ORDRE AAR/23/2007, de 14 de febrer, per la qual s'estableix i es regula la declaració única agrària.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/23/2007, de 14 de febrer, per la qual s'estableix i es regula la declaració única agrària.

Els reglaments CE 1782/2003, del Consell, de 29 de setembre (DOUE núm. 270, de 21.10.2003), i 796/2004, de la Comissió, de 21 d'abril (DOUE L141, de 30.4.2004), estableixen un sistema integrat de gestió i control relatiu a determinats ajuts comunitaris fonamentat en la identificació de les parcel·les agrícoles i la identificació i registre dels animals. L'esmentat sistema té com a objectiu principal establir un mecanisme que faciliti la concessió i el control dels ajuts, que provenen de fons comunitaris, a les administracions públiques competents.

A Catalunya, i per tal de donar compliment a la normativa comunitària citada es va crear la declaració única agrària que constitueix un sistema unificat que permet el coneixement real de les superfícies de les explotacions agràries que siguin susceptibles de rebre ajuts, amb l'extensió de l'obligatorietat ja existent a altres línies d'ajuts, per tal d'augmentar l'eficàcia, la rendibilitat i el control en la concessió, i que al mateix temps faciliti la presentació de les sol·licituds als sol·licitants.

D'aquesta manera es fa patent la voluntat de la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària (DOGC núm. 3549, de 9.1.2002), que estableix la necessitat de definir un marc de referència que permeti analitzar i definir una estratègia per al desenvolupament de l'agricultura i la modernització de les seves estructures i la potenciació del medi rural. Una mostra d'aquest esperit és la disposició addicional segona d'aquest text legal que preveu la creació del Registre d'explotacions agràries de Catalunya, i que fou creat mitjançant el Decret 263/2003, de 21 d'octubre (DOGC núm. 4004, de 6.11.2003).

La declaració única agrària ha estat regulada a partir de l'Ordre de 20 de desembre de 2000 (DOGC núm. 3294, de 29.12.2000), modificada per l'Ordre de 5 de desembre de 2001 (DOGC núm. 3539, de 21.12.2001), i l'Ordre ARP/415/2002, d'11 de desembre (DOGC núm. 3784, de 18.12.2002), posteriorment derogades per l'Ordre ARP/455/2004, de 15 de desembre (DOGC núm. 4288, de 27.12.2004). Aquesta darrera es va derogar per l'Ordre ARP/23/2006, de 2 de febrer (DOGC núm. 4569, de 9.2.2006).

Així mateix, es preveu que entitats alienes a l'Administració col·laborin en la gestió de la presentació d'aquestes declaracions. Aquestes entitats estan regulades per l'Ordre ARP/135/2006, de 23 de març, sobre el reconeixement d'entitats col·laboradores amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca en matèria d'ajuts i subvencions (DOGC núm. 4604, de 30.3.2006).

D'acord amb els antecedents exposats, i vista l'experiència assolida en aquesta matèria de conformitat amb la legislació vigent, és procedent regular novament la declaració única agrària per a l'any 2007, recollint els extrems citats.

En conseqüència, en ús de les atribucions que m'han estat conferides per la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Concepte

1.1 La declaració única agrària, en endavant DUN, consisteix en una declaració anual que ha d'efectuar el titular de l'explotació agrària que vulgui sol·licitar els ajuts i/o efectuar les declaracions relacionats a l'annex 1 d'aquesta Ordre i/o donar-se d'alta al Registre d'explotacions agràries de Catalunya, en cas d'explotacions agrícoles.

1.2 La DUN ha d'incloure la totalitat de la superfície amb cultius herbacis, llenyosos, pastures, forestals i improductives, així com les dades de ramaderia que formin part de l'explotació. Una mateixa superfície no podrà estar inclosa en diferents declaracions, excepte en els casos previstos a l'article 4.9 d'aquesta Ordre.

1.3 La DUN serà el mitjà que ha d'utilitzar el titular d'una explotació per comunicar al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, en endavant DAR, qualsevol modificació de la superfície declarada.

Article 2

Procediment de realització i presentació de la DUN

2.1 La DUN contindrà la informació que es detalla a l'annex 2, es realitzarà amb els suports informàtics que el DAR posarà a disposició dels titulars de l'explotació i de les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització dels impresos normalitzats, i caldrà que la seva presentació es faci en suport informàtic i en suport paper.

2.2 Es consideraran entitats col·laboradores en matèria d'elaboració i tramitació de la DUN, les entitats que estiguin reconegudes d'acord amb l'Ordre ARP/135/2006, de 23 de març, i que a més, hagin signat el conveni de col·laboració específic corresponent.

2.3 El DAR donarà a conèixer la llista de les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització de la DUN.

2.4 El titular de l'explotació signarà tots els fulls de la DUN, i aportarà la documentació exigida per la normativa reguladora de cada ajut sol·licitat. Si la DUN és signada per un representant del titular de l'explotació, caldrà acreditar aquesta representació per qualsevol mitjà vàlid en dret. En el cas d'optar pel certificat de signatura electrònica, el sol·licitant podrà autoritzar l'entitat col·laboradora perquè presenti la declaració per aquest mitjà.

2.5 Les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització de la DUN lliuraran al DAR, dins dels terminis legalment establerts a les ordres de convocatòria corresponents, els impresos, els fitxers generats en l'aplicació informàtica, i la documentació complementària segons el procediment que s'estableixi anualment.

2.6 La data de presentació de les sol·licituds serà la data d'entrada al registre del DAR (registre corporatiu S@rcat), segons les condicions de lliurament establertes als apartats anteriors d'aquest article.

Article 3

Procediment de presentació per certificat de signatura electrònica

3.1 El titular de l'explotació podrà presentar la DUN en suport informàtic, mitjançant els certificats de signatura electrònica, reconeguda per l'identificador digital de Catalunya (idCAT) i subministrada per l'Agència Catalana de Certificació, d'acord amb els requisits establerts a la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de signatura electrònica (BOE núm. 304, de 20.12.2003).

3.2 D'altra banda, les entitats col·laboradores i/o assessores en l'elaboració i tramitació de la DUN, podran representar els titulars de l'explotació per via telemàtica sempre que acreditin l'autorització de la representació. El certificat de signatura electrònica ha d'estar reconegut i subministrat per entitats de certificació reconegudes per l'Agència Catalana de Certificació.

3.3 La DUN i les sol·licituds d'ajuts presentades per via telemàtica seran registrades mitjançant el registre corporatiu de la Generalitat de Catalunya, S@rcat.

3.4 Els documents en suport informàtic produïts vàlidament per l'aplicació DUN 2007, tindran la consideració de documents originals, sempre que incloguin la signatura electrònica corresponent, estiguin registrats, i compleixin la resta de requisits legalment establerts.

Article 4

Termini de presentació

4.1 La DUN es podrà presentar des de la data d'entrada en vigor d'aquesta Ordre fins al 31 de desembre de 2007. Les declaracions presentades des del dia 1 de febrer, d'acord amb el Reial decret 1582/2006, de 22 de desembre, pel qual es modifica el Reial decret 1617/2005, de 30 de desembre, i la publicació d'aquesta Ordre seran admeses sempre que s'aporti la documentació necessària per a la seva tramitació.

4.2 La DUN s'haurà de presentar en el període hàbil establert a les convocatòries dels ajuts corresponents. La declaració de superfícies i/o la declaració ramadera podran presentar-se de manera independent.

4.3 En el cas dels ajuts de farratges dessecats, i lliurament per a la transformació de cítrics i retirades del mercat de cítrics, el termini de presentació finalitzarà el 15 de setembre de la campanya en curs, sempre que el titular no sol·liciti altres ajuts subjectes a un termini més restrictiu. En el cas de lliurament per a la transformació de tomàquets, préssecs i peres i retirada del mercat de fruites dolces i hortalisses fresques, el termini de presentació serà el mateix que determini la normativa dels ajuts de sol·licitud única.

4.4 No es podrà presentar cap sol·licitud d'algun dels ajuts relacionats a l'annex 1 sense la presentació prèvia o simultània de la declaració de superfícies i/o DUN ramadera corresponent.

4.5 Conjuntament amb la DUN, es podrà presentar la sol·licitud de modificació d'ús o de coeficient de regadiu del recinte establert al sistema d'informació geogràfica informatitzada (en endavant SIGPAC), quan les dades declarades dels recintes no siguin compatibles amb les dades SIGPAC. En cas que la modificació afecti parcialment un recinte s'ha d'elaborar un croquis.

4.6 En cas de presentació de segones DUN dins els terminis establerts, deixaran sense efecte l'anterior declaració i/o sol·licituds, excepte si es tracta de sol·licituds de prima per sacrifici de bovins i pagament addicional a la producció de carn de vaquí de qualitat reconeguda oficialment, en què les posteriors sol·licituds es tractaran com a noves sol·licituds que no substitueixen les ja presentades.

4.7 Es podran presentar modificacions de les declaracions que no impliquin noves sol·licituds d'ajut durant el període que preveu la normativa comunitària reguladora dels ajuts. Aquestes es presentaran d'acord amb el sistema que estableixen els articles 2 i 3 d'aquesta Ordre.

4.8 Per als ajuts vinculats a la DUN i relacionats a l'annex 1, caldrà presentar la DUN juntament amb la sol·licitud corresponent, dins els terminis establerts a la convocatòria respectiva.

4.9 Si calgués presentar una nova declaració durant la mateixa campanya, i fora dels terminis fixats per la normativa dels ajuts relacionats a l'annex 1, s'haurà d'acreditar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR