RESOLUCIÓ JUS/814/2004, de 19 de març, de modificació dels Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ JUS/814/2004, de 19 de març, de modificació dels Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell.

Vista la Resolució de 4 de novembre de 1992, publicada en el DOGC núm. 1670, de 16.11.1992, per la qual es va declarar l'adequació a la legalitat, es va disposar la inscripció en el Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya i la publicació dels Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell;

Vista la modificació global dels Estatuts, aprovada en Junta general extraordinària de 24 de setembre de 2003;

Vistos la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col·legis professionals, i el Decret 329/1983, de 7 de juliol, d'aprovació del reglament que la desplega; el Decret 213/1983, de 31 de maig, pel qual es deleguenen el conseller de Justícia funcions atribuïdes al Departament de la Presidència; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Resolució d'11 de maig de 1999,de publicació de les relacions de procediments administratius regulats per la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 2898, de 28.5.1999);

Atès que la modificació global dels Estatuts s'adequa a la legalitat;

Atès que el present expedient ha estat promogut per persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials, i que s'han complert tots el tràmits establerts;

D'acord amb el que disposen els articles 79 i 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques,

Resolc:

.1 Declarar l'adequació a la legalitat de la modificació global dels Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell i disposar-ne la inscripció al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya.

.2 Disposar que es publiqui al DOGC la modificació dels Estatuts esmentats, com a annex d'aquesta resolució.

Barcelona, 19 de març de 2004

Josep M.Vallès

Conseller de Justícia

Annex

Modificació d'Estatuts del Col·legi d'Advocats de Sabadell

TÍTOL 1

El Col·legi

Article 1

L'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell, fundat el 30 d'octubre del 1905, constitueix una corporació de dret públic, de caràcter professional, emparada per la llei i reconeguda per l'Administració central de l'Estat i per la Generalitat de Catalunya, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per assolir els seus fins.

Article 2

Té el seu domicili al carrer de Lacy, núm. 15, de la ciutat de Sabadell. Compta amb delegacions a Cerdanyola del Vallès i a l'edifici judicial de Sabadell i pot establir altres delegacions dins el seu àmbit territorial per al millor compliment de les seves finalitatsi una major eficàcia de les funcions col·legials.

Article 3

L'àmbit territorial del Col·legi és el dels actuals partits judicials de Sabadell i de Cerdanyola del Vallès.

Article 4

El Col·legi es regeix per la legislació vigent, per aquests Estatuts i per la normativa que resulti d'aplicació.

Article 5

La Junta de Govern ha d'admetre tots els llicenciats en dret que ho demanin i que compleixin els requisits dels presents Estatuts i els establerts legalment i reglamentària.

Article 6

Són finalitats essencials del Col·legi en el seu àmbit d'actuació:

a) La representació exclusiva de la professió.

b) L'ordenació i la vigilància del seu exercici.

c) La defensa dels drets i dels interessos professionals dels seus col·legiats.

d) La formació professional permanent dels seus col·legiats.

e) El control deontològic i l'aplicació del règim disciplinari en garantia de la societat.

f) El compliment de la funció social que correspon a l'advocacia.

g) El servei als interessos dels ciutadans.

h) La col·laboració en la promoció i la millora de l'Administració de justícia.

i) Aquelles altres previstes per la normativa aplicable.

Article 7

Són funcions del Col·legi les següents:

a) Defensar els interessos, els drets, la independència i la llibertat dels col·legiats per tal d'emparar l'exercici efectiu de les llibertats d'expressió i de defensa en l'exercici de la professió.

b) Col·laborar amb el poder judicial i altres poders públics, mitjançant la realització d'estudis, l'emissió d'informes, l'elaboració d'estadístiques i altres activitats relacionades amb les seves finalitats, podent-ho fer per pròpia iniciativa o a requeriment de persones o institucions.

c) Ostentar la representació que estableixen les lleis per al compliment de les seves finalitats i, especialment, la representació i defensa de la professió davant l'Administració, les institucions, els tribunals, les entitats i els particulars, amb legitimació per ser part en qualsevol litigi o causa que afecti els drets i els interessos professionals i les finalitats de l'advocacia, així com exercitar totes les accions a què té dret.

d) Informar de tots aquells projectes o iniciatives normatives que per la seva naturalesa així ho requereixin.

e) Participar i proposar iniciatives sobre totes aquelles matèries pròpies de la professió, davant els òrgans o consells consultius de l'Administració o interprofessionals.

f) Prendre part en els patronats universitaris o culturals.

g) Participar en l'elaboració dels plans d'estudi, informar sobre les normes d'organització dels centres docents que corresponen a la professió i mantenir-hi un contacte permanent. Crear, mantenir i proposar l'homologació de les escoles de pràctica jurídica i altres mitjans per facilitar l'accés a la professió dels nous titulats, i organitzar activitats per a la formació, el perfeccionament i l'especialització professionals.

h) Ordenar l'activitat professional dels col·legiats, vetllar per l'ètica i la dignitat professionals i pel respecte degut als drets dels particulars, així com exercir la facultat disciplinària en l'ordre professional i col·legial. Elaborar i modificar els Estatuts col·legials, el reglament de règim interior i adoptar acords per al desenvolupament de les seves competències.

i) Organitzar i promoure activitats i serveis comuns d'interès per als col·legiats, de caràcter professional, formatiu, cultural, assistencial i de previsió, així com altres d'anàlegs, fins i tot l'assegurança obligatòria de la responsabilitat civil professional.

j) Organitzar i gestionar els serveis d'assistència jurídica gratuïta, d'orientació jurídica i d'altres de naturalesa anàloga que es puguin crear.

k) Procurar l'harmonia i la col·laboració entre els col·legiats, vetllar per l'observança de les normes deontològiques que impliquen deferència, respecte i cortesia envers els companys i impedir la competència deslleial entre els col·legiats.

l) Evitar i perseguir l'intrusisme professional.

m) Intervenir, a requeriment dels interessats, per via de mediació, conciliació o arbitratge, en les qüestions que puguin sorgir en relació amb l'actuació professional dels col·legiats i amb la percepció d'honoraris.

n) Exercir funcions d'arbitratge sobreaquells assumptes que li siguin sotmesos, així com promoure o participar en institucions de resolució alternativa de conflictes.

o) Establir criteris orientadors en matèria d'honoraris professionals i facilitar, si escau, models de convenis sobre honoraris, pressupostos o fulls d'encàrrec.

p) Emetre informes i dictàmens sobre honoraris professionals i establir, si escau, serveis de cobrament.

q) Complir i fer complir als col·legiats, en tot allò que afecti la professió, la normativa, els Estatuts, els reglaments i els acords adoptats pels òrgans del Col·legi en les matèries que li competeixen.

r) Distribuir de manera equitativa entre els col·legiats les càrregues necessàries per al sosteniment del Col·legi i assoliment de les seves finalitats i els compromisos inherents a l'exercici de la professió.

s) Ajudar els col·legiats que es trobin en una situació de necessitat.

t) Promoure la utilització de les noves tecnologies en els àmbits professional i col·legial.

u) Qualsevulla altra funció que redundi en benefici de la professió, dels col·legiats o de la resta de finalitats de l'advocacia, així com les que no siguin contràries a l'ordenament jurídic.

TÍTOL 2

Els advocats

Capítol 1

Definicions generals

Article 8

Són advocats de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell aquells llicenciats en dret que, incorporats en qualitat d'exercents, es dediquen a la defensa de les parts en tota classe de processos, assessorament i consell jurídic. Només poden utilitzar la denominació d'advocat de forma exclusiva i excloent aquells que ho siguin d'acord amb la definició precedent.

També hi poden pertànyer, amb la denominació col·legiat no exercent aquells que, sense dedicar-se a l'exercici professional, reuneixen les condicions de l'article 10 dels presents Estatuts.

Article 9

Són col·legiats d'honor totes les persones o institucions que reben aquesta distinció per acord de la Junta General, a proposta de la de Govern, atenent als mèrits o serveis rellevants prestats a favor de la professió o del mateix Col·legi.

Capítol 2

Col·legiació

Article 10

Per incorporar-se a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell s'exigeix que el sol·licitant, a més de no estar sotmès a cap causa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR