ORDRE IRP/91/2008, de 4 de març, per la qual es crea el Programa per a l'Equitat de Gènere del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/91/2008, de 4 de març, per la qual es crea el Programa per a l'Equitat de Gènere del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.

L'equitat de gènere és un valor reconegut en l'ordenament jurídic català. Així, l'Estatut de Catalunya estableix en el seu títol preliminar que els poders públics de Catalunya han de promoure els valors de la llibertat, la democràcia, la igualtat, el pluralisme, la pau, la justícia, la solidaritat, la cohesió social, l'equitat de gènere i la sostenibilitat.

El concepte d'equitat de gènere incorpora les nocions de justícia social i de diversitat. Aquest és un avenç substantiu per expressar la necessitat d'una societat en què dones i homes siguin lliures per desenvolupar els seus projectes vitals. El concepte d'equitat de gènere recull la idea de la igualtat en l'exercici dels drets sobre la base del reconeixement de la diversitat i de les diferències entre dones i homes. Això implica no donar el mateix tracte a qui no és igual, perquè no és possible obtenir resultats iguals amb punts de partida diferents i/o desiguals. Així doncs, la perspectiva de l'equitat de gènere proposa nous tractaments considerats equivalents, en termes de drets, beneficis, obligacions i oportunitats.

El títol primer del nou Estatut, dedicat als drets, deures i principis rectors, concreta l'equitat de gènere en diverses referències específiques. El capítol I, dels drets i deures en els àmbits civil i social, en el seu article 19, apartat primer, reconeix que totes les dones tenen dret al lliure desenvolupament de llur personalitat i capacitat personal, i a viure amb dignitat, seguretat i autonomia, lliures d'explotació, maltractaments i de tota mena de discriminació. En el segon apartat estableix que les dones tenen dret a participar en condicions d'igualtat d'oportunitats amb els homes en tots els àmbits públics i privats. Per altra banda, en el capítol V, dedicat als principis rectors, l'article 41.1 estableix que els poders públics han de garantir el compliment del principi d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'accés a l'ocupació, la formació, la promoció professional, les condicions de treball, inclosa la retribució, i en totes les altres situacions, així com la no-discriminació per causa d'embaràs o de maternitat. En darrer lloc, l'article 41.4 preveu que els poders públics han de reconèixer i tenir en compte el valor econòmic del treball de cura i atenció en l'àmbit domèstic i familiar en la fixació de llurs polítiques econòmiques i socials.

La transversalitat de gènere significa l'aplicació de la perspectiva de gènere -i no un enfocament limitat als problemes de les dones- en l'agenda política dominant, com a garantia que s'incorpora a totes les polítiques, en tots els nivells i en totes les etapes dels processos polítics. D'aquesta manera es pretén que el conjunt de polítiques que produeix una institució impactin de manera equitativa en les oportunitats i els estils de vida de dones i homes. El document programàtic de l'Entesa nacional pel progrés, que estableix les directrius del Govern per aquesta legislatura, recull l'objectiu d'incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i en els diversos àmbits socials. En aquest sentit, el Pla d'acció i desenvolupament de polítiques de dones a Catalunya de l'Institut Català de les Dones és un instrument clau per portar a terme aquest objectiu, doncs el propòsit del Pla és aconseguir que la transversalitat de les polítiques de dones s'apliqui a totes les polítiques i actuacions de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta Ordre té per objecte la creació del Programa per a l'Equitat de Gènere del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, amb l'objecte de garantir el compliment dels principis estatutaris esmentats en la pràctica administrativa, actuacions i intervencions del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació. D'una banda, el Programa haurà de garantir, doncs, el treball de qualitat i la integració professional en condicions d'equitat, per tal de potenciar i aprofitar de forma integral els valors i capacitats de dones i homes. En aquest sentit, el Programa ha de contribuir a la creació d'un nou clima de treball, objectiu que requereix canviar determinades pràctiques, pautes i valors discriminatoris que encara avui persisteixen en la cultura del treball, i dotar les dones de noves eines perquè puguin desenvolupar plenament la seva carrera professional, tot garantint la participació paritària de dones i homes en els òrgans de responsabilitat. Tot això, perquè el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha de saber aprofitar al màxim el potencial i el talent del seu capital humà, i això només es pot fer si totes les persones, dones i homes, tenen garantida una situació d'equitat dins de l'organització que inclou una distribució equitativa de poder i influència.

D'altra banda, el reconeixement estatutari del treball reproductiu en l'article 41.4 implica que, en el moment d'aplicar els mecanismes legals que s'adrecen a sincronitzar els diferents temps de vida, el Programa haurà de tenir en compte la persistència d'una desigual distribució de les responsabilitats de cura i domèstiques entre dones i homes, i vetllar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR