DECRET 22/2002, de 22 de gener, d'establiment i millora de les mesures per a la gestió dels recursos hídrics.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació
Rango de LeyDecret

DECRET

22/2002, de 22 de gener, d’establiment i millora de les mesures per a la gestió dels recursos hídrics.

La insuficiència de les pluges esdevingudes en tot el país ha determinat una important reducció de les reserves d’aigua contingudes en els embassaments, la qual cosa fa preveure, si es manté la situació actual, que es puguin produir problemes en la satisfacció adequada de les demandes d’aigua per a l’abastament de poblacions.

Particularment, la incidència de l’actual situació minora de manera creixent la garantia del subministrament dels àmbits territorials abastats per l’embassament de Boadella en la Muga, pels embassaments integrats en el sistema Sau-Susqueda-Pasteral, en el Ter, i pels embassaments de la Llosa del Cavall, Sant Ponç i la Baells, en la conca del Llobregat.

Per tal d’assegurar al màxim els usos de l’aigua per a l’abastament de població i altres usos declarats prioritaris per la llei, en les comarques de Catalunya, resulta imprescindible adoptar amb immediatesa les mesures correctores que intensifiquin l’estalvi i un aprofitament encara més eficient de l’aigua emmagatzemada fins que els embassaments recuperin els nivells necessaris.

Per fer front a situacions de necessitat provocades per sequeres severes, l’article 12.2.c) de la Llei 6/1999 habilita el Govern per a l’adopció de les mesures que calguin en relació amb la utilització del domini públic hidràulic, encara que hagi estat objecte de concessió.

En aquest sentit, el present Decret estableix mesures d’aplicació directa per economitzar l’aigua emmagatzemada en els embassaments, com ara el règim de dotacions a derivar dels embassaments més greument afectats o la reutilització d’aigües depurades per al reg agrícola, entre altres, i habilita l’Administració Hidràulica de Catalunya per adoptar mesures excepcionals en casos concrets, amb la intensificació de les facultats d’intervenció i control dels aprofitaments hidràulics i dels abocaments i amb l’establiment de les condicions perquè, a sol·licitud de les entitats locals interessades, es puguin assolir unes dotacions mínimes d’aigua per a usos domèstics, destinant a aquest efecte aigües concedides per a altres usos.

D’altra banda, el present Decret declara que no generen dret a indemnització, amb les excepcions que expressament s’hi preveuen, les mesures orientades a l’estalvi de l’aigua disponible i a l’optimització de la seva utilització atès que tenen per objecte canalitzar l’esforç comú per fer front a la situació de la sequera i es produeix una modificació en els supòsits determinants de l’atorgament de les concessions que permet la seva revisió, d’acord amb l’article 65.1.a) del Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei d’aigües, revisió que no atorga al concessionari dret a ser indemnitzat.

Per tant, a proposta del conseller de Medi Ambient, d’acord amb l’informe favorable del Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte i àmbit territorial

El present Decret té per objecte establir, a l’empara de l’article 12.2.c) de la Llei 6/1999, de 12 de juliol, d’ordenació, gestió i tributació de l’aigua, les normes i les mesures especials per a l’aprofitament dels recursos hidràulics escassos en l’àmbit de les conques dels rius que discorren íntegrament pel territori de Catalunya, definides per l’article 5 de la Llei 6/1999.

Article 2

Reducció de dotacions d’aigua

El Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua podrà determinar, a proposta de la seva directora, i amb l’informe previ de les seccions de les comissions de desembassament afectades, les reduccions en les dotacions d’aigua per a cadascun dels diferents usos, i restaran referits els drets concessionals a les dotacions reduïdes. Aquestes reduccions són aplicables a les dotacions que preveu l’article 3.

Article 3

Règim de dotacions a derivar dels embassaments

3.1 El volum màxim a derivar de l’embassament de Boadella en la Muga entre l’1 de gener i el 15 de juny serà de 5,3 hm3 destinats a l’abastament de Figueres, Costa Brava Nord i cabal circulant pel riu.

Entre el 16 de juny i el 15 de setembre el volum màxim a derivar serà de 4 hm3 destinats a l’abastament de Figueres, Costa Brava Nord i cabal circulant pel riu. De l’1 de març fins al 15 de setembre (campanya de reg) es destinarà a reg el volum d’aigua de l’embassament que es tingui per sobre de 18 hm3, amb un màxim d’aigua per a reg de 22,8 hm3.

Entre el 16 de setembre i el 31 de desembre, el volum màxim a derivar serà de 3,3 hm3 destinats a l’abastament de Figueres, Costa Brava Nord i cabal circulant pel riu.

3.2 El règim de dotacions a mantenir en el Ter a partir del sistema Sau-Susqueda-Pasteral I i Pasteral II, resta establert de la manera següent:

  1. El cabal mitjà a derivar per a l’abastament de l’àrea servida per l’Ens d’Abastament Aigües Ter-Llobregat s’estableix en 6,0 m3/s, amb un cabal instantani màxim de 7,0 m3/s.

  2. A més del cabal indicat en la lletra anterior, a l’embassament del Pasteral I s’alliberarà cap al Ter un cabal màxim de 3,0 m3/s. Aquest cabal no serà inferior a 1,5 m3/s.

    El cabal podrà ser incrementat entre el 15 de juny i el 15 de setembre per tal de satisfer la demanda estacional, d’acord amb el que estableix l’article 5.

  3. La sèquia Monar derivarà del riu un cabal mínim circulant per raons sanitàries de 0,5 m3/s. Aquest cabal s’incrementarà fins a 1 m3/s durant els mesos de maig a octubre.

  4. Al pont de Torroella de Montgrí es garantirà un cabal mínim de 0,3 m3/s.

  5. La Comunitat de Regants del canal de Vinyals regularà la seva presa de tal manera que garanteixi un cabal continu al Ter al punt de retorn de la depuradora de Girona d’1,5 m3/s.

    3.3 El règim de dotacions a mantenir a la conca del Llobregat resta establert de la manera següent:

  6. El cabal mínim a alliberar de l’embassament de Sant Ponç s’estableix en 0,5 m3/s.

  7. El cabal mínim circulant pel Llobregat en el tram comprès entre l’embassament de la Baells i el punt de restitució del canal industrial de Berga, s’estableix en 0,3 m3/s.

  8. La sèquia de Manresa podrà derivar del Llobregat un màxim de 0,4 m3/s de l’1 de gener al 15 de març i del 16 d’octubre al 31 de desembre. Del 16 de març al 30 d’abril i del 16 de setembre al 15 d’octubre el cabal màxim que es podrà derivar serà de 0,6 m3/s. De l’1 maig al 15 de setembre el cabal màxim a derivar serà de 0,76 m3/s. Aquest cabal podrà ser incrementat entre el 15 de juny i el 15 de setembre per tal de satisfer la demanda estacional.

    El compliment d’aquest cabals es considera en còmput mensual en els casos en els quals les actuacions de manteniment requereixin la reducció, per un període inferior a 15 dies, dels cabals màxims que estableix el Decret.

  9. En tot cas es garanteix la circulació per l’estació d’aforament de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR