ACORD GOV/23/2012, de 27 de març, pel qual s'aprova la modificació de l'Estatut de la Universitat Rovira i Virgili i es disposa la publicació del seu text íntegre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyAcord

L’article 172.1.c) de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat, en matèria d’ensenyament universitari, sens perjudici de l’autonomia universitària, la competència exclusiva sobre l’aprovació dels estatuts de les universitats públiques i de les normes d’organització i funcionament de les universitats privades.

Les universitats públiques elaboren i aproven els seus estatuts en virtut de llur autonomia universitària, els quals són aprovats pel Govern de la Generalitat, amb el control previ de la seva legalitat, d’acord amb el que estableix l’article 103.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d’universitats de Catalunya.

En compliment de la disposició addicional vuitena de la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, per la qual es modifica la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, el Claustre Universitari de la Universitat Rovira i Virgili, en la sessió que va tenir lloc el dia 12 de maig de 2011, ha aprovat la modificació de l’Estatut de la Universitat Rovira i Virgili, aprovat mitjançant el Decret 202/2003, de 26 d’agost, per tal d’adaptar-los al nou marc jurídic vigent.

Un cop analitzada l’adequació a la legalitat vigent de la modificació de l’Estatut de la Universitat Rovira i Virgili, i atès el que estableix la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

Per tot això, a proposta del conseller d’Economia i Coneixement, el Govern

Acorda:

—1 Aprovar la modificació de l’Estatut de la Universitat Rovira i Virgili, adoptada pel Claustre Universitari de la Universitat Rovira i Virgili el dia 12 de maig de 2011.

—2 Disposar la publicació del text íntegre de l’Estatut de la Universitat Rovira i Virgili, que figura a l’annex, resultant de la modificació aprovada per aquest Acord i del text de l’Estatut aprovat pel Decret 202/2003, de 26 d’agost.

—3 De conformitat amb l’article 6.2 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, la modificació de l’Estatut de la Universitat Rovira i Virgili entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.

—4 Disposar la publicació d’aquest Acord al DOGC.

Barcelona, 27 de març de 2012

Germà Gordó i Aubarell

Secretari del Govern

Annex

Estatut de la Universitat Rovira i Virgili

Títol preliminar

Disposicions generals

Article 1

La Universitat Rovira i Virgili és una institució de dret públic, amb personalitat jurídica i patrimoni propis, que actua en règim d’autonomia.

Article 2
  1. La Universitat es regeix per la Llei 36/1991, de 30 de desembre, de creació de la Universitat Rovira i Virgili; la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats (modificada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril); la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d’universitats de Catalunya, les altres normes aplicables i aquest Estatut.

  2. La Universitat exerceix les potestats i les prerrogatives que l’ordenament jurídic li reconeix en la seva condició d’administració pública, tret de les pròpies i exclusives dels ens territorials.

  3. L’actuació de la Universitat es regeix per les normes de règim jurídic i de procediment administratiu comú aplicables a l’Administració pública, amb les adaptacions necessàries a la seva estructura organitzativa, als procediments especials previstos en la legislació sectorial universitària i als procediments propis que estableixen aquest Estatut i les normes que el despleguin.

  4. Les resolucions del rector o la rectora i els acords del Consell Social, del Consell de Govern i del Claustre Universitari exhaureixen la via administrativa i són impugnables directament davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

Article 3

La Universitat Rovira i Virgili és una institució dedicada a la prestació del servei públic de l’educació superior i de la investigació, mitjançant la docència, la recerca i l’estudi. Per tant, ha de facilitar als estudiants, a les organitzacions i al conjunt de la societat les habilitats, les idees i els coneixements científics necessaris per viure i treballar de forma satisfactòria i solidària en un món que canvia socialment i tècnicament de manera continuada.

Article 4

La Universitat es regeix pels principis d’autonomia, llibertat, democràcia, justícia, igualtat i no-discriminació, independència i pluralitat. La comunitat universitària, i en especial els òrgans de govern de la Universitat, han de donar plena efectivitat a aquests principis.

Article 5

En el desenvolupament de les funcions que li corresponen, la Universitat orienta la seva raó de ser a:

  1. Facilitar l’accés del màxim nombre possible d’estudiants d’arreu a l’educació superior.

  2. Afavorir el pensament crític, la cultura de la llibertat i el pluralisme, i la transmissió dels valors propis d’una societat democràtica, oberta i solidària; en particular, el respecte als drets humans i al medi ambient, l’educació per la pau i la cooperació internacional, especialment amb els països empobrits.

  3. Assolir els nivells d’excel·lència més alts en els processos d’ensenyament i aprenentatge de nivell superior, amb la finalitat de proporcionar a les persones el màxim grau de capacitació al llarg de la vida, contribuint al seu desenvolupament com a ciutadans i com a professionals.

  4. Generar, transferir i socialitzar el coneixement amb la finalitat d’ajudar al progrés sostingut i sostenible de la societat.

  5. Assumir el paper de motor d’un desenvolupament humà, responsable i sostenible, sobretot en l’àmbit social, cultural i econòmic de les comarques meridionals de Catalunya, mitjançant la recerca independent, la transmissió i l’aplicació del coneixement.

  6. Reivindicar la universalitat del coneixement, inherent a la Universitat, com a vehicle de comunicació i diàleg entre els pobles, tot fomentant la màxima internacionalització de les activitats universitàries.

  7. Configurar una organització basada en la participació i la coresponsabilitat dels seus membres respecte al servei públic que ha de prestar, i orientada cap a la cultura de la qualitat, del desenvolupament personal, de l’avaluació i de la rendició de comptes.

Article 6

Són competències de la Universitat Rovira i Virgili:

  1. Elaborar, modificar i desenvolupar el seu Estatut i les normes que el despleguin.

  2. Crear, elegir, designar i remoure els òrgans de govern, de representació i de gestió de la Universitat.

  3. Elaborar, aprovar i gestionar el seu pressupost, i administrar els seus béns.

  4. Elaborar i aprovar plans d’estudis i de recerca, i ensenyaments específics de formació al llarg de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR