ORDRE TRI/348/2006, de 4 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions en el Marc del Programa d'Estalvi i Eficiència Energètica a corporacions locals i s'obre la convocatòria per a l'any 2006.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

Institut Català d'Energia

ORDRE

TRI/348/2006, de 4 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions en el Marc del Programa d'Estalvi i Eficiència Energètica a corporacions locals i s'obre la convocatòria per a l'any 2006.

Antecedents:

El desenvolupament econòmic del nostre país i la seva convergència amb els estàndards europeus ha produït, en els darrers anys, un augment molt important del consum energètic, fet que contradiu la necessitat de reduir l'impacte ambiental del consum energètic, obligatori segons els compromisos adquirits amb la signatura de l'acord de Kyoto.

Per altra banda, es preveu que en els propers anys aquest consum energètic presenti un índex important de creixement, que sols es podrà atenuar amb un increment decidit de l'eficiència energètica i una utilització més racional de l'energia.

L'Institut Català d'Energia del Departament de Treball i Indústria és la unitat que té assignada l'execució de les activitats que emanen de la política energètica de la Generalitat de Catalunya i del Pla d'Energia 2006-2015, sens perjudici de les funcions de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat en matèria de promoció i difusió de la utilització de les energies renovables. També l'any 2005 l'Institut Català d'Energia va ser l'òrgan gestor de les subvencions atorgades per inversions d'estalvi, eficiència energètica i aprofitament dels recursos energètics renovables dins l'Ordre TRI/110/2005 del Departament de Treball i Indústria.

D'altra banda, en data 20 de març del 2006 es va formalitzar un conveni de col·laboració entre el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, l'Instituto para la Diversificación y Ahorro de Energía, el Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català d'Energia, per a la definició i posada en pràctica de les actuacions contemplades en El Plan de Acción de la Estrategia de Ahorro y Eficiencia Energética en l'àmbit territorial de la Generalitat de Catalunya. Aquest conveni va ser aprovat pel Govern de la Generalitat el 28 de febrer de 2006.

Per tant, vista la Llei 20/2005, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2006 i d'acord amb el que estableixen l'article 87 i següents del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Per això, vist l'informe favorable emès per l'Assessoria Jurídica, d'acord amb l'informe de la Comissió de Cooperació Local de Catalunya, a proposta de l'Institut Català d'Energia, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per subvencionar la realització d'actuacions en matèria d'estalvi i eficiència energètica a corporacions locals i obrir la convocatòria per a l'any 2006.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del president del Consell d'Administració de l'ICAEN, es publicaran en el DOGC les convocatòries per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, les quals contindran les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 A mesura que es produeixen renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi esgotat l'import màxim destinat per aquest exercici a les accions regulades en aquesta Ordre, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesa la data de registre de la sol·licitud de subvenció, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts a la present Ordre.

Article 3

Dotació màxima per a l'any 2006 i aplicacions pressupostàries per al seu finançament

La dotació màxima que es destina als ajuts objecte d'aquesta Ordre per al 2006 és de 3.758.800 euros, i el seu finançament és a càrrec de les partides pressupostàries següents del pressupost de l'Institut Català d'Energia per a l'any 2006:

Partida pressupostària: 460.0001 A corporacions locals.

  1. Estudis i elaboració de documentació tècnica i legal per a l'externalització de la propietat o gestió d'instal·lacions energètiques cap a empreses de serveis energètics. Import màxim: 94.592 euros.

    Partida pressupostària: 760.0001 A corporacions locals.

  2. Adquisició i instal·lacions de tecnologies eficients a l'enllumenat d'edificis públics i privats. Import màxim: 162.000 euros.

  3. Incorporació de tecnologies energèticament eficients per climatitzar els edificis. Import màxim: 1.411.200 euros.

  4. Adquisició i instal·lació de tecnologies eficients a l'enllumenat públic. Import màxim: 1.890.000 euros.

  5. Inversions en tecnologies de millora de l'eficiència energètica que siguin dutes a terme per companyies de serveis energètics. Import màxim: 201.008 euros.

Article 4

Termini i presentació de sol·licituds

El termini de presentació de les sol·licituds s'inicia l'endemà de la data de publicació de l'Ordre en el DOGC i finalitza el 30 de novembre de 2006.

Les sol·licituds, realitzades amb el model normalitzat i acompanyades de la documentació que preveu l'article 8, s'han de presentar a l'ICAEN, av. Diagonal, 453 (bis) àtic, 08036 Barcelona, a la Direcció General d'Energia i Mines, c. Provença, 339, 08037 Barcelona, o mitjançant qualsevol dels procediments previstos a l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

Article 5

Objecte, despeses subvencionables i quantia dels ajuts

5.1 Són objecte de l'atorgament d'aquests ajuts els projectes i actuacions, realitzades dins del territori català, que es puguin integrar en algun dels apartats següents i el termini d'execució de les inversions serà des de la data de publicació de l'Ordre en el DOGC fins al 30 de juny de 2007:

  1. Adquisició i instal·lació de tecnologies eficients a l'enllumenat d'edificis públics.

  2. Incorporació de tecnologies energèticament eficients per climatitzar els edificis.

  3. Adquisició i instal·lació de tecnologies eficients a l'enllumenat públic.

  4. Inversions en tecnologies de millora de l'eficiència energètica que siguin dutes a terme per companyies de serveis energètics.

  5. Estudis i elaboració de documentació tècnica i legal per a l'externalització de la propietat o gestió d'instal·lacions energètiques cap a empreses de serveis energètics.

    5.2 Les despeses subvencionables faran referència a les següents tecnologies.

    Les tecnologies subvencionables seran les següents:

  6. Adquisició i instal·lació de tecnologies eficients a l'enllumenat d'edificis.

    a.1 Substitució de làmpades existents per:

    Fluorescents tubulars lineals (T8) de 26 mm de diàmetre.

    Fluorescents tubulars lineals (T5) de 16 mm de diàmetre.

    Fluorescents compactes amb equip incorporat (làmpades de baix consum).

    Fluorescents compactes (TC).

    Fluorescents compactes de tub llarg (TC-L).

    Làmpades de descàrrega de halogenurs metàl·lics (HM).

    Tecnologia LED.

    Fibra òptica.

    a.2 Substitució del balast convencional dels tubs fluorescents per balast electrònic.

    a.3 Substitució de lluminàries per altres d'alta eficiència.

    a.4 Instal·lació de dispositius d'aturada automàtica de l'enllumenat.

    a.5 Instal·lació de dispositius de regulació de la intensitat lluminosa.

    a.6 Instal·lació de detectors de presència.

    a.7 Introducció de sistemes de control i gestió de l'enllumenat.

    a.8 Tota nova instal·lació d'enllumenat interior que introdueixi qualsevol de les tecnologies anteriorment descrites.

  7. Incorporació de tecnologies energèticament eficients per climatitzar els edificis:

    b.1 Substitució d'equipaments de calor i fred per uns altres, seleccionats basant-se en un major rendiment energètic:

    Bombes de calor, geotèrmiques o de qualsevol altre tipus amb COP superior a 3. Les que tinguin un COP superior a 4,5 tindran dret a un ajut del 25%.

    Substitució de calderes per:

    Calderes (no domèstiques) de condensació.

    Calderes de baixa temperatura.

    Calderes un 20% més eficients que la substituïda si aquesta té més de cinc anys.

    Escalfadors d'ACS sense flama-pilot permanent i amb limitador de potència màxima per a usos no domèstics.

    Millores en les calderes:

    Canvi de cremadors per uns altres com a mínim un 10% més eficients.

    Augment de les etapes d'una caldera.

    Sistemes de control i millora de combustió.

    Caldera amb post-combustió, si no en tenia.

    En general, qualsevol actuació que permeti incrementar el rendiment de la caldera un mínim del 10%, especificat i avaluat tècnicament per persones qualificades.

    Connexió a una xarxa de calor. Si aquesta s'alimenta de recursos energètics renovables o de calor o fred excedentaris o residuals d'activitats industrials, tractament de residus o d'altres, es considera un 25% del cost elegible subvencionable.

    Panells radiants integrats en el sostre, parets o terra de l'edifici per on circuli aigua calenta o freda per a la calefacció o refrigeració de l'edifici.

    Vàlvules termostàtiques per als radiadors.

    b.2 Substitució d'equipaments de moviment dels fluids portadors per uns altres, seleccionats basant-se en un major rendiment energètic:

    Regulació de la velocitat dels motors elèctrics i millora de l'aerodinàmica o fluidodinàmica de bombes i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR