Decret 189/1981, de 2 de juliol, establint les normes de Protocol i Cerimonial en l'àmbit de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDiversos
Rango de LeyDecret

Decret 189/1981, de 2 de juliol, establint les normes de Protocol i Cerimonial en l'àmbit de la Generalitat de Catalunya.

La instauració de la Generalitat de Catalunya i la promulgació i implantació del nostre Estatut d'Autonomia han creat unes noves estructures i han donat lloc a l'aparició de noves autoritats, càrrecs i dignitats que obliguen a establir tota una sistematització de precedències, tractaments i relacions que eviti les dificultats que poden suscitar-se per manca d'una regulació adequada.

La història de les nostres Corporacions oficials és plena de precedents en aquesta matèria, des de les Ordinacions de Pere el Cerimoniós i àdhuc d'abans fins a les que regulaven llurs solemnitats en els temps immediatament anteriors al 1714. Ara, dins les circumstàncies actuals i amb accent dels nostres dies, cal que sigui establerta una nova ordinació en aquestes matèries i per això, mentre el Parlament no legisli sobre aquesta matèria, a proposta del Conseller Adjunt a la Presidència i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

El present Decret regula amb caràcter general i en l'àmbit propi de la Generalitat de Catalunya, la classificació del seus actes oficials, la presidència d'aquests, l'ordenació dels assistents i el tractament de les seves autoritats.

Article 2

Són principis generals sobre precedència i ordenació d'Autoritats i Coporacions els següents:

  1. La presidència en tots els actes serà unipersonal.

  2. En un acte oficial, la precedència, que tan sols implica mera ordenació, ve determinada pel càrrec que ostenti l'Autoritat que hi assisteix, i en cap cas l'ordre de relació vindrà determinat per les persones.

  3. La persona que substitueixi legalment una Autoritat tindrà, respecte a les altres Autoritats o als seus substituts, la mateixa precedència que la reconeguda al titular. En el supòsit que aquesta substitució fos en virtut d'instruccions particulars de l'Autoritat que delega, la persona delegada o substituent tindrà la precedència immediatament inferior a la que es reconeix al titular a l'article 6è del present Decret.

  4. La representació només confereix precedència en l'àmbit de la competència de l'Autoritat representada.

  5. La precedència del Parlament, Departaments, Organismes i Corporacions, mentre actuïn com a tals, tindrà caràcter col·lectiu i no s'entendrà referida als seus membres en particular.

Article 3

Als efectes d'aquest Decret, els actes oficials que tinguin lloc a Catalunya es classificaran en :

  1. Actes oficials de caràcter general.

  2. Actes oficials de caràcter especial.

Article 4
  1. Actes oficials de caràcter general són aquells que, organitzats per les Autoritats competents, tenen lloc amb motiu de festivitats, commemoracions o esdeveniments.

  2. Són actes oficials de caràcter especial els organitzats per determinades Autoritats perquè afecten de forma específica llurs respectius serveis o funcions.

  3. Els actes no compresos en aquest article no tindran consideració d'oficials ni els seran aplicables les previsions d'aquest Decret.

Article 5

La presidència dels actes oficials de caràcter general correspondrà, qualsevol que sigui el lloc on es celebri, per llur ordre, a les següents Autoritats:

-President de la Generalitat.

-President del Parlament.

-Consellers, d'acord amb l'ordre establert en l'annex.

-Presidents de les Corporacions Locals de Catalunya, començant per les de categoria territorial major i seguint per les de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR