RESOLUCIÓ MAH/1309/2009, de 27 d'abril, per la qual es fa públic l'Acord de declaració d'impacte ambiental del projecte de la planta existent i l'ampliació de l'activitat de fabricació de paper a partir de paper recuperat de l'empresa Unión Industrial Papelera, SA, al terme municipal de la Pobla de Claramunt (exp. BA20040014).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

MAH/1309/2009, de 27 d'abril, per la qual es fa públic l'Acord de declaració d'impacte ambiental del projecte de la planta existent i l'ampliació de l'activitat de fabricació de paper a partir de paper recuperat de l'empresa Unión Industrial Papelera, SA, al terme municipal de la Pobla de Claramunt (exp. BA20040014).

Vist que la Ponència Ambiental, en la sessió del dia 5 de setembre de 2006, va adoptar l'Acord de declaració d'impacte ambiental del projecte de la planta existent i l'ampliació de l'activitat de fabricació de paper a partir de paper recuperat de l'empresa Unión Industrial Papelera, SA, al terme municipal de la Pobla de Claramunt, tramitat per l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt,

Resolc:

Donar publicitat a l'Acord esmentat de declaració d'impacte ambiental del projecte de la planta existent i l'ampliació de l'activitat de fabricació de paper a partir de paper recuperat de l'empresa Unión Industrial Papelera, SA, al terme municipal de la Pobla de Claramunt (exp. BA20040014).

Barcelona, 27 d'abril de 2009

Maria Comellas i Doñate

Directora general de Qualitat Ambiental

ACORD

de 5 de setembre de 2006, de declaració d'impacte ambiental del projecte de la planta existent i l'ampliació de l'activitat de fabricació de paper a partir de paper recuperat de l'empresa Unión Industrial Papelera, SA, al terme municipal de la Pobla de Claramunt, tramitat per l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt (exp. BA20040014).

Antecedents

L'empresa Unión Industrial Papelera, SA (UIPSA), ha formulat una sol·licitud d'autorització ambiental per a la planta existent i l'ampliació de l'activitat de fabricació de paper a partir de paper recuperat, al terme municipal de la Pobla de Claramunt (exp. BA20040014).

Descripció del projecte i de l'estudi d'impacte ambiental

.1 El projecte presentat correspon a l'establiment actual i a l'ampliació d'una indústria de fabricació de paper a partir de paper recuperat, amb una producció d'unes 200.000 t/any, amb el qual, posteriorment, altres empreses fabriquen cartó ondulat.

L'ampliació preveu els processos necessaris per millorar la preparació de pastes, amb la finalitat de separar de manera òptima els plàstics i les sorres per obtenir un paper de millor qualitat. També es projecta instal·lar un procés size press (amb midó) per donar-li més resistència i menys gramatge al paper.

L'ampliació també preveu la implantació d'una nova caldera de vapor.

En el projecte es descriu una nova estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) biològica, complementària a la depuradora fisicoquímica existent, per tal de reduir la demanda química d'oxigen (DQO) de l'aigua depurada, la qual es recicla totalment en el procés productiu. A una part d'aquesta aigua s'hi afegeix calç per reduir-ne la duresa temporal. Els fangs de carbonat de calci resultants s'introdueixen com a càrrega al procés productiu, de tal manera que la depuració està integrada dins el procés productiu. El tractament biològic de l'aigua de procés té com a resultat la generació de biogàs, que pot ser aprofitat en una instal·lació de cogeneració que pertany a un altre establiment, UFIC, SA, que es troba dins el mateix recinte.

.2 L'estudi d'impacte ambiental i el programa de restauració analitzen, de manera prèvia a l'execució del projecte, l'estat inicial dels factors ambientals; les alternatives d'emplaçament i tecnològiques; identifiquen, caracteritzen i valoren els impactes sobre els paràmetres ambientals; estableixen unes mesures preventives, correctores i atenuants de l'impacte, i en defineixen el cost.

.3 Emissions generades a l'atmosfera

3.1 Emissions canalitzades a l'atmosfera.

Actualment l'establiment disposa de 13 focus emissors a l'atmosfera, i l'ampliació preveu els focus 14, 15 i 16.

N: núm. focus.

N

Focus

Procés

1

Caldera de vapor 13,89 MWt

Producció vapor amb gas natural

2

Caldera de vapor 26,14 MWt

Producció vapor amb gas natural

3-4

Bombes buit

Extracció bombes buit màquina de paper

5-10

Aerotermos

Extraccions màquina de paper

11-12

Extraccions màquina de paper

Extraccions màquina de paper

13

Extracció bobinadora

Renovació aire

14

Caldera de vapor 26,14 MWt

Producció vapor amb gas natural

15-16

Extraccions campana

Extraccions màquina de paper

Els focus 2 i 14, segons el projecte presentat, han de disposar d'un sistema de mesurament de les emissions en continu per a CO i O2.

D'altra banda, l'establiment ha de disposar d'un tractament biològic de les aigües on s'ha de generar biogàs. El cabal estimat d'aquest biogàs és de 430-590 m³/h.

Segons el projecte, el biogàs s'ha de subministrar com a combustible a la cogeneració que UFIC, SA, té al mateix recinte.

Com a instal·lació auxiliar, quan la cogeneració d'UFIC, SA, estigui parada per avaria o manteniment, Unión Industrial Papelera, SA, ha de disposar d'una torxa per cremar aquest biogàs, que es preveu que funcioni unes 480 h/any.

3.2 Descripció de les emissions difuses a l'atmosfera.

Les emissions difuses són les generades per la circulació dels vehicles per les zones no pavimentades, per l'emissió dels gasos de combustió del parc mòbil i per l'extracció de vapor de la nau no vehiculada.

.4 Emissions generades a l'aigua/aigües residual/s

Dades d'abastament d'aigües.

Un cop consultat l'expedient de concessió CC2003000011 en el seu document 1540190, s'observa una demanda global d'aigua molt variable en els diversos anys. Per a l'any 2004 s'indica:

Volum total abastat (2004) m³/any

Procedència

94.500

Cabal companyia (Aigua de Rigat)

62.500

Fonts pròpies aigües subterrànies

157.000

Suma

Aquesta empresa també té altres expedients on es tramiten diverses concessions d'aigües.

El fet d'instal·lar un procés size press (amb midó) damunt del paper ha de fer augmentar el consum d'aigua en uns 200 m³/dia, que equivalen a uns 60.000 m³/any segons el projecte. Aquest cabal ha de ser evaporat. A la vegada, la nova caldera de vapor també necessita aigua. Aquesta caldera ha de proveir calor per assecar el paper després del size press. Aquesta necessitat, segons el projecte, és d'uns 165.000 m³/any, si bé cal assenyalar que la demanda correspon a l'empresa UFIC, SA, la qual ha d'actuar com a proveïdora d'aigua desmineralitzada.

Consegüentment, UFIC, SA, ha d'ampliar la seva instal·lació d'osmosi inversa per fer aquest nou subministrament d'aigua desmineralitzada, fet que suposarà un augment del cabal abocat al riu Anoia.

Aigües residuals: producció d'aigües residuals, sistema de tractament, abocament

a) Aigües de fabricació de paper.

Les aigües residuals del procés de fabricació de paper, amb un cabal de 38.000 m³/dia en una primera actuació, es tracten en tres equips de flotació, situats en sèrie, de 50 m³, 30 m³ i 10 m³ respectivament, els quals obtenen progressivament aigua de més qualitat i menys cabal (especialment quant a les matèries en suspensió i els paràmetres associats). Aquest disseny es fa per, després, aplicar cada qualitat d'aigua obtinguda en un punt o un altre del procés productiu en funció de les seves necessitats.

El problema d'aquest procés és que, si bé elimina la pol·lució insoluble, la part soluble pot arribar a assolir DQO molt elevades, fet que complica el procés productiu, ja que és un medi fàcil de cultiu bacterià, i també pot produir olors desagradables que es traslladen al paper fabricat. Per tant, per superar aquest problema, s'ha projectat segregar una part del cabal de les aigües residuals tractades a la primera cel·la de flotació per conduir-les al dipòsit pulmó de 2.000 m³ i, des d'allà, impulsar-les a la nova EDAR biològica per 10.600 m³/d amb una càrrega de 30.380 kg de DQO, que representen una concentració de 2.865 mg/l.

El problema principal que presenten aquestes aigües per al procés biològic és que poden tenir temperatures que poden arribar fins als 50°C, per la qual cosa, primer cal rebaixar la temperatura per mitjà d'un intercanviador de calor (proveït de tres torres de refrigeració evaporatives), de manera que, quan surtin, la temperatura sigui d'uns 38°C. Tot seguit, les aigües passen a un condicionament biològic dins un dipòsit de 600 m³ útils, on s'afegeixen nutrients (àcid fosfòric, àcid nítric i urea).

El reactor biològic anaerobi té un diàmetre de 9,5 m i una alçada cilíndrica de 24 m. El volum útil és d'uns 1.680 m³. La tecnologia aplicada al reactor és de tipus UASB, el qual consta de dues zones: la inferior, que treballa a càrrega alta, i la superior, a baixa. L'efluent entra per la part inferior i es posa en contacte amb el fang granular, que genera una descomposició elevada de la matèria orgànica que produeix el biogàs, després es passa a una zona de separació de fases, on el gas concentrat entra en una conducció central, la qual crea un flux ascendent que alimenta la zona superior. La càrrega volumètrica prevista és de 18,1 kg DQO/m³. La producció de biogàs ha de ser de 45 m³/kg DQO eliminat, que han de suposar uns 10.080 m³/d.

Una vegada destruïda la part més gran de la matèria orgànica, l'efluent passa a dos dipòsits, de 660 m³ cadascun, on es fa una aeració per oxidar els sulfurs. Una part d'aquesta aigua ja pot ser aprofitada a les desintegradores (pulpers). La resta s'envia a dos reactors aerobis en sèrie de 1.500 m³ cadascun, els quals treballen a càrrega alta i baixa, seguit d'un decantador de 24 m de diàmetre apte per a un cabal de 200 m³/h.

Finalment, cal sotmetre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR