DECRET 54/2012, de 22 de maig, pel qual s'estableixen les condicions per a l'exercici del busseig professional a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyDecret

L’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix en l’article 119.3 que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’activitats marítimes, que inclou en tot cas, entre altres, el busseig professional.

Així mateix, l’article 113 de l’Estatut estableix que correspon a la Generalitat el desplegament, l’aplicació i l’execució de la normativa de la Unió Europea quan afecta l’àmbit de les seves competències, i l’article 189 preveu que la Generalitat, en el seu àmbit de competències, aplica i executa el dret de la Unió Europea.

La Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, regula en el títol VII les activitats marítimes. L’article 108 inclou en l’àmbit d’aplicació de la Llei 2/2010 les activitats subaquàtiques de caràcter professional.

L’activitat del busseig a Catalunya té una gran tradició en relació amb l’explotació de recursos marins. D’altra banda, l’aparició de noves tecnologies, així com noves necessitats associades als treballs subaquàtics, ja siguin tradicionals o no, recomanen establir unes normes d’aplicació a l’activitat professional que permetin afrontar amb garanties i seguretat les intervencions humanes al medi ambient aquàtic.

Fins ara, l’activitat del busseig professional a Catalunya s’incloïa en el Decret 265/2003, de 21 d’octubre, pel qual s’estableixen les condicions per a l’exercici del busseig professional a Catalunya.

La Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, estableix les disposicions generals necessàries en el marc de la Unió Europea per facilitar l’exercici de la llibertat d’establiment de les persones prestadores de serveis i la lliure circulació de serveis.

La seva finalitat és suprimir els obstacles que s’oposen o dificulten l’assoliment d’aquestes llibertats i garantir, tant a les persones destinatàries com a les prestadores de serveis, la seguretat jurídica necessària per assolir un nivell elevat de qualitat dels serveis, i a aquest efecte, estableix el criteri de supressió i reducció de càrregues administratives.

L’article 44.1 de la Directiva 2006/123/CE estableix que els estats membres han de posar en vigor les disposicions legals, reglamentàries i administratives necessàries per tal de complir el que estableix la Directiva.

La Llei 5/2010, de 26 de març, de bases de delegació en el Govern de la potestat legislativa per a l’adequació de les normes amb rang de llei vigents a Catalunya a la Directiva 2006/123/CE, i el Decret legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, per a l’adequació de normes amb rang de llei a la Directiva 2006/123/CE, han suposat la transposició de l’esmentada Directiva a l’ordenament jurídic català.

Alhora, el procés d’aplicació de la Directiva també requereix adaptar la normativa amb rang reglamentari als criteris i principis de la Directiva 2006/123/CE, a la Llei 5/2010, de 26 de març, i al Decret legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre.

En aquest marc normatiu, la present disposició adapta la regulació de les condicions de l’exercici del busseig professional a Catalunya als principis de la Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006.

Aquest procés de reducció de càrregues administratives ja va ser endegat amb caràcter horitzontal a Catalunya mitjançant el Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmit i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica.

Així mateix, s’incorpora a aquesta regulació el que estableix la Directiva 2005/36/CE del Parlament Europeu i el Consell, de 7 de setembre de 2005, relativa al reconeixement de qualificacions professionals.

En aquest marc normatiu és necessària la revisió del contingut del Decret 265/2003, de 21 d’octubre, pel qual s’estableixen les condicions per a l’exercici del busseig professional a Catalunya, per a detectar càrregues administratives a suprimir i reduir.

D’altra banda, i d’acord amb les demandes del sector, s’introdueixen altres modificacions a la regulació del busseig professional per tal de permetre que les persones que exerceixen el busseig que inicien la seva carrera cursant estudis de petita fondària puguin accedir a nivells superiors de capacitació professional. Aquest fet dinamitzarà el mercat de treball a Catalunya i les possibilitats d’ocupació d’aquests professionals nostres en el mercat europeu.

L’abast de les modificacions introduïdes i el caràcter tècnic d’aquesta disposició justifiquen l’elaboració d’una nova norma i la derogació de l’anterior.

El Decret 336/2011, de 10 de maig, de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, estableix en l’article 1.1, en la seva estructura, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, i l’article 22 relaciona les competències i funcions de l’esmentada Direcció General, entre les quals hi ha la de planificar actuacions en matèria d’activitats marítimes, de formació i capacitació nauticopesquera professional i recreatives i de titulacions relacionades amb les activitats nàutiques d’esbarjo.

Aquesta disposició ha estat sotmesa a consulta del Consell de Pesca i Afers Marítims de Catalunya a través de la seva Comissió Sectorial de Pesca.

Així mateix, aquest Decret ha estat sotmès a dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.

Conseqüentment, amb la finalitat, doncs, d’adequar-se a les noves necessitats i demandes d’un sector en expansió, i per tal complir la Directiva 2006/123/CE;

A proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L’objecte d’aquest Decret és establir les titulacions professionals i certificats necessaris per a l’exercici del busseig professional a Catalunya, les seves competències i els requisits i les condicions necessàries per obtenir-los.

Article 2

Titulació per a l’exercici

Qualsevol persona que se sotmeti a un medi hiperbàric per a la pràctica d’intervencions hiperbàriques o subaquàtiques de caràcter laboral o professional en aigües que pertanyin a l’àmbit territorial de Catalunya, tant si són marítimes com continentals, ha de tenir el títol de busseig professional adequat al seu nivell d’exposició hiperbàrica.

Article 3

Limitacions en l’exercici

Les diferents titulacions i certificats de busseig professional que estableix aquest Decret permeten dur a terme les activitats dins els límits de les competències que cada un confereix, i dins els límits que la normativa vigent estableixi sobre la seguretat per a l’exercici d’activitats subaquàtiques.

Article 4

Titulacions professionals i certificats

4.1 S’estableixen les titulacions professionals següents per a l’exercici del busseig professional a Catalunya:

Bussejador/a professional de petita profunditat.

Bussejador/a professional de mitjana profunditat.

Bussejador/a professional de gran profunditat d’intervenció.

Bussejador/a professional de gran profunditat a saturació.

Cap de complex hiperbàric.

4.2 S’estableix el certificat de formador/a en busseig.

4.3 S’estableix el certificat d’operador/a de cambra hiperbàrica.

Article 5

Competència de la titulació de bussejador/a professional de petita profunditat

La titulació de bussejador/a professional de petita profunditat capacita per efectuar treballs subaquàtics bàsics fins a una profunditat de trenta metres, utilitzant equips de busseig autònoms i de subministrament des de superfície, amb aire, aplicant els mètodes i procediments que estableixen les tècniques de busseig professional.

Article 6

Competència de la titulació de bussejador/a professional de mitjana profunditat

La titulació de bussejador/a professional de mitjana profunditat capacita per:

  1. Efectuar immersions d’intervenció per realitzar treballs subaquàtics aplicant els protocols de descompressió i les normes de seguretat corresponents, i utilitzant equips de busseig autònoms, semiautònoms i campana humida, amb aire o nítrox, fins a les profunditats següents:

    a.1) Amb un equip de busseig autònom amb aire, fins a una profunditat de cinquanta metres.

    a.2) Amb un equip de busseig semiautònom, fins a una profunditat de seixanta metres.

    a.3) Amb una mescla nitrogen/oxigen (nítrox), fins als límits de seguretat especificats a les normes de seguretat per a l’exercici...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR