DECRET 78/1990, de 20 de març, d'ordenació i estructuració orgànica i funcional del sector sanitari.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

El sistema sanitari a Catalunya es troba sotmès a un procés de reforma global i profunda, que s'inicia amb la promulgació de la Llei 12/1983, de 14 de juliol, d'administració institucional de la sanitat, i de l'assistència i els serveis socials de Catalunya (DOGC núm. 345, de 15.7.1983).

En virtut d'aquesta Llei, es crea l'Institut Català de la Salut com a entitat gestora dels serveis i prestacions sanitaris de la Generalitat i la Seguretat Social a Catalunya, la gestió del qual s'ha de dur a terme, segons el que preveu l'article 3.2 de l'esmentada norma legal, mitjançant els centres i les unitats que es determinin, d'acord amb els principis d'autonomia administrativa i desconcentració dels serveis.

Creat l'Institut Català de la Salut, s'estableix l'estructura dels seus serveis centrals en virtut del Decret 501/1983, de 18 de novembre (DOGC núm. 386, de 2.12.1983), i es procedeix a una desconcentració funcional, als efectes d'assolir una major eficàcia en la gestió, que es concreta en la creació i estructuració de les àrees de gestió de l'Institut, enteses com a unitats bàsiques per a la gestió i la coordinació dels serveis de la xarxa sanitària d'utilització pública a Catalunya, mitjançant els Decrets 572/1983, de 15 de desembre (DOGC núm. 407, de 15.2.1984), i 23/1984, de 12 de gener (DOGC núm. 407, de 15.2.1984).

Posteriorment, el Decret 84/1985, de 21 de març (DOGC núm. 527, de 10.4.1985), estableix un seguit de mesures dirigides a la recuperació de l'atenció primària de salut com a graó fonamental del sistema sanitari a Catalunya, mitjançant la delimitació d'un marc territorial que permeti una sectorització operativa dels recursos sanitaris, com també la integració i coordinació entre els diferents estaments de professionals i els diversos nivells de l'assistència. A aquests efectes, el precitat Decret defineix l'Àrea Bàsica de Salut com la unitat territorial elemental on es presta l'atenció primària de salut d'accés directe de la població, i configura el sector com a un conjunt d'àrees bàsiques de salut que integra, així mateix, les especialitats mèdiques de suport i referència d'aquestes i compta amb una estructura de direcció, gestió i administració dependent de l'àrea de gestió corresponent.

Altrament, el Decret 202/1985, de 13 de juliol (DOGC núm. 568, de 29.7.1985), als efectes d'assolir una òptima ordenació hospitalària que faci possible l'homogeneïtzació adequada de les prestacions i la utilització correcta dels recursos humans i materials pel que fa a aquest nivell de l'assistència, crea la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública, en la qual s'inclouen els centres hospitalaris compresos dins el Desplegament del Mapa Sanitari de Catalunya, sigui quina sigui la seva titularitat, per mitjà dels quals es presta atenció hospitalària als beneficiaris del sistema de la Seguretat Social d'una manera continuada i estable, d'acord amb els requisits fixats a aquest efecte. Els esmentats centres es classifiquen en tres nivells, tenint en compte el respectiu àmbit d'influència i la població a atendre, entre altres criteris, de conformitat amb el que preveu l'Ordre de 23 d'abril de 1986, d'establiment de nivells dels centres inclosos en la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (DOGC núm. 682, de 7.5.1986).

Per tal de prosseguir amb el procés de reforma iniciat, escau ara desenvolupar el sector sanitari, en tant que instrument fonamental de l'ordenació del sistema sanitari a Catalunya, en les seves diverses vessants: d'una banda, com a subunitat territorial integrada que ha de permetre la interconnexió adequada entre l'atenció primària de salut, l'atenció especialitzada de suport i referència d'aquesta i l'assistència hospitalària; d'una altra, com a mecanisme d'ordenació dels recursos sanitaris compresos dins el seu àmbit i, finalment, com a estructura de direcció, gestió i participació comunitària de l'Institut Català de la Salut, adscrita a la respectiva àrea de gestió.

A més, el sector sanitari, en els termes que preveu aquest Decret, constitueix el marc estructural idoni als efectes de l'adscripció de les especialitats mèdiques que actualment es desenvolupen a nivell extrahospitalari als centres i establiments de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública, i la incorporació de les funcions en matèria de salut pública en el si d'un sistema sanitari integrat, com també la consegüent reestructuració dels cossos de funcionaris al servei de la sanitat local, objectius que el Govern de la Generalitat es planteja assolir en un futur proper dins el procés de desplegament de l'ordenació sanitària de Catalunya.

Per tot això, atès el que estableixen la Llei 12/1983, de 14 de juliol, i els Decrets 84/1985, de 21 de març, i 202/1985, de 15 de juliol, abans esmentats;

A l'empara del que disposa l'article 71 de la Llei 3/1982, de 25 de març, del Parlament, del President i del Consell Executiu (DOGC núm. 216, de 21.4.1982), a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social i amb l'informe previ del Departament d'Economia i Finances, escoltades les corporacions i entitats a què fa referència l'article 64 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, i amb la deliberació prèvia del Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

Les àrees de gestió de l'Institut Català de la Salut s'ordenen en sectors sanitaris, subunitats territorials integrades que estan conformades per un conjunt d'àrees bàsiques de salut, i compten amb una estructura desconcentrada de direcció, gestió i participació comunitària.

Article 2

2.1 El sector sanitari es delimitarà atenent a factors geogràfics, demogràfics, socials, epidemiològics, de vies de comunicació i dotació de recursos sanitaris homogenis, i tenint en compte l'ordenació territorial de Catalunya vigent en cada moment. 2.2 Amb caràcter general, el sector sanitari abastarà una població compresa entre els 50.000 i els 250.000 habitants. No obstant això, aquests límits podran ultrapassar-se per excés o per defecte quan ho faci aconsellable la conjunció dels factors a què es refereix l'apartat anterior, i especialment en les comarques i les zones de muntanya.

Article 3

3.1 En l'àmbit del sector sanitari es presta l'assistència sanitària en el seu nivell d'atenció primària, i les especialitats mèdiques de suport i referència d'aquesta. 3.2 A fi de garantir l'adequada atenció hospitalària de la població compresa dins el seu territori, cada sector tindrà assignat un hospital de referència d'entre els inclosos dins la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública per cadascun dels nivells en què aquests es classifiquen. Nogensmenys, podran assignar-se dos o més hospitals generals bàsics a un mateix sector quan hi concorrin circumstàncies excepcionals que així ho aconsellin.

Article 4

Als efectes del que preveu l'article 3.1, en el sector sanitari s'hi integren:

  1. Els equips d'atenció primària de les àrees bàsiques de salut que el conformen.

  2. Els serveis jerarquitzats d'especialitats mèdiques de suport i referència de l'atenció primària de l'àmbit territorial corresponent.

  3. Els serveis restants que se li assignin.

Article 5

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR