ORDRE de 22 de juny de 1999, per la qual es crea la Denominació d'Origen Catalunya i se n'aprova el Reglament.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

ORDRE

de 22 de juny de 1999, per la qual es crea la Denominació d’Origen Catalunya i se n’aprova el Reglament.

Des de la creació de l’Institut Català de la Vinya i el Vi s’ha impulsat, consolidat i, al mateix temps, s’ha contrastat que el desenvolupament de polítiques pròpies en el sector vitivinícola ha permès una millora substancial tant de l’explotació i el conreu de la vinya, com també de l’elaboració, la criança i la comercialització del vi produït a Catalunya.

El referent tant normatiu com econòmic tradicional de la vitivinicultura s’ha vist modificat, per una banda, pels acords generals sobre aranzels i comerç, acords del GATT, que marquen les línies de la progressiva liberalització i mundialització de l’economia en general i, en particular, del comerç de productes vitivinícoles i, per l’altra banda, pel desplegament de la política agrària comuna (PAC) i la conveniència de la seva aplicació a la realitat vitivinícola de Catalunya.

Per les raons exposades, entre altres, el marc econòmic i administratiu de la vitivinicultura catalana s’ha vist substancialment modificat en els últims anys i, conseqüentment, cal adequar a les necessitats presents i futures la normativa reguladora d’aquesta activitat econòmica, seguint els eixos de qualitat i regió determinada, amb uns controls administratius àgils, tècnics i moderns.

Tenint en compte les peticions rebudes de la majoria dels representants dels sectors vitícola i vinícola de Catalunya;

Vistos els informes favorables de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, i efectuades les consultes que preveu l’annex del Reial decret 479/1981 en el seu apartat B).2.a);

D’acord amb el que estableix el Decret 835/1972, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 25/1970, de 2 de desembre,

Ordeno:

Article 1

Es crea la Denominació d’Origen Catalunya.

Article 2

S’aprova el Reglament de la Denominació d’Origen Catalunya el text articulat del qual figura a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 3

Aquesta Ordre es trametrà al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per al seu coneixement i posterior ratificació.

Barcelona, 22 de juny de 1999

Francesc Xavier Marimon i Sabaté

Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca

Reglament

de la Denominació d’Origen Catalunya i del seu Consell Regulador

Capítol 1

Generalitats

Article 1

D’acord amb el que disposa la Llei 25/1970, de 2 de desembre, que aprova l’Estatut de la vinya, el vi i dels alcohols, el seu Reglament aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març, i el Reglament (CEE) 823/87, queden protegits per la Denominació d’Origen Catalunya els vins que tinguin les característiques definides en aquest Reglament i que compleixin en la producció, l’elaboració, la criança, la designació i la comercialització tots els requisits que s’exigeixen en aquest Reglament i en la resta de la legislació vigent.

Article 2

2.1 El nom de la Denominació d’Origen queda reservat als vins que compleixin els requisits i les condicions que estableix aquest Reglament.

2.2 Queda prohibida la utilització en altres vins no emparats per la Denominació d’Origen Catalunya d’altres noms, marques, termes, expressions i signes que per la seva similitud fonètica o gràfica amb el que està protegit puguin induir a confusió amb els que són objecte d’aquesta Reglamentació, inclosos els que vagin precedits de la terminologia "tipus", "estil", "cep" i altres expressions anàlogues.

Article 3

La defensa de la Denominació d’Origen Catalunya, l’aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment i també el foment i el control de qualitat dels vins emparats, queden encarregats al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Catalunya, a l’Institut Català de la Vinya i el Vi, al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en relació amb la seva defensa en la resta de l’estat i en l’àmbit internacional.

Capítol 2

Producció

Article 4

4.1 La zona de producció dels vins emparats per la Denominació d’Origen Catalunya està constituïda pels terrenys inscrits al Registre vitícola de Catalunya ubicats als termes municipals que es relacionen a l’annex 1 d’aquest Reglament i que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció de raïm de les varietats que s’indiquen a l’annex 2 d’aquest Reglament, amb la qualitat necessària per produir vins de les característiques específiques dels que estan protegits per la Denominació d’Origen.

4.2 La qualificació de les parcel·les a efectes de la seva inclusió en la zona de producció la realitzarà el Consell Regulador, i quedaran delimitades en la corresponent documentació cartogràfica.

4.3 Donat el cas que un titular de les parcel·les estigui en desacord amb la resolució del Consell podrà presentar recurs davant l’Institut Català de la Vinya i el Vi, el qual resoldrà amb informe previ dels organismes tècnics que consideri necessaris.

Article 5

5.1 L’elaboració de vins protegits es realitzarà exclusivament amb raïm de les varietats relacionades a l’annex 2.

5.2 El Consell Regulador podrà proposar a l’Institut Català de la Vinya i el Vi altres varietats que, atenent l’ordenació del conreu de la vinya a Catalunya i previs els assaigs i experiències convenients, es comprovi que produeixen mostos de qualitat aptes per a l’elaboració de vins protegits.

Si l’Institut Català de la Vinya i el Vi, efectuats els tràmits oportuns i previs els informes necessaris, considera procedent la inclusió d’aquestes varietats entre les autoritzades, traslladarà l’expedient al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca perquè segueixi els tràmits establerts per a la modificació d’aquest Reglament.

Article 6

6.1 Les pràctiques de conreu seran les tradicionals que tendeixin a aconseguir les millors qualitats.

6.2 Les pràctiques de conreu de la vinya es realitzaran de manera que expressin el millor equilibri entre la vegetació i la qualitat de la producció, i tindran en compte les característiques dels sistemes de conreu de cada explotació. En qualsevol cas, la densitat màxima serà de 4.500 ceps per hectàrea.

6.3 La formació del cep i la seva conducció serà la que es consideri òptima per obtenir la màxima qualitat i riquesa aromàtica dels vins, i s’efectuarà de la manera següent:

a) Tradicional en vas, amb caps de dos borrons vistos i amb càrrega màxima de 24 borrons per cep.

b) Formació en espatllera amb divisió de la vegetació i càrrega màxima de 34 borrons per cep.

c) El nombre màxim de borrons productius per hectàrea serà de 50.600.

d) Les parcel·les hídricament reequilibrades seran sotmeses a un control de qualitat específic per part del Consell Regulador i de l’Institut Català de la Vinya i el Vi.

No obstant això, l’Institut Català de la Vinya i el Vi a proposta del Consell Regulador podrà autoritzar l’aplicació de noves pràctiques culturals, tractaments o treballs que constitueixin un avanç en la tècnica vitícola i que es comprovi que no afecten desfavorablement la qualitat del raïm o del vi produïts.

Article 7

7.1 La verema es realitzarà amb tota cura i es dedicarà exclusivament el raïm sa a l’elaboració de vins protegits, amb el grau de maduració necessari, es rebutjarà tot el que no estigui en perfectes condicions i amb una graduació alcohòlica natural superior o igual a 9,5% volum per a la zona C-II, i per a la zona C-III (b) en 10% volum.

7.2 El Consell Regulador podrà determinar la data d’iniciació de la verema i acordar normes sobre el ritme de la recol·lecció perquè s’efectuï en consonància amb la capacitat d’absorció dels cellers, com també del transport del raïm veremat perquè es faci sense deteriorament de la qualitat.

Article 8

8.1 La producció màxima admesa per hectàrea és de 120 quintars mètrics per a les varietats blanques, i de 100 quintars mètrics per a les varietats negres. Aquest límit podrà ser modificat en determinades campanyes o zones pel Consell Regulador, a iniciativa pròpia o a petició dels viticultors interessats efectuada amb anterioritat a la verema, i amb els assessoraments i les comprovacions previs que calguin.

8.2 El raïm procedent de parcel·les, el rendiment de les quals sigui superior al límit autoritzat, no podrà ser utilitzat en l’elaboració de vins protegits per la Denominació d’Origen Catalunya, i caldrà que el Consell Regulador adopti les mesures de control necessàries per assegurar el compliment d’aquest precepte.

Article 9

9.1 Per a l’autorització de noves plantacions i replantacions que vulguin ser emparades per la Denominació d’Origen Catalunya serà preceptiu l’informe del Consell Regulador, el qual determinarà la possibilitat d’inscripció en el registre corresponent.

9.2 No s’admetrà la inscripció al registre de vinyes d’aquelles noves plantacions mixtes que en la pràctica no permetin una absoluta separació de les diferents varietats en la verema.

Capítol 3

Elaboració

Article 10

10.1 Les tècniques utilitzades en la manipulació del raïm, del most i del vi, el control de la fermentació i el procés de conservació tendiran a obtenir productes de màxima qualitat.

10.2 La transformació del raïm en most i del most en vi apte per a ser qualificat amb la Denominació d’Origen Catalunya, així com l’emmagatzematge i la resta de processos fins a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR