DECRET 205/2001, de 24 de juliol, pel qual es regulen els serveis de vigilància per a determinats espectacles, activitats recreatives i establiments públics.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

205/2001, de 24 de juliol, pel qual es regulen els serveis de vigilància per a determinats espectacles, activitats recreatives i establiments públics.

D’acord amb les competències exclusives que la Generalitat té en matèria d’espectacles i activitats recreatives, la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l’espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics, té, entre altres, l’objectiu de garantir la seguretat i evitar molèsties a tercers, defensant els drets i la seguretat del públic com a usuari i consumidor, i preservar l’ordre públic en sentit estricte.

L’article 14.4 de l’esmentada Llei estableix la possibilitat de regular, per a determinats tipus d’activitats recreatives o d’espectacles, la necessitat de mesures o serveis de vigilància i les seves característiques. Així mateix, estableix que en aquest àmbit els ajuntaments poden dictar reglaments que tenen caràcter de complementaris dels de la Generalitat.

El Decret 239/1999, de 31 d’agost, pel qual s’aprova el Catàleg dels espectacles, les activitats recreatives i els establiments públics, va definir-los i classificar-los, i va adequar la normativa a la realitat actual.

En aquest sentit, la Llei 23/1992, de 30 de juliol, de seguretat privada, i el Reial decret 2364/1994, de 9 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de seguretat privada, estableixen que únicament les empreses de seguretat i el seu personal poden prestar serveis de seguretat privada, indiquen les activitats a desenvolupar i les funcions del personal i deixen la possibilitat de l’existència d’altre tipus de personal distint del de seguretat privada que pot ser contractat per les empreses i establiments públics, segons la disposició addicional tercera de la Llei. L’exigència de disposar de personal de vigilància en espectacles i activitats recreatives és regulada per l’article 53 del Reglament general de policia d’espectacles públics i activitats recreatives, aprovat pel Reial decret 2816/1982, de 27 d’agost.

Així mateix, a Catalunya, com a comunitat autònoma amb competències per a la protecció de persones i de béns i per al manteniment de l’ordre públic, la Generalitat ha exercit el dret de regular les competències que li corresponen en matèria de seguretat privada mitjançant el Decret 272/1995, de 28 de setembre, de regulació de competències en matèria de seguretat privada, i el Decret 233/1998, de 30 de juliol, pel qual es crea el Consell de Coordinació de la Seguretat Privada.

El Parlament de Catalunya, per la Resolució 132/VI, de 18 de maig de 2000, va instar el Govern a procedir al desenvolupament reglamentari de la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l’espectacle, les activitats recreatives i els establiment públics, per tal de regular la seguretat en les discoteques d’una manera que sigui adequada a la correcta prestació del servei als usuaris.

D’acord amb l’abans esmentat Decret 233/1998, de 30 de juliol, pel qual es crea el Consell de Coordinació de la Seguretat Privada, es va constituir un grup de treball específic dins el citat Consell per elaborar una proposta que servís de base per a la regulació dels serveis de vigilància en els locals d’espectacles i activitats recreatives.

En compliment del Decret 200/1991, d’1 d’octubre, de creació del Consell Assessor d’Espectacles i Activitats Recreatives, organisme de caràcter consultiu i d’assessorament, que té com una de les seves funcions informar sobre els reglaments de desplegament de la Llei 10/1990, de 15 de juny, en la sessió de 18 de juliol de 2000 es va presentar el document de treball en relació amb la regulació dels serveis de vigilància per a determinats espectacles, activitats recreatives i establiments públics. Posteriorment, el Ple de la Comissió, en la sessió de 23 de març de 2001, va emetre el preceptiu informe sobre la present norma reglamentària.

Finalment, en el procés d’elaboració de l’esmentada norma, la Comissió de Govern Local de Catalunya, en sessió de 20 d’abril de 2001, va emetre informe sobre el Projecte de decret.

El citat Decret té com a objecte regular els serveis de vigilància per vetllar per la seguretat de les persones i el desenvolupament normal dels espectacles i les activitats recreatives, atès l’aforament dels locals, la seva ubicació, les seves característiques, la naturalesa de l’activitat i l’assistència d’un major nombre de persones.

Per altra part, atesa la singularitat dels locals i la seva ubicació i concentració, així com la naturalesa de l’activitat recreativa que s’hi desenvolupi, aquest Decret preveu la possibilitat d’establir tant mesures complementàries com extraordinàries als serveis de vigilància obligatoris que estableix l’articulat.

Sobre les funcions del personal de vigilància, cal remetre’s a les lleis i reglaments estatals. Així mateix, aquest Decret preveu la possibilitat d’obligar, en els espectacles o activitats recreatives no sotmesos a aquest, a tenir personal de vigilància en determinades circumstàncies o en casos especials.

Finalment, el Decret faculta els Ajuntaments, d’acord amb les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR