ORDRE MAB/91/2003, de 4 de març, per la qual s'estableixen les espècies objecte de pesca i es fixen els períodes hàbils i les normes generals relacionades amb la pesca a les aigües continentals de Catalunya per a la temporada 2003.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació
Rango de LeyOrdre

ORDRE MAB/91/2003, de 4 de marÁ, per la qual s'estableixen les espËcies objecte de pesca i es fixen els perÌodes h‡bils i les normes generals relacionades amb la pesca a les aig¸es continentals de Catalunya per a la temporada 2003.

D'acord amb el que estableix la Llei 4/1989, de 27 de marÁ, de conservaciÛ dels espais naturals i de la flora i fauna silvestres, i resta de normativa aplicable, es fixen, mitjanÁant la present Ordre, els perÌodes h‡bils de pesca i les normes generals aplicables a la pesca en aig¸es continentals a Catalunya.

Aquesta Ordre ha estat sotmesa a informe dels consells territorials de Pesca Continental de Catalunya.

A proposta del Consell General d'Aran;

Escoltat el Consell de Pesca Continental de Catalunya i a proposta de la DirecciÛ General d'Activitats CinegËtiques i Pesca Continental,

Ordeno:

Article 1

Horari h‡bil

A les aig¸es continentals p˙bliques i privades, l'horari h‡bil de pesca Ès des d'una hora abans del sol ixent fins a una hora desprÈs de la posta, d'acord amb l'horari oficial.

L'anguila (Anguilla anguilla) i el silur (Silurus glanis) tenen una reglamentaciÛ especial, que es detalla als articles 12 i 13.d).

Article 2

LlicËncia de pesca i permÌs de pesca

2.1††Per poder exercir la pr‡ctica de la pesca recreativa a les aig¸es continentals de Catalunya cal disposar d'una llicËncia de pesca recreativa i per pescar en una zona de pesca controlada a mÈs el permÌs personal i intransferible, que en el cas dels salmÚnids tÈ durada d'un dia.

2.2††L'import de la llicËncia i els permisos de pesca i les exempcions i bonificacions es fixen a la Llei 15/1997, de 24 de desembre, de taxes i preus p˙blics.

Article 3

EspËcies pescables i dimensions mÌnimes

3.1††A l'annex 1 s'especifiquen les espËcies que poden ser objecte de pesca i les dimensions mÌnimes que han de tenir en cada cas, amb l'excepciÛ esmentada a l'article 11.6. Els exemplars d'una mida inferior a la longitud que s'expressa han de ser retornats immediatament a l'aigua, sigui quin sigui l'art de pesca utilitzat. Les espËcies de la fauna autÚctona no incloses en aquest annex no es poden pescar.

La longitud dels peixos es compta des de l'extrem de la boca fins al punt mitj‡ de l'aleta caudal.

3.2††No s'autoritza la pesca de les espËcies protegides ni de les espËcies seg¸ents: barb cua-roig (Barbus haasi) i madrilleta roja (Chondrostoma arcasii).

Article 4

LÌmit de captures

Hi ha limitaciÛ m‡xima de captures, d'acord amb l'article 6.6, l'article 11.7 i amb l'article 13.a) d'aquesta Ordre. TambÈ hi pot haver limitaciÛ m‡xima de captura d'altres espËcies piscÌcoles en les zones de pesca controlada quan aixÌ ho estableixi la seva reglamentaciÛ i aixÌ consti en el pla tËcnic de gestiÛ piscÌcola corresponent.

Article 5

Xarxes i ralls

⁄nicament s'autoritza l'˙s de les xarxes i els ralls (aquests ˙ltims nomÈs per a les persones que de manera tradicional ho feien fins a la data) en els llocs i les condicions seg¸ents:

a)†NomÈs es poden autoritzar determinats tipus de xarxes en els llocs, en l'Ëpoca i per a les espËcies especificades a l'apartat seg¸ent, i en cap cas no poden ocupar mÈs de la meitat de l'amplada del curs de l'aigua en el moment de pescar. La mida de la malla o llum es refereix a la xarxa convenientment mullada.

b)†Comarques de les Terres de l'Ebre: a l'Ebre aigua avall del pont penjant d'Amposta, la SecciÛ d'Activitats CinegËtiques i Pesca Continental de la DelegaciÛ Territorial del Departament de Medi Ambient de les Terres de l'Ebre pot autoritzar, perquË es tracta d'una activitat tradicional fortament arrelada, la utilitzaciÛ de filat de malla o llum de 35 mm de costat com a mÌnim per capturar ˙nicament les espËcies marines i d'aig¸es salabroses seg¸ents: carpa, llissa vera, llissa calua, llissa petita, llobarro i pleuronectiformes (peixos plans). »poca: xarxes, des de l'1 d'octubre fins al 28 de febrer; ralls, tot l'any, excepte en el perÌode de fresa de la carpa, durant els mesos de marÁ, abril i maig. Amb el rall nomÈs es poden pescar carpes i les diferents espËcies de llisses.

c)†L'expediciÛ d'autoritzacions de rall es pot fer en els 30 dies naturals seg¸ents a la publicaciÛ d'aquesta Ordre al DOGC.

Article 6

Zones de pesca controlada

6.1††SÛn les zones de les aig¸es continentals que, per les seves condicions biolÚgiques o piscÌcoles, tenen una regulaciÛ especial. SÛn zones contÌnues o conques i canals adjacents, amb lÌmits concrets. Els afluents que desguassen en aquestes zones tambÈ es consideren de pesca controlada en els darrers 50 m.

Es far‡ la publicitat i la difusiÛ necess‡ries per informar sobre la relaciÛ de zones de pesca controlada existents per a la temporada present. Entre d'altres, la relaciÛ es pot consultar a les delegacions territorials del Departament de Medi Ambient, a la web de la Generalitat de Catalunya (http://www.gencat.net/mediamb/pn/pesca) i als llocs d'expediciÛ de llicËncies de pesca recreativa.

6.2††Zones de pesca controlada professional.

D'acord amb la ResoluciÛ de la DirecciÛ General del Medi Natural de 23 de setembre de 1996, es va prorrogar la concessiÛ de pesca als estanys de l'Encanyissada i de la Tancada. A la resta de llacunes incloses en el parc natural del Delta de l'Ebre en les quals es practica la pesca professional, per poder exercir-la l'entitat titular de l'explotaciÛ elaborar‡ anualment un pla d'aprofitament que ser‡ presentat a la DirecciÛ General d'Activitats CinegËtiques i Pesca Continental amb el preceptiu informe del parc natural del Delta de l'Ebre. En aquestes zones no es pot superposar cap tipus de zona de pesca controlada recreativa ni de rËgim especial.

6.3††Zones de pesca controlada sense mort per a salmÚnids.

A les zones de pesca controlada sense mort ˙nicament es pot pescar amb mosca ortodoxa (amb cua de rata) i buldau, autoritzat nomÈs ple d'aigua o d'aire (m‡xim 2 mosques); amb hams sense mort (sense arponet) o amb arponet esclafat que evitin els danys.

Aquest permÌs -d'un dia de durada- per pescar sense mort nomÈs es pot utilitzar per a aquesta finalitat. Els exemplars capturats s'han de retornar a l'aigua amb la cura i la precauciÛ adients per evitar danyar-los.

6.4††Zones de pesca controlada intensiva.

SÛn zones que, per les seves caracterÌstiques particulars, tenen una reglamentaciÛ especial pel que fa a perÌodes de pesca, repoblacions i captures.

La pesca hi Ès permesa durant tot l'any i poden ser repoblades amb exemplars adults de mida pescable seguint els requisits que estableix l'article 15.

Les zones de pesca controlada intensiva no poden localitzar-se en les zones de truita (annex 3), ni en zones d'aig¸es d'alta muntanya (annex 4), ni en espais naturals de protecciÛ especial, ni en reserves naturals de fauna salvatge. Se n'exceptuen les masses d'aigua artificials (embassaments) i les aÔllades de la xarxa fluvial.

Les zones de pesca controlada intensiva poden ser sense mort; en aquest cas nomÈs s'hi pot pescar d'acord amb la reglamentaciÛ que estableix l'article 6.3.

6.5††Zones de pesca controlada de ciprÌnids.

A mÈs del permÌs diari, es pot utilitzar un permÌs, personal i intransferible, v‡lid per a tota la temporada de pesca. El lÌmit d'aquest tipus de permisos Ès del 20% de la quota di‡ria de la zona.

6.6††Trams de pesca controlada infantil.

…s un tram de riu dins d'una zona de pesca controlada destinat a l'ensenyament i la formaciÛ dels menors de 14 anys en els arts i les tËcniques de la pesca fluvial, en el qual es fomenta la modalitat sense mort i on es permet ˙nicament la captura d'un exemplar amb la utilitzaciÛ d'esquers artificials.

6.7††SenyalitzaciÛ.

a)†En les plaques de zona de pesca controlada hi ha de figurar el n˙mero de matrÌcula que s'assigna a la relaciÛ de les zones de pesca controlada establertes per a aquesta temporada.

b)†En les plaques hi han de figurar, a mÈs, les sigles T en els trams de truites, AM en els trams d'alta muntanya, SM en els trams sense mort, TRE en els trams amb rËgim especial i INT en els trams intensius.

c)†Les sigles anteriors poden coexistir en els casos seg¸ents: T/SM, AM/SM i INT/SM.

d)†Els lÌmits de les zones de pesca controlada s'han de senyalitzar prop del riu o el marge amb els senyals de la zona muntats sobre un pal de color verd (alternant franges de 10 cm clares i fosques).

6.8††Permisos en zones de pesca controlada.

a)†Els llocs d'expediciÛ dels permisos de pesca figuren a la relaciÛ de les zones de pesca controlada establertes per a aquesta temporada. En tots aquests llocs hi ha d'haver un llibre de reclamacions amb fulls fixos o fitxes numerats correlativament, o amb fitxes numerades correlativament, a disposiciÛ dels pescadors.

b)†L'expediciÛ dels permisos de pesca es far‡ des de les 17.00 hores del dia anterior.

c)†Les entitats col∑laboradores que gestionen els diferents tipus de zones de pesca controlada vetllaran perquË qualsevol pescador pugui obtenir el permÌs de pesca pertinent, d'acord amb el nombre de permisos m‡xims fixat en el pla tËcnic de gestiÛ piscÌcola corresponent.

Article 7

Zones lliures de pesca

7.1††Es consideren zones lliures de pesca les aig¸es continentals no delimitades en una zona de pesca controlada, ni incloses dins d'un refugi de pesca, ni en el parc nacional d'Aig¸estortes i Estany de Sant Maurici, ni en una reserva de fauna, ni en un espai natural protegit en el qual estigui explÌcitament prohibit.

7.2††El nombre m‡xim de captures i els arts permesos sÛn els que expressen els articles 11, 12, 13 i 14 d'aquesta disposiciÛ.

7.3††Les zones lliures de pesca sense mort, detallades a l'annex 7, sÛn zones en quË, per les seves caracterÌstiques, s'aplica la reglamentaciÛ que fixa l'article 6.3, perÚ sense la necessitat de tenir un permÌs de pesca.

7.4††SenyalitzaciÛ de les zones lliures sense mort.

Les zones lliures...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR