RESOLUCIÓ TES/1933/2011, de 18 de maig, per la qual es fa públic l'Acord de declaració d'impacte ambiental del Projecte d'ampliació de l'activitat extractiva i per l'ampliació d'una activitat dedicada a monodipòsit controlat d'enderrocs i altres residus de la construcció al terme municipal d'Olèrdola (exp. BA20080080).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

TES/1933/2011, de 18 de maig, per la qual es fa públic l'Acord de declaració d'impacte ambiental del Projecte d'ampliació de l'activitat extractiva i per l'ampliació d'una activitat dedicada a monodipòsit controlat d'enderrocs i altres residus de la construcció al terme municipal d'Olèrdola (exp. BA20080080).

Vist que la Ponència Ambiental, en la sessió del dia 21 de febrer de 2011, va adoptar l'Acord de declaració d'impacte ambiental del Projecte d'ampliació de l'activitat extractiva i per l'ampliació d'una activitat dedicada a monodipòsit controlat d'enderrocs i altres residus de la construcció al terme municipal d'Olèrdola (exp. BA20080080),

Resolc:

Donar publicitat a l'esmentat Acord de declaració d'impacte ambiental del Projecte d'ampliació de l'activitat extractiva i per l'ampliació d'una activitat dedicada a monodipòsit controlat d'enderrocs i altres residus de la construcció al terme municipal d'Olèrdola.

Barcelona, 18 de maig de 2011

Assumpta Farran i Poca

Directora general de Qualitat Ambiental

ACORD

de 21 de febrer de 2011, de declaració d'impacte ambiental del Projecte d'ampliació de l'activitat extractiva i per l'ampliació d'una activitat dedicada a monodipòsit controlat d'enderrocs i altres residus de la construcció al terme municipal d'Olèrdola (exp. BA20080080)

Antecedents

L'empresa Áridos Uniland, SA, va sol·licitar inicialment l'autorització ambiental per a l'ampliació de l'activitat extractiva i l'ampliació d'una activitat dedicada a monodipòsit controlat d'enderrocs i altres residus de la construcció a nom de la UTE Áridos Uniland, SA-Gestora de Runes de la Construcció, SA, que modifica el programa de restauració de l'activitat extractiva “Olèrdola ampliació 03”, mitjançant l'adequació de les fases 1 i 2, de la mateixa empresa Áridos Uniland, SA, emplaçada al terme municipal d'Olèrdola.

Descripció del projecte i de l'estudi d'impacte ambiental

—1 Ampliació i modificació de la restauració d'una explotació de calcàries de la secció A) de la Llei de mines, situada a les parcel·les 4, 5 i 6 del polígon 26, parcel·la 1 del polígon 27, parcel·la 9 del polígon 36 i parcel·la 26 del polígon 36 del Cadastre de Rústica d'Olèrdola. Ocupa la vessant sud-est d'una serra de la serralada litoral catalana propera a la plana del Penedès.

L'explotació actual disposa de programa de restauració autoritzat, que correspon a l'activitat extractiva anomenada “Olèrdola amp. 02” (R/N: 84/0427-02), exp. núm. BA20060023, d'autorització ambiental d'adequació a la Llei 3/1998, atorgada el 20 d'agost de 2007. Aquesta s'ha incorporat a l'autorització d'explotació de recursos de la secció A) anomenada “Olèrdola” i núm. 1965 de registre miner mitjançant la Resolució de 10 d'octubre de 2007 emesa pel Servei d'Investigació i Recursos Minerals de la Direcció General d'Energia i Mines.

L'àrea d'afecció autoritzada és de 32,89 ha. L'activitat actual disposa d'una zona d'instal·lacions, amb una planta de tractament d'àrids, una planta de formigó, altres instal·lacions auxiliars, oficines i els accessos, i de tres fases d'explotació amb la restauració integrada.

El projecte presentat proposa unes modificacions del programa de restauració vigent, consistents essencialment en:

  1. Ampliació en fondària dels fronts d'explotació al sector nord-est de l'activitat extractiva autoritzada. Afectarà les anomenades fases 1 i 2 del projecte.

  2. Emplaçament en aquest sector nord-est d'un monodipòsit controlat de terres i runes de la construcció, a mode d'ampliació del que existeix a tocar el límit sud-est de l'activitat extractiva autoritzada. A la vegada, servirà de rebliment dels fronts explotats en la restauració proposada. El nou monodipòsit ocuparà una àrea de 18,36 ha, coincident amb les fases 1 i 2 del projecte.

  3. Ampliació de la zona d'instal·lacions en unes 5,0 ha, a afegir-se pel límit nord-oest i sud-oest actual. En aquesta zona no hi ha explotació minera, sinó moviments de terres per habilitar-la a les instal·lacions, accessos i abassegaments de terres com en la seva restauració al final de l'activitat extractiva. Es proposa una modificació de la restauració morfològica i superficial del conjunt de les activitats respecte a l'autoritzada actualment.

    L'àrea d'afecció sol·licitada inclou l'activitat extractiva actual autoritzada. El sistema d'explotació és per bancs amb talús forçat i en rasa per sota de la cota original del terreny, amb la restauració integrada als treballs extractius, per fases, segons el cronograma d'activitats presentat. S'utilitza el sistema de perforació i voladura per l'arrencada de la roca i mitjans mecànics en la preparació del material arrencat, càrrega i transport fins a la planta de tractament d'àrids situada al mateix recinte de l'activitat extractiva.

    S'avalua una vigència de 31 anys de l'activitat extractiva sol·licitada amb un ritme de producció de 520.000 m 3 /any (1.300.000 t/any), fins al final de la restauració proposada.

    Pel que fa al monodipòsit nou a implantar, s'avalua una vigència de 19 anys fins al final de la restauració de les fases 1 i 2, a partir d'una vegada exhaurida la capacitat del monodipòsit inicial i a un ritme de deposició de terres i runes prèviament tractades i homogeneïtzades de 318.000 m 3 /any.

    Per tant, ambdues activitats coexistiran temporalment fins l'acabament de la restauració de l'àrea ocupada pel monodipòsit. L'activitat extractiva sol·licitada finalitzarà posteriorment.

    La promotora del monodipòsit de terres i runes Áridos Uniland ha presentat un document signat amb la titular dels drets miners de la pedrera amb les condicions convingudes de les dues activitats conjuntes.

    La restauració es planteja en una morfologia final mimètica a la de l'entorn, de relleu suau mitjançant lligams morfològics i pendents no superiors als 30º. Es crearà d'una subconca de drenatge amb nous cursos d'escolament que connectaran amb la xarxa de desguàs natural exterior. Es reforestarà tota l'àrea amb espècies pròpies naturals de la zona, amb introducció de les comunitats originals pròpies de la zona, en transició a les existents a l'entorn, que aportaran una major biodiversitat a la zona.

    —2 El programa de restauració descriu i valora els impactes sobre els paràmetres ambientals, estableix unes mesures preventives, correctores i atenuadores dels impactes, defineix el seu cost i proposa un sistema de gestió del dipòsit de terres i runes per fases, compatible amb l'activitat explotadora de la sorrera i segons un cronograma d'actuacions.

    En l'anàlisi ambiental amb el SIG Miramon, l'avaluació realitzada al terreny i altres dades de l'arxiu ambiental, s'ha detectat que l'àrea ocupada pel monodipòsit controlat de terres i runes actual no té definida una àrea d'afecció específica i no està inclosa a la base de dades ambiental d'activitats extractives en restauració. S'ha considerat convenient incorporar-la a l'àrea d'afecció sol·licitada, atès que es tracta d'uns antics fronts d'explotació en restauració (R/N: AE 84/0427) dins del perímetre miner vigent de l'autorització d'explotació “Olèrdola” núm. RA-1965. El rebliment amb runes i terres està gairebé finalitzat. Així doncs, pel sector sud-oest de l'àrea sol·licitada s'afegeix l'àrea del monodipòsit inicial, d'unes 8,24 ha, constituint una nova fase anomenada “Monodipòsit inicial”. La seva restauració morfològica i superficial ja ve reflectida i integrada al programa de restauració proposat.

    Per una altra banda, s'ha modificat el límit de l'ampliació sol·licitada a la zona d'instal·lacions, per tal que quedin incloses les afeccions que s'estenen fora del límit proposat.

    Aquestes variacions modifiquen l'àrea d'afecció sol·licitada i la fiança que estableix l'article 8 de la Llei 12/1981, de 24 de desembre, fixada a la prescripció tècnica 6 d'aquest informe.

    —3 Emissions generades a l'aigua/aigües residuals.

  4. Dades d'abastament d'aigües.

    Volum total abastat
    m3/dia m3/any Procedència
    Camió cuba
  5. Aigües residuals: producció d'aigües residuals, sistema de tractament, abocament.

    L'abocament de les aigües sanitàries generades estava autoritzat a l'expedient de l'Agència Catalana de l'Aigua AA2003002330.

    Segons les dades aportades a la tramitació de l'expedient BA20080080, actualment les aigües residuals sanitàries provinents de les oficines i els vestuaris són recollides per una empresa de gestió externa (Litusa, SL), degut a la mínima quantitat que es genera.

    S'instal·larà una bassa de recollida i decantació de les aigües d'infiltració del dipòsit.

    Les aigües que es podran recollir del vas del dipòsit s'analitzaran periòdicament.

    Aquestes aigües, en cas que la qualitat sigui correcta, s'abocaran a un torrent afluent de la riera de Vilafranca.

    Evacuació aigua.

    Sobre tot el vas del dipòsit controlat s'instal·larà un nivell drenant continu, d'un gruix mínim de 30 cm, constituït per graves amb una permeabilitat superior o igual a 10-3 m/s, de manera que permeti la ràpida evacuació de l'aigua d'infiltració que es desprengui del monodipòsit. El pendent mínim del nivell drenant cap al punt d'evacuació dels lixiviats serà del 3%.

    Per tal de facilitar l'evacuació d'aquesta aigua cap al punt de desguàs, s'estendrà sobre el fons del vas i dins la capa drenant un tub de drenatge que permeti la ràpida evacuació fins als pous de registre des d'on es bombarà cap a la bassa de recollida d'aigües i de decantació. En aquests pous es duran a terme els controls analítics reglamentaris. El tub de drenatge serà de 20 cm de diàmetre mínim i tindrà la suficient resistència a la deformació i al trencament de la càrrega de residus que suportin. El material dels tubs de drenatge serà igualment resistent a les alteracions químiques i biològiques que les aigües del monodipòsit puguin ocasionar.

    Els laterals del monodipòsit comptaran amb una franja de drenatge lateral adaptat a la seva geometria per tal de facilitar l'evacuació dels lixiviats cap al drenatge de fons. Tot el nivell drenant, així com la xarxa de desguàs, estarà protegit en la seva part...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR