ORDRE BES/248/2002, de 3 de juliol, per la qual es crea el Programa d'ajuts a la formació de les famílies que tenen al seu càrrec una persona amb disminució, s'obre la convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió dels ajuts.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social
Rango de LeyOrdre

ORDRE

BES/248/2002, de 3 de juliol, per la qual es crea el Programa d'ajuts a la formaciÛ de les famÌlies que tenen al seu c‡rrec una persona amb disminuciÛ, s'obre la convocatÚria i s'aproven les bases per a la concessiÛ dels ajuts.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha establert com un dels eixos de la seva acciÛ polÌtica el suport a les famÌlies. L'acciÛ decidida en la promociÛ de la formaciÛ de les unitats familiars Ès un dels principals actius per aconseguir la cohesiÛ social i el benestar integral de les persones.

Aquesta formaciÛ adquireix una import‡ncia especialment rellevant en el cas de les famÌlies que tenen en el seu si una persona amb discapacitat, atËs el factor diferencial que implica l'esforÁ addicional necessari per complir el rol de la famÌlia com a element socialitzador.

El Govern de la Generalitat de Catalunya, reconeixent aquest esforÁ, entÈn que cal un compromÌs de suport que faciliti especialment la formaciÛ adient a la famÌlia a fi que aquesta pugui actuar com a entorn integrador de la persona amb discapacitat dins la mateixa famÌlia, alhora que actua com a nexe d'integraciÛ d'aquesta persona amb la societat que l'envolta.

Cal, per tant, respectar el compromÌs de les famÌlies de ser responsables de les seves persones amb dependËncies, perÚ facilitant-los el suport necessari per conciliar la responsabilitat que assumeixen, les altes c‡rregues de dedicaciÛ que suposa la cura de les persones dependents i el seu propi desenvolupament personal i social sens perjudici de seguir impulsant la necess‡ria creaciÛ de serveis residencials, com a substituciÛ de la llar, per a les persones dependents que ho necessitin.

Per aquest motiu es crea el Programa d'ajuts per a la formaciÛ de les famÌlies que tenen al seu c‡rrec una persona amb disminuciÛ, que tÈ com a finalitat contribuir a la despesa que generen les activitats de formaciÛ que ocasiona l'aprenentatge de tËcniques per atendre una persona amb disminuciÛ, d'acord amb les especificitats que s'hi detallen.

AtËs el Decret legislatiu 17/1994, de 16 de novembre, pel qual s'aprova la refosa de les lleis 12/1983, de 14 de juliol, 26/1985, de 27 de desembre, i 4/1994, de 20 d'abril, en matËria d'assistËncia i serveis socials; el Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulaciÛ del Sistema Catal‡ de Serveis Socials, modificat pel Decret 176/2000, de 15 de maig, i el Pla d'actuaciÛ social vigent, aprovat per l'Acord del Govern de 29 d'abril de 1997;

Atesa l'Ordre de 4 de desembre de 1995, per la qual es regula el procediment d'accÈs als serveis socials i programes d'atenciÛ a la gent gran, gestionats per l'Institut Catal‡ d'AssistËncia i Serveis Socials, modificada per l'Ordre de 13 de desembre de 1996 i l'Ordre de 3 de desembre de 1997;

AtËs el Decret 192/1993, de 27 de juliol, de reestructuraciÛ del Departament de Benestar Social; el Decret 402/2000, de 27 de desembre, de reestructuraciÛ de l'Institut Catal‡ d'AssistËncia i Serveis Socials, i el Decret 409/2000, de 27 de desembre, de l'estructura territorial del Departament de Benestar Social; la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2002, i el Text refÛs de la Llei de finances p˙bliques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol;

Vist l'informe del Consell General de Serveis Socials i en ˙s de les facultats que m'atorga la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organitzaciÛ, procediment i rËgim jurÌdic de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

CapÌtol 1

DefiniciÛ i rËgim genËric del Programa

Article 1

Objecte

1.1††Es crea el Programa d'ajuts a la formaciÛ de les famÌlies amb una persona amb disminuciÛ a c‡rrec, el qual consisteix en l'atorgament d'una prestaciÛ econÚmica a les famÌlies amb una persona amb disminuciÛ fÌsica, psÌquica o sensorial a c‡rrec per tal de contribuir a cobrir les despeses derivades de l'acciÛ formativa que la famÌlia necessita per millorar l'assistËncia que dispensa a la persona amb disminuciÛ i possibilitar l'evoluciÛ eficaÁ de la din‡mica familiar, la concessiÛ de la qual resta condicionada a la capacitat econÚmica de la famÌlia.

1.2††MitjanÁant una ordre, s'obrir‡ convocatÚria p˙blica anual per a la concessiÛ dels ajuts econÚmics d'aquests programes, l'atorgament dels quals es far‡ d'acord amb els criteris que determinin les bases reguladores de la convocatÚria corresponent, que en tot cas tindr‡ en compte la situaciÛ sociofamiliar, el grau d'afectaciÛ i la situaciÛ econÚmica de les persones destinat‡ries que acreditin la necessitat dels ajuts.

Article 2

Persones benefici‡ries

El Programa d'ajuts a la formaciÛ de les famÌlies amb una persona amb disminuciÛ a c‡rrec va adreÁat a les persones que conviuen de manera continuada i estable amb un familiar que tingui reconegut un grau de disminuciÛ igual o superior al 33%, que acreditin que resideixen a Catalunya en la data de presentaciÛ de la sol∑licitud i que, per la seva situaciÛ sociofamiliar i econÚmica, necessiten aquest ajut econÚmic, en els termes establerts en les bases reguladores de la convocatÚria corresponent.

Article 3

GestiÛ dels programes

La gestiÛ d'aquest Programa correspon a l'Institut Catal‡ d'AssistËncia i Serveis Socials, sens perjudici de la tramitaciÛ dels expedients de concessiÛ de les ajudes econÚmiques, que correspon a les delegacions territorials del Departament de Benestar Social, en els termes establerts en la convocatÚria p˙blica corresponent, en virtut del que disposa l'article 2.1 del Decret 409/2000, de 27 de desembre, de l'estructura territorial del Departament de Benestar Social.

Article 4

AplicaciÛ pressupost‡ria

4.1††Els ajuts econÚmics que ofereix aquest Programa, de tracte anual, es faran efectius amb c‡rrec al pressupost de l'Institut Catal‡ d'AssistËncia i Serveis Socials, i estan subjectes a les disponibilitats pressupost‡ries de cada exercici i als crËdits fixats en cada convocatÚria.

4.2††Els ajuts econÚmics derivats d'aquest Programa no generen dret de continuÔtat en l'assignaciÛ de finanÁament als beneficiaris.

Article 5

Abonament dels ajuts econÚmics

L'abonament dels ajuts econÚmics previstos en el Programa d'ajuts a la formaciÛ de les famÌlies amb una persona amb disminuciÛ a c‡rrec es far‡, en un pagament ˙nic, a la persona sol∑licitant que assumeix la representaciÛ familiar.

CapÌtol 2

ConvocatÚria i bases reguladores del Programa

Article 6

ConvocatÚria i bases reguladores

S'obre la convocatÚria per a la concessiÛ dels ajuts econÚmics del Programa d'ajuts a la formaciÛ de les famÌlies amb una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR