DECRET 259/2004, de 13 d'abril, pel qual es declara espècie en perill d'extinció la gavina corsa i s'aproven els plans de recuperació de diverses espècies.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET 259/2004, de 13 d'abril, pel qual es declara espËcie en perill d'extinciÛ la gavina corsa i s'aproven els plans de recuperaciÛ de diverses espËcies.

El bitÛ (Botaurus stellaris) Ès un ocell ardeid que habita els canyissars d'una certa extensiÛ, on mantÈ uns costums extremament discrets. La seva distribuciÛ geogr‡fica Ès molt fragmentada, particularment a l'oest d'Europa, on, en conjunt, la poblaciÛ han anat disminuint des del segle xix fins als nostres dies. En el cas de Catalunya, no ha experimentat una recuperaciÛ satisfactÚria tot i rebre, tant ell com bona part dels seus h‡bitats, protecciÛ legal. Actualment, el bitÛ tÈ nomÈs dues ‡rees de presËncia habitual a l'Ëpoca de cria (els parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empord‡ i del Delta de l'Ebre), i una altra a l'hivern (el delta del Llobregat), i ha desaparegut de diferents ‡rees com a reproductor. Malgrat aixÚ, durant els anys noranta Catalunya ha estat la regiÛ peninsular en quË el bitÛ ha tingut una presËncia mÈs forta.

La gavina corsa (Larus audouinii) Ès un dels pocs ocells marins endËmics de l'‡rea mediterr‡nia, ja que totes les seves colÚnies de cria sÛn en aquestes costes. …s un ocell semipel‡gic i habitualment s'alimenta a alta mar dins dels lÌmits de la plataforma continental. L'˙nica colÚnia que hi ha a Catalunya, al delta de l'Ebre, concentra entre un 60 i un 70% de la poblaciÛ reproductora mundial, de manera que qualsevol factor negatiu que afecti aquesta ‡rea de cria posa en perill una part molt important de la seva poblaciÛ.

D'altra banda, el fartet (Lebias iberas) i el samaruc (Valencia hispanica) sÛn peixos ciprinodÚntids de mida petita que habiten estanys litorals d'aig¸es salobres. Es tracta de dues espËcies endËmiques de la costa mediterr‡nia ibËrica que estan en perill d'extinciÛ.

Les principals poblacions de fartet es troben a l'Empord‡, al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empord‡ i al Parc Natural Delta de l'Ebre, que constitueix una de les principals reserves genËtiques d'aquesta espËcie. TambÈ se'n troben altres petites poblacions a les reserves naturals del delta del Llobregat i en diferents punts del litoral tarragonÌ.

La distribuciÛ geogr‡fica del samaruc Ès molt mÈs restringida i es redueix a dues poblacions a l'extrem sud de Tarragona que constitueixen el lÌmit septentrional de la distribuciÛ mundial de l'espËcie. El futur d'aquesta espËcie Ès incert per causa de modificacions en el seu h‡bitat i per la progressiÛ d'altres espËcies exÚtiques.

La Directiva 79/409/CEE, del Consell, relativa a la conservaciÛ dels ocells salvatges, inclou el bitÛ dins l'annex 1, com a espËcie que ha de ser objecte de mesures de conservaciÛ dels seus h‡bitats, a fi i efecte d'assegurar-ne la supervivËncia i la reproducciÛ en la seva ‡rea de distribuciÛ. Aquesta Directiva tambÈ inclou la gavina corsa com a espËcie que ha de ser objecte de mesures especÌfiques de conservaciÛ dels seus h‡bitats a fi i efecte d'assegurar-ne la seva supervivËncia i reproducciÛ. En el mateix sentit, la Llei 22/2003, de 4 de juliol, de protecciÛ dels animals, cataloga el bitÛ i la gavina corsa com a espËcies protegides de categoria A de la fauna salvatge autÚctona, mentre que el Reial decret 439/1990, de 30 de marÁ, que regula elCat‡leg nacional d'espËcies amenaÁades, inclou el bitÛ en la categoria de perill d'extinciÛ, i la gavina corsa en la categoria d'interËs especial.

Per la seva banda, el Conveni relatiu a la conservaciÛ de la vida salvatge i el medi natural a Europa, celebrada a Berna el 19 de setembre de 1979, inclou la gavina corsa com a espËcie de fauna estrictament protegida. Igualment, la ConvenciÛ sobre la conservaciÛ de les espËcies migratÚries d'animals salvatges, celebrada a Bonn el 23 de juny de 1979,cataloga la gavina corsa com a espËcie migratÚria amenaÁada.

Pel que fa al fartet i el samaruc, la Directiva 92/43/CEE, del Consell, relativa a la conservaciÛ dels h‡bitats, inclou aquestes espËcies dins l'annex 2, entre les que han de ser objectede mesures especÌfiques de conservaciÛ dels seus h‡bitats a fi i efecte d'assegurar-ne la supervivËncia i reproducciÛ en la seva ‡rea de distribuciÛ. La Llei 22/2003, de 4 de juliol, de protecciÛ dels animals, tambÈ cataloga el fartet i el samaruc com a espËcies protegides de la fauna salvatge autÚctona. Igualment, el Reial decret 439/1990, de 30 de marÁ, que regula el Cat‡leg nacional d'espËcies amenaÁades, inclou el fartet i el samaruc en la categoria d'espËcies en perill d'extinciÛ.

Els plans de recuperaciÛ que regula aquest Decret tenen com a objectius potenciar l'augment d'exemplars de bitÛ i de fartet i de samaruc, aturar-ne la regressiÛ i consolidar i augmentar l'‡rea de distribuciÛ d'aquestes espËcies.

Amb aquesta finalitat, es regulen un seguit de mesures destinades a potenciar la presËncia de bitons a les ‡rees en quË habiten i a afavorir la recolonitzaciÛ de les antigues zones de cria. Igualment, tambÈ se'n vol impulsar la presËncia en altres indrets que podrien esdevenir h‡bitats apropiats per a l'espËcie.

Pel que fa al fartet i al samaruc, es vol garantir la conservaciÛ dels indrets on encara es mantenen aquestes espËcies i afavorir, si s'escau, la recolonitzaciÛ de les antigues zones de distribuciÛ atenent la diversitat genËtica observada en les poblacions catalanes.

Quant a la gavina corsa, el Pla de recuperaciÛ inclou un seguit de mesures que tenen la finalitat d'afavorir-ne la supervivËncia, relatives a les ‡rees de nidificaciÛ i a l'accÈs a les ‡reesde reproducciÛ, que haur‡ de fer-se de manera que no perjudiqui l'espËcie.

Per tot aixÚ, d'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

ClassificaciÛ.

Es declara en perill d'extinciÛ la gavina corsa (Larus audouinii).

Article 2

AprovaciÛ del Pla

S'aproven els plans de recuperaciÛ del bitÛ, de la gavina corsa i del fartet i del samaruc que figuren com annex a aquest Decret, amb lafinalitat d'establir les mesures necess‡ries per eliminar el perill d'extinciÛ d'aquestes espËcies.

Article 3

DotaciÛ de mitjans

Per al desenvolupament de les actuacions previstes en els plans, aixÌ com per assolir els objectius previstos, s'establiran les dotacions de mitjans humans i materials necessaris, sens perjudici de la col∑laboraciÛ d'altres entitats p˙bliques o privades que puguin tenir interessos en la conservaciÛ de l'espËcie.

Article 4

Infraccions i sancions

El rËgim d'infraccions i de sancions per l'incompliment del que disposa aquest Decret Ès l'establert per la Llei 22/2003, de 4 de juliol, de protecciÛ dels animals; la Llei 4/1989, de 28 de marÁ, sobre conservaciÛ d'espais naturals i de la flora i la fauna silvestres, i les normes que la desenvolupin.

Article 5

ExecuciÛ i seguiment

Correspon al Departament de Medi Ambient i Habitatge, en l'‡mbit de les seves competËncies, l'execuciÛ de les actuacions previstes en els plans que aprova el present Decret i la seva coordinaciÛ.

Article 6

VigËncia

6.1††Aquests plans es mantindran vigents mentre el bitÛ, la gavina corsa, el fartet i el samaruc no siguin descatalogats com a espËcies en perill d'extinciÛ. Un cop assolida aquesta situaciÛ, es redefiniran els objectius generals i les actuacions a fer mitjanÁant els instruments que preveu la normativa vigent.

6.2††Els plans de recuperaciÛ del bitÛ, de la gavina corsa i del fartet i samaruc han de ser revisats cada sis anys per comprovar l'efic‡cia de les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR