DECRET 112/2000, de 6 de març, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Pierre Vilar.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

112/2000, de 6 de març, pel qual es concedeix la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Pierre Vilar.

L’historiador francès Pierre Vilar va néixer l’any 1906 a la població occitana de Frontinhan. Essent estudiant d’història a la Sorbona, va triar Catalunya com a tema per a una tesi concebuda segons els cànons de l’escola geogràfica de Vidal de la Blache. Instal·lat durant un temps al nostre país i en contacte amb intel·lectuals nacionalistes, va ser sensible a les interpretacions autòctones sobre les arrels del desenvolupament econòmic català, més lligat al factor humà que a les condicions naturals del territori.

Aquesta idea el dugué al camp de la historiografia, i específicament als plantejaments de la història de la conjuntura econòmica. Posteriorment, va derivar cap als plantejaments procedents de l’anàlisi marxista per donar cos a un programa d’història total, dins el qual cal remarcar els seus treballs sobre teoria de la història. La seva cèlebre tesi doctoral sobre l’arrencada econòmica de Catalunya al segle XVIII, traduïda al català sota el títol de Catalunya dins l’Espanya moderna (1962), és la seva gran aportació empírica i una de les obres cabdals de la historiografia europea del segle XX.

Altres obres destacades de Vilar són Creixement econòmic i anàlisi històrica (1960), Oro y moneda en la historia (1969), Assaigs sobre la Catalunya del segle XVIII (1979), Iniciación al vocabulario del análisis histórico (1980) i La guerra civil española (1986). Ha dirigit la Història de Catalunya (1987-1989), els incisius pròlegs a cada un dels seus vuit volums són un nou i valuós testimoni del seu profund compromís personal amb la realitat de Catalunya i de la seva història.

A més de la simpatia envers la construcció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR