ORDRE ARP/69/2003, de 14 de febrer, per la qual s'estableixen i es regulen els cursos de formació en producció integrada.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE ARP/69/2003, de 14 de febrer, per la qual s'estableixen i es regulen els cursos de formació en producció integrada.

El Decret 241/2002, de 8 d'octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya (DOGC núm. 3744, de 21.10.2002), especifica les exigències de formació que han de tenir els tècnics i els operadors que participin en la producció integrada, així com l'obligatorietat de realitzar els cursos de formació sobre producció integrada organitzats o homologats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

La producció integrada és un sistema agrícola de producció, que es basa en la gestió sostenible dels recursos i les activitats desenvolupades a les explotacions agrícoles, així com a les empreses d'elaboració i comercialització, amb la finalitat d'aconseguir uns productes de qualitat mitjançant tècniques respectuoses amb el medi ambient.

Per adaptar el funcionament de les explotacions i de les empreses al sistema de producció integrada, és fonamental tenir uns coneixements bàsics de les tècniques productives que cal emprar, disposar de suficient informació sobre les normes que regulen aquest sistema de producció, així com conèixer els requisits, les obligacions i els controls que comporta.

Per tots aquests motius cal establir i regular el contingut d'aquests cursos de formació i determinar el personal que els podrà impartir, d'acord amb els diferents supòsits en funció dels seus destinataris: agricultors, responsables d'explotacions agràries, responsables d'empreses elaboradores i/o importadors, personal tècnic de les entitats de control i certificació, tècnics de les agrupacions de defensa vegetal i altres tècnics que participin com a responsables de producció integrada en els diferents processos de producció, emmagatzematge, elaboració, transformació, envasat i comercialització de la producció integrada.

En conseqüència, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Curs de formació per als operadors

1.1 El curs de formació sobre producció integrada que hauran de realitzar obligatòriament tots els operadors productors, elaboradors i/o importadors, al qual fa referència l'article 24 del Decret 241/2002, de 8 d'octubre, serà el Curs bàsic de producció integrada, el contingut del qual s'especifica a l'annex 1 d'aquesta disposició.

Per als operadors productors, la durada total del curs serà de 65 hores (33 hores del mòdul A, 20 hores del mòdul B i 12 hores de pràctiques).

Per als operadors elaboradors i/o importadors, la durada del curs serà de 35 hores i inclourà una part del mòdul A (tot el bloc genèric i el tema 8 de l'específic) el mòdul B i 6 hores de pràctiques.

Als operadors que realitzin aquest curs, se'ls validaran els requisits de formació per a tots els cultius o grups de cultius.

1.2 El curs bàsic de producció integrada també es podrà realitzar, cursant una o diverses especialitat/s corresponent/s al/s tipus de cultiu/s que es conreïn en l'explotació agrària. En aquest cas el curs tindrà el contingut que s'especifica a l'annex 1 d'aquesta disposició, i els temes 3 al 8 s'adaptaran a cadascun dels cultius, o grup de cultius, que constitueixi el seu objecte: fruiters, hortalisses, cítrics, fruita seca, olivera, vinya, cultius extensius, altres.

En aquest cas la durada total del curs serà de 46 hores distribuïdes de la manera següent: 20 hores del mòdul A (6 hores del bloc genèric i 14 hores del bloc específic), 20 hores del mòdul B i 6 hores de pràctiques.

En cas que s'hagi cursat una determinada especialitat i se'n vulgui fer una altra, només caldrà realitzar el bloc específic d'aquesta i les pràctiques. El bloc genèric es convalidarà igual que el mòdul B.

Els requisits de qualificació per a un determinat cultiu o grup de cultius, s'acreditaran mitjançant la realització del bloc genèric, el bloc específic i les pràctiques corresponents. Aquesta acreditació habilitarà l'operador productor per a l'exercici de l'activitat del/s cultiu/s que hagi realitzat.

1.3 Els operadors que hagin superat el curs d'aplicador de productes fitosanitaris -nivell bàsic- que regula l'Ordre del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de 4 de març de 1997, per la qual es regula la formació del personal de les empreses d'aplicació de productes fitosanitaris i els responsables de la seva venda (DOGC núm. 2353, de 18.3.1997) modificada per l'Ordre de 3 de març de 2000 (DOGC núm. 3099, de 15.3.2000), estaran exempts de realitzar el mòdul B del curs bàsic de producció integrada.

Article 2

Curs de formació per al personal tècnic responsable de producció integrada

2.1 El personal tècnic competent a què fa referència l'article 11.1 del Decret 241/2002, de 8 d'octubre, que intervingui com a tècnic responsable de producció integrada, haurà de realitzar el curs per a tècnics responsables de producció integrada, el contingut del qual s'especifica a l'annex 2 d'aquesta disposició.

2.2 Aquest curs qualificarà els tècnics que el realitzin, per portar a terme les funcions de tècnic responsable d'explotacions agràries i d'empreses elaboradores, i s'entén complert el requisit de formació en producció integrada que estableixen els articles 11.1 i 24.1 del Decret 241/2002, de 8 d'octubre.

2.3 Els requisits de qualificació per a un determinat cultiu o grup de cultius, s'acreditaran a través de la realització del bloc genèric, del bloc específic i de les pràctiques corresponents, que habilitaran el tècnic responsable de producció integrada per a l'exercici de l'activitat del/s cultiu/s que hagi efectuat.

Article 3

Curs de qualificació per al personal tècnic de les entitats de control i certificació

El personal tècnic de les entitats de control i certificació en producció integrada complirà el requisit de qualificació que exigeix l'article 24.1 del Decret 241/2002, de 8 d'octubre, amb la realització del curs per a tècnics responsables de producció integrada que s'especifica a l'annex 2 d'aquesta disposició, o bé amb el curs de formació per a formadors de producció integrada el contingut del qual s'estableix a l'annex 3 d'aquesta Ordre.

Article 4

Curs de formació per a formadors

4.1 El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR