DECRET 218/2001, de 24 de juliol, pel qual es regula l'ús social dels edificis dels centres docents públics. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 3502, pàg. 16334, de 29.10.2001).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

218/2001, de 24 de juliol, pel qual es regula l’ús social dels edificis dels centres docents públics. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 3502, pàg. 16334, de 29.10.2001).

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Les instal·lacions escolars dels centres docents públics són presents a la pràctica totalitat del territori i constitueixen un patrimoni de primer ordre dels ciutadans de Catalunya. Aquests espais docents inclouen sovint pistes esportives, gimnasos, biblioteques i altres equipaments que, més enllà del seu ús escolar, poden ser objecte d’un ús social, sense interferir l’activitat docent, que cal fomentar i regular.

La Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, estableix a l’apartat primer de la disposició addicional dissetena que la conservació, el manteniment i la vigilància dels edificis destinats a centres d’educació infantil de segon cicle, primària o especial, que depenen de les administracions educatives, correspondran al municipi respectiu. Això no obstant, aquests edificis no podran destinar-se a altres serveis o finalitats sense autorització de l’administració educativa corresponent.

La mateixa Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, preveu a l’apartat sisè de la disposició addicional dissetena que seran les administracions educatives qui establiran el procediment per a l’ús dels centres docents que en depenguin, per part de les autoritats municipals, fora de l’horari lectiu, per a activitats educatives, culturals, esportives o altres de caràcter social. Aquest ús estarà només subjecte a les necessitats derivades de la programació de les activitats d’aquests centres.

La Llei orgànica 9/1995, de 20 de novembre, de la participació, l’avaluació i el govern dels centres docents, disposa que les administracions educatives podran regular el procediment que permeti als centres docents públics obtenir recursos complementaris amb l’aprovació prèvia del consell escolar.

En el cas dels centres d’educació secundària o de règim especial, en què l’edifici és patrimoni de la Generalitat de Catalunya i aquesta es fa càrrec del manteniment, la vigilància i la conservació, aquest foment s’encarrega als consells escolars dels centres, s’assigna al director la facultat d’autoritzar-ne l’ús en els casos d’utilitzacions no continuades.

Pel que fa als col·legis d’educació infantil i primària, en què l’edifici es patrimoni de la corresponent corporació local, la qual es fa càrrec del seu manteniment, vigilància i conservació, és la mateixa corporació local la que autoritza l’ús social de les instal·lacions.

Això no obstant, no es pot carregar sobre l’economia dels centres docents l’increment de despesa que comporta aquesta utilització. Per això, en el cas dels centres d’educació secundària o de règim especial, l’organisme que utilitza les instal·lacions s’ha de fer càrrec de les despeses que ocasiona, i per garantir la responsabilitat per danys a persones o instal·lacions, cal aportar una pòlissa d’assegurança que cobreixi la responsabilitat civil. En el cas dels col·legis d’educació infantil i primària cal garantir la compensació al centre docent si l’activitat autoritzada per la corporació local comporta despeses al centre de manera directa, i en qualsevol cas assegurar el manteniment i la renovació dels equipaments utilitzats.

Finalment, en el cas d’edificis de centres de primària que per necessitats d’escolarització han estat destinats a educació secundària, és el consell escolar del centre que fomenta l’ús social i el director qui autoritza l’activitat. L’ajuntament propietari de l’edifici té prioritat en l’utilització de les instal·lacions en cas de concurrència de peticions.

En virtut d’això, a proposta de la consellera d’Ensenyament, amb l’informe del Consell Escolar de Catalunya, l’informe de la Comissió de Govern Local, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto

Capítol 1

Disposicions de caràcter general

Article 1

Àmbit d’aplicació

Aquest Decret és d’aplicació als centres docents públics de la Generalitat de Catalunya, la gestió dels quals correspon al Departament d’Ensenyament.

Article 2

Objecte de regulació

2.1 Aquest Decret regula l’ús dels edificis...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR