ORDRE ARP/153/2002, de 6 de maig, per la qual s'estableix una mida mínima i un període de veda per a la garota.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/153/2002, de 6 de maig, per la qual s'estableix una mida mínima i un període de veda per a la garota.

La captura de garotes o eriçons de mar té lloc només en determinades zones del nostre litoral, concretament a la província de Girona on el perfil de costa és més rocós i abrupte i, per tant, afavoreix ambients idonis per a aquesta espècie.

Les garotes són un recurs fràgil a causa de la seva escassa mobilitat, creixement lent i susceptibilitat a malalties i contaminació. A més, la part comestible d'aquests organismes són les gònades, per la qual cosa la captura s'ha de produir en una època determinada de l'any que coincideix amb l'època prèvia a la reproducció.

No obstant això, la pesca d'aquestes espècies es realitza de forma artesanal, en apnea, i els exemplars són seleccionats un a un, manualment. Aquest sistema és molt selectiu i respectuós tant amb el medi com amb les poblacions de garotes, ja que es poden seleccionar els individus a partir d'una mida determinada i això fa que es puguin concretar mesures de gestió i de protecció d'aquest recurs, de manera que arribem a una explotació eficient i alhora basada en els principis de pesca responsable.

Les mesures tècniques a establir són, en primer lloc, una època de veda que redueixi la pesca de garotes durant el període d'interfresa en què la part comestible és redueix a mínims i per tant es necessita un major nombre d'exemplars per obtenir unes quantitats mínimes de producte i, d'altra banda, una mida mínima de captura assegura que els exemplars recol·lectats s'han reproduït un mínim de tres vegades.

D'acord amb el Decret 9/1987, de 15 de gener, sobre cria i recollida de marisc, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és l'establiment de mesures de control de l'esforç pesquer sobre les espècies de garotes Paracentrotus lividus i Arbacia lixula que es pesquen habitualment al litoral català.

1.2 Als efectes d'aquesta Ordre s'entén per garota l'animal invertebrat marí tipus equinoderm, classe equinoïdeus, de forma globular, endoesquelet calcari fusionat, amb pues mòbils i amb cinc gònades disposades radialment.

Article 2

S'estableix un període de veda per a la captura de garotes (Paracentrotus lividus i Arbacia lixula) entre l'1 de juliol i el 31 d'agost.

Article 3

La mida mínima de captura de les espècies objecte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR