ORDRE EMO/172/2013, de 16 de juliol, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l'economia social, i s'obre la convocatòria per a l'any 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Entre els objectius del Departament d’Empresa i Ocupació figura promoure mesures per a la creació i el manteniment de l’ocupació a Catalunya. A aquest efecte es considera prioritari donar suport a les empreses anomenades de l’economia social: societats cooperatives (incloses les agràries i les federacions de cooperatives agràries) i les societats laborals, d’una banda, i, de l’altra, empreses d’inserció i centres especials de treball que actuen en el mercat protegit de treball i que tenen com a objectiu la integració laboral d’aquests col·lectius.

El Departament d’Empresa i Ocupació té la voluntat de donar el seu suport per facilitar l’accés al finançament d’aquestes empreses mitjançant l’aportació de garanties per cobrir les operacions de crèdit, complementàries a les que pugui aportar cada empresa.

És per això que el dia 30 de juny de 2012 es va signar un Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances per finançar projectes d’empreses de l’economia social i cooperativa, fruit de les fusions dels fons existents i provinents de tres convenis de col·laboració anteriors signats amb aquest organisme. El primer Conveni es va signar el 22 de setembre de 1987 per a la concessió de préstecs a cooperatives i societats laborals per a inversions en immobilitzat material o immaterial, préstecs per a bestretes de subvencions o contractes del Departament d’Empresa i Ocupació i préstecs per a circulant; el segon Conveni es va signar el 4 de juliol de 1990 per a la concessió a cooperatives i a la federació de cooperatives agràries de Catalunya d’avals de les operacions de crèdit en actius fixos; i el tercer Conveni es va signar el 17 de desembre de 2010 per a la concessió a empreses d’inserció, centres especials de treball, i entitats promotores d’aquells, de préstecs per a inversió en actius fixos d’immobilitzat material i immaterial, per bestretes de subvencions i compromisos de pagament per contractes de l’Administració pública i préstecs per a necessitats de circulant.

Amb aquesta finalitat el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, va implementar aquesta línia d’ajuts en forma d’avals a les empreses de l’economia social amb l’objectiu de facilitar el seu accés al finançament bancari.

Mitjançant l’Ordre EMO/288/2012, de 28 de setembre, es van establir les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social, i es va obrir la convocatòria per a l’any 2012.

En data 15 de juliol de 2013 es van modificar diverses estipulacions del Conveni de col·laboració de 30 de juny de 2012, signat entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances.

Aquesta modificació del Conveni i l'experiència recollida han posat de manifest l'existència de determinats apartats de l'Ordre esmentada susceptibles de modificació i/o de millora amb la introducció de noves modificacions que permetin revisar els tipus d'interès per tal d'adequar-los als preus vigents en cada moment i, també, amb l'objectiu de simplificar la tramitació amb la modificació de la valoració, la tramitació i la resolució de les sol·licituds.

Així doncs, les qüestions esmentades aconsellen derogar les bases actualment vigents, regulades a l’Ordre EMO/288/2012, de 28 de setembre, i publicar unes noves bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social.

Atès el Decret 170/2012, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupost de la Generalitat de Catalunya per a 2012 mentre no entrin en vigor els de 2013;

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Bases reguladores

Aprovar les bases reguladores que han de regir la convocatòria per a l’atorgament de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social, les quals figuren a l’annex d’aquesta disposició.

Article 2

Convocatòria

Obrir la convocatòria per a l’any 2013 d’una línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social.

Article 3

Règim jurídic

A aquesta Ordre i al seu annex els són aplicables el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reglament que la desenvolupa aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006); i el Reglament (CE) núm. 1998/2006, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L 379, de 28.12.2006).

Article 4

Sol·licituds i termini de presentació

4.1 El termini de presentació de sol·licituds de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social començarà l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i finalitzarà el dia 31 de desembre de 2013.

4.2 Les empreses o les entitats interessades hauran de presentar telemàticament la sol·licitud de préstec i de l’ajut mitjançant l’imprès corresponent, que es podrà obtenir al portal FinEmpresa (www.icf.cat). L’imprès de sol·licitud resultant de la tramitació telemàtica, en paper i degudament signat, es trametrà, en el termini de 10 dies hàbils i juntament amb la declaració responsable que acrediti el compliment dels requisits als quals fa referència la base 4.1, a la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, carrer Sepúlveda, 148-150, o mitjançant els procediments que preveuen l’article 25 de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Les sol·licituds es tramitaran d’acord amb el procediment establert a la base 10.

La signatura de la sol·licitud implica l’autorització a l’Institut Català de Finances (ICF) per a la funció de comprovació d’ofici de les dades relatives al compliment de les obligacions tributàries amb l’Estat i amb la Generalitat de Catalunya, i de les obligacions amb la Seguretat Social per part del sol·licitant.

Article 5

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per a emetre la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regulen a les bases 9 i 10.

Article 6

Import màxim per prestar garanties

L’import màxim per prestar garantia és de 7.601.082,35 euros del fons que a aquest efecte es va crear mitjançant el Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances (ICF) per finançar projectes d’empreses de l’economia social i cooperativa de 30 de juny de 2012.

Disposició addicional

L’import del fons creat és d’11.222.458,45 euros, dels quals hi ha afectats, com a reserva per la garantia donada en les operacions de préstecs vigents, 3.582.886,08 euros, per la qual cosa resulta un saldo disponible per a noves operacions de 7.601.082,35 euros.

El saldo d’aquest fons garantirà tant les operacions noves com les detallades a l’annex 1 del Conveni signat el 30.6.2012 amb l’Institut Català de Finances, així com també les operacions realitzades fins a l’entrada en vigor d’aquesta Ordre, en les mateixes condicions contractuals pròpies de cadascuna d’elles i fins a la seva cancel·lació total.

Disposició derogatòria

Queda derogada l’Ordre EMO/288/2012, de 28 de setembre, per la qual s’estableixen les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social, i s’obre la convocatòria per a l’any 2012 (DOGC núm. 6229, de 9.10.2012).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 16 de juliol de 2013

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores per a la concessió d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses d’economia social

Disposicions generals

-1 Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social .

-2 Tipologia de projectes

Es consideren objecte d’ajut les tipologies de projectes següents:

2.1 Projectes d’inversió: s’entendrà per inversió l’adquisició d’un o diversos actius fixos, materials o immaterials, dels inclosos al grup 2 del Pla general de comptabilitat, adscrits a la consecució d’una mateixa finalitat. S’entendrà per actiu productiu aquell que s’incorpori a l’activitat principal de l’empresa i, conseqüentment, augmenti el valor de l’immobilitzat brut del seu balanç.

2.2 Projectes de circulant: projectes relatius a l’activitat del dia de l’empresa, necessitats de tresoreria, compra d’estocs o finançament de clients.

2.3 L’ajut no es destinarà a finançar la creació ni la posada en funcionament d’una xarxa de distribució a d’altres països.

-3 Beneficiaris

3.1 Podran accedir a aquesta línia d’ajuts les empreses de l’economia social, concretament:

  1. Les empreses que tinguin forma de societat cooperativa, incloent-hi les agràries.

  2. Les societats laborals.

  3. Les federacions de cooperatives.

  4. Les societats agràries de transformació.

  5. Les empreses d’inserció, els centres...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR