

  11. Experiències pilot en plans de mobilitat del vehicle elèctric.

    Queden excloses de subvenció totes les inversions en instal·lacions de cogeneració o instal·lacions auxiliars d'aquestes, així com les inversions que puguin beneficiar l'empresa mitjançant les primes del règim especial.

    3.2 Termini d'execució.

    Les actuacions indicades en el punt anterior, excepte les incloses als apartats c), e), f) i k) han de ser realitzades en el període comprès entre l'1 de gener del 2009 i el 10 de setembre del 2010.

    Les actuacions incloses a l'apartat c) del punt anterior han de ser realitzades en el període que va des de la data de sol·licitud de la subvenció fins al 31 de juliol del 2012.

    Les actuacions incloses en els apartats e), f) i k) del punt anterior s'han de dur a terme en el període comprès entre l'1 de gener del 2009 i el 31 de juliol del 2011.

    3.3 Les actuacions subvencionables fan referència a les tecnologies o conceptes següents:

  12. Inversions en tecnologies de millora de l'eficiència energètica dutes a terme per companyies de serveis energètics.

    Es considera un "servei energètic" el benefici físic, utilitat o avantatge derivats de la combinació d'una energia amb una tecnologia eficient en termes d'energia i/o amb una acció, que pot incloure les operacions, manteniment i control necessaris per prestar el servei, que es presta en base a un contracte i que, en circumstàncies normals, ha demostrat assolir una millora de la eficiència energètica verificable i mesurable o estimable i/o un estalvi d'energia primària.

    Als efectes d'aquesta subvenció es consideren "empresa de serveis energètics" exclusivament les que venguin a tercers calor o fred a partir de la compra i transformació a càrrec seu d'electricitat, combustibles o energies naturals (solar, etc.).

    També s'inclou dins de la denominació d'empresa de serveis energètics la venda d'estalvis energètics mitjançant sistemes de finançament d'inversions per estalvis o estalvis compartits, sempre que la facturació depengui principalment de l'estalvi aconseguit.

  13. Inversions en millora de l'eficiència energètica en instal·lacions de procés industrial.

    Totes les que redueixin el consum específic d'energia en el procés de fabricació, excepte les inversions en equipament auxiliar incloses en altres línies de subvenció de l'ICAEN.

  14. Projectes especials amb tecnologies eficients emergents.

    Inversions de gran volum en tecnologies que assoleixin una reducció energètica important.

  15. Millora de l'eficiència energètica de l'equipament específic del sector terciari.

    Substitució o millora dels equipaments actuals per equipaments d'alta eficiència energètica específics del sector terciari, com poden ser les màquines de bugaderia, cuines industrials, etc. S'exceptuen els equipaments inclosos en altres línies de subvenció de l'ICAEN com a vehicles de l'empresa, la climatització, l'enllumenat interior o exterior, la generació d'aigua calenta sanitària, etc.

  16. Promoció de sistemes de bicicleta pública.

    Disseny i posada en funcionament de sistemes de bicicletes públiques, en ciutats que disposin d'un pla integral d'implantació de la bicicleta per l'àmbit on es vol implementar el sistema de bicicleta pública i que preferiblement tinguin entre 50.000 i 300.000 habitants.

  17. Plans de mobilitat urbana energèticament eficients.

    Diagnosi, proposta d'actuacions, taules de mobilitat i plans d'acció corresponents al desenvolupament del pla de mobilitat urbana. També n'han de ser objecte els estudis de viabilitat i experiències pilot relacionades amb les mesures proposades en els PMU que aconsegueixin un estalvi energètic.

  18. Incorporació de tecnologies de gestió energètica en flotes de transport per carretera, ja siguin de viatgers o de mercaderies.

    Inversions en l'adquisició de sistemes tecnològics o altres aplicacions que ajudin a millorar l'eficiència energètica de flotes de transport per carretera, ja siguin de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR