ORDRE AAR/34/2008, d'1 de febrer, per la qual s'estableix i es regula la declaració única agrària.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/34/2008, d'1 de febrer, per la qual s'estableix i es regula la declaració única agrària.

El Reglament CE 1782/2003 del Consell, de 29 de setembre, pel qual s'estableixen disposicions comunes aplicables als règims d'ajut directe en el marc de la política agrària comuna i s'instauren determinats règims d'ajut als agricultors i pel qual es modifiquen determinats reglaments comunitaris i el Reglament CE 796/2004 de la Comissió, de 21 d'abril, pel qual s'estableixen disposicions per a l'aplicació de la condicionalitat, la modulació i el sistema integrat de gestió i control previstos al Reglament CE 1782/2003, preveuen un sistema integrat de gestió i control relatiu a determinats ajuts comunitaris fonamentat en la identificació de les parcel·les agrícoles i la identificació i el registre dels animals.

El sistema esmentat té com a objectiu principal establir un mecanisme que faciliti a les administracions públiques competents la concessió i el control dels ajuts que provenen de fons comunitaris.

El Reglament CE 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, relatiu a l'ajut al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) estableix que les activitats i les operacions a càrrec d'aquest fons es determinen tenint en compte les característiques singulars de l'activitat agrícola fruit de les desigualtats estructurals i naturals entre les diferents zones rurals.

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, estableix la necessitat de definir un marc de referència que permeti analitzar i definir una estratègia per al desenvolupament de l'agricultura i la modernització de les seves estructures i la potenciació del medi rural. Una mostra d'aquest esperit és la disposició addicional segona d'aquest text legal que preveu la creació del Registre d'explotacions agràries de Catalunya, i que fou creat mitjançant el Decret 263/2003, de 21 d'octubre.

A Catalunya, i per tal de donar compliment a la normativa citada, es va instaurar la declaració única agrària (DUN) mitjançant l'Ordre de 20 de desembre de 2000, que cada any s'actualitza mitjançant la publicació de l'ordre corresponent.

La DUN constitueix un sistema unificat que permet el coneixement real de les superfícies de les explotacions agràries que siguin susceptibles de rebre ajuts, amb l'extensió de l'obligatorietat ja existent a altres línies d'ajuts, per tal d'augmentar l'eficàcia, la rendibilitat i el control en la concessió, i que al mateix temps facilita la presentació de les sol·licituds a les persones interessades.

El contracte global d'explotació creat pel Decret 50/2007, de 27 de febrer, modificat pel Decret 253/2007, de 20 de novembre, tracta d'adaptar les explotacions agràries de Catalunya a les reformes de la política agrària comuna, assegurant el respecte al medi ambient i una millor eficàcia en la gestió tecnicoeconòmica de l'explotació per aconseguir una millor rendibilitat, a través d'un acord de compromisos entre l'Administració de la Generalitat de Catalunya i les persones titulars de les explotacions agràries. En aquest sentit, les explotacions agràries que es comprometin amb l'Administració han de ser declarades a la DUN.

Així mateix, es preveu que entitats alienes a l'Administració col·laborin en la gestió de la presentació d'aquestes declaracions. Aquestes entitats estan regulades per l'Ordre ARP/135/2006, de 23 de març, sobre el reconeixement d'entitats col·laboradores amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca en matèria d'ajuts i subvencions.

La Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, per una banda, reconeix el dret dels ciutadans a relacionar-se electrònicament amb l'Administració per a l'exercici dels drets reconeguts a l'article 35 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i el procediment administratiu comú; i per altra banda, a la seva disposició final vuitena estableix l'obligació de les administracions de dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament i l'aplicació de la Llei. Així mateix, en el seu article 23, determina que les administracions públiques podran, amb caràcter general o específic, habilitar persones físiques o jurídiques per a la realització de determinades transaccions en representació de les persones interessades.

D'acord amb els antecedents exposats, i vista l'experiència assolida en aquesta matèria en campanyes anteriors i de conformitat amb la legislació vigent, és procedent regular novament la declaració única agrària per a l'any 2008, recollint els extrems citats.

En conseqüència, en ús de les atribucions que m'han estat conferides per la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Concepte

1.1 La declaració única agrària (DUN), consisteix en una declaració anual que ha d'efectuar la persona titular de l'explotació agrària que vulgui sol·licitar els ajuts i/o efectuar les declaracions relacionats a l'annex 1 d'aquesta Ordre i/o donar-se d'alta al Registre d'explotacions agràries de Catalunya d'acord amb el Decret 263/2003, de 21 d'octubre, i al Registre de plantacions de fruita dolça de Catalunya que regula el Decret 203/2005, de 27 de desembre, si escau, en cas d'explotacions agrícoles.

1.2 La DUN ha d'incloure la totalitat de la superfície amb cultius herbacis, llenyosos, pastures, forestals i improductives, així com les dades de ramaderia que formin part de l'explotació. Una mateixa superfície no podrà estar inclosa en diferents declaracions, excepte en els casos previstos a l'article 4.8 d'aquesta Ordre.

1.3 La DUN serà el mitjà que ha d'utilitzar la persona titular d'una explotació per comunicar al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (en endavant DAR) qualsevol modificació de la superfície declarada.

Article 2

Procediment de realització i presentació de la DUN

2.1 La DUN contindrà la informació que es detalla a l'annex 2, es realitzarà amb els suports informàtics que el DAR posarà a disposició de les persones titulars de l'explotació i de les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització dels impresos normalitzats, i caldrà que la seva presentació es faci en suport informàtic i en suport paper. En el cas d'optar per la presentació en suport informàtic amb certificat de signatura electrònica, no caldrà el suport paper.

2.2 Es consideraran entitats col·laboradores en matèria d'elaboració i tramitació de la DUN, les entitats que estiguin reconegudes d'acord amb l'Ordre ARP/135/2006, de 23 de març, i que, a més, hagin signat el conveni de col·laboració específic corresponent.

2.3 El DAR donarà a conèixer la llista de les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització de la DUN.

2.4 La persona titular de l'explotació signarà tots els fulls de la DUN, i aportarà la documentació exigida per la normativa reguladora de cada ajut sol·licitat. Si la DUN la signa una persona representant de la persona titular de l'explotació, caldrà acreditar aquesta representació per qualsevol mitjà vàlid en dret.

2.5 Les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització de la DUN lliuraran al DAR, dins dels terminis legalment establerts a les ordres de convocatòria corresponents, els impresos, els fitxers generats en l'aplicació informàtica, i la documentació complementària segons el procediment que s'estableixi anualment.

2.6 La data de presentació de les sol·licituds serà la data d'entrada al registre del DAR (registre corporatiu S@rcat), segons les condicions de lliurament establertes als apartats anteriors d'aquest article.

Article 3

Procediment de presentació mitjançant signatura electrònica

3.1 El titular de l'explotació podrà presentar la DUN en suport informàtic, mitjançant signatura electrònica, reconeguda per l'identificador digital de Catalunya (idCAT) i subministrada per l'Agència Catalana de Certificació, d'acord amb els requisits establerts a la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de signatura electrònica.

3.2 Les entitats col·laboradores i/o assessores en l'elaboració i tramitació de la DUN, podran representar les persones titulars de l'explotació per via telemàtica sempre que acreditin l'autorització de la representació. La signatura electrònica l'han de reconèixer i subministrar les entitats de certificació reconegudes per l'Agència Catalana de Certificació.

3.3 La DUN i les sol·licituds d'ajut presentades per via telemàtica seran registrades mitjançant el registre corporatiu de la Generalitat de Catalunya, S@rcat.

3.4 Els documents en suport informàtic produïts vàlidament per l'aplicació DUN 2008 tindran la consideració de documents originals, sempre que incloguin la signatura electrònica corresponent, estiguin registrats, i compleixin la resta de requisits legalment establerts.

Article 4

Termini de presentació

4.1 La DUN es podrà presentar des de la data d'entrada en vigor d'aquesta Ordre fins al 31 de desembre de 2008.

4.2 Per als ajuts vinculats a la DUN i relacionats a l'annex 1 caldrà presentar la DUN juntament amb la sol·licitud corresponent, dins els terminis establerts a la convocatòria respectiva.

4.3 En cas de presentació de segones DUN dins els terminis establerts, deixaran sense efecte l'anterior declaració i/o sol·licituds, excepte si es tracta de sol·licituds de prima per sacrifici de bovins i/o pagament addicional a la producció de carn de vaquí de qualitat reconeguda oficialment, en què les posteriors sol·licituds es tractaran com a noves sol·licituds que no substitueixen les ja presentades.

4.4 Es podran presentar modificacions de les declaracions de superfície que no impliquin noves sol·licituds d'ajut durant el període que preveu la normativa comunitària reguladora dels ajuts. Aquestes es presentaran d'acord...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR