ORDRE AAR/341/2009, de 3 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector dels farratges dessecats i es convoquen les corresponents a la campanya de comercialització 2009-2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/341/2009, de 3 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector dels farratges dessecats i es convoquen les corresponents a la campanya de comercialització 2009-2010.

El règim d'ajuts al sector dels farratges dessecats que preveu la normativa comunitària el regulen el Reglament (CE) núm. 1234/2007, del Consell, de 22 d'octubre, que crea una organització comuna de Mercats, i el Reglament (CE) núm. 382/2005, de la Comissió, de 7 de març, pel qual s'estableixen les disposicions d'aplicació del Reglament (CE) núm. 1786/2003.

Dins d'aquest marc normatiu és convenient adaptar als canvis reglamentaris diversos aspectes de les normes que han de regir el desenvolupament de les activitats que preveu aquest règim d'ajuts a l'àmbit territorial de Catalunya.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector dels farratges dessecats, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats als farratges dessecats que es publiquen a l'annex.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats als farratges dessecats d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de quaranta-cinc dies naturals a comptar des de l'últim de cada mes a què es referirà cada sol·licitud.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre aniran a càrrec íntegrament del pressupost del Fons Agrícola Europeu de Garantia (FEAGA).

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de noranta dies hàbils des de la data de presentació de la sol·licitud. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar-la tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web www.gencat.cat/dar/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 3 de juny de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

.1 Objecte dels ajuts

1.1 Els ajuts que estableix l'Ordre s'apliquen als productes següents:

  1. Codi NC ex 1214 1000:

    Farina o grànuls d'alfals dessecat artificialment.

    Farina o grànuls d'alfals dessecat per altre procediment i mòlt.

    Codi NC ex 1214 9090:

    L'alfals, la trepadella, el trèvol, els tramussos, les veces, les lleguminoses herbàcies, les gramínies herbàcies i els cereals esmentats a la secció I de l'annex IX del Reglament (CE) núm. 1782/2003, que s'han recollit verds, amb la planta sencera i les llavors immadures, dessecats artificialment.

    L'alfals, la trepadella, el trèvol, els tramussos, les veces, l'almegó (trèvol d'olor), la guixa i la serradella dessecats per altre procediment i mòlts.

  2. Codi ex 2309 9099:

    Concentrats de proteïnes obtinguts a partir de suc d'alfals i d'herba.

    Productes deshidratats obtinguts exclusivament a partir de residus sòlids i sucs que resulten de la preparació dels concentrats esmentats anteriorment.

    1.2 Per ser subvencionables, els productes a què fa referència l'apartat anterior han de complir els requisits següents:

    Sortir de la planta de transformació.

    Presentar un contingut màxim d'humitat del 14% en el cas de farratges en paques o del 12% en la resta de casos, i un contingut mínim de proteïna bruta del 15% sobre la matèria seca en el cas dels productes de la lletra a) i del segon guió de la lletra b) de l'article 1 o del 45% en els dels enumerats en el primer guió de la lletra b).

    Ésser de qualitat sana, cabdal i comercial.

    .2 Persones beneficiàries

    Es concedirà un ajut per la transformació de farratges dessecats a les empreses transformadores dels productes esmentats, que reuneixin els requisits relacionats a l'apartat 4 d'aquestes bases reguladores i que es proveeixin dels farratges per transformar mitjançant, almenys, d'alguna d'aquestes maneres:

  3. La formalització de contractes amb productors de farratges. Quan el contracte correspongui a una petició especial per a la transformació de farratges subministrats per un productor, haurà d'incloure una clàusula per la qual l'empresa transformadora s'obligui a abonar al productor l'ajut que rebi per les quantitats transformades d'acord amb el contracte.

  4. La transformació de la producció pròpia; o, en el cas d'agrupacions, la dels seus membres.

  5. El subministrament de persones físiques o jurídiques que hagin formalitzat contractes amb productors de farratges.

    .3 Tipus i quantia dels ajuts

    L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les quantitats de farratges dessecats que surtin de la planta de fabricació i compleixin els requisits establerts al Reglament (CE) núm. 382/2005.

    L'import final de l'ajut serà de 33,00 euros per tona de farratge transformat, però resta subjecte a la possibilitat de la reducció que preveu l'article 88 del Reglament (CE) núm. 1234/2007.

    Les empreses transformadores rebran una bestreta mensual de 19,80 euros/t de farratge dessecat, o de 26,40 euros/t, si constitueixen una garantia de 6,60 euros/t.

    .4 Requisits per obtenir l'autorització d'empresa de transformació

    4.1 Per poder ser beneficiàries de l'ajut les empreses de transformació han de ser autoritzades pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). A aquest efecte han de presentar una sol·licitud d'autorització, segons el model normalitzat que es podrà descarregar des de l'adreça http://www.gencat.cat/dar/ajuts. Les sol·licituds s'adreçaran al director o directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i es presentaran, preferentment, als serveis territorials del DAR corresponents a la ubicació de les seves plantes industrials, quinze dies abans de l'inici de la campanya, sens perjudici de fer ús de la resta de mitjans establerts a la Llei 30/1992, de 26 de novembre. Les sol·licituds s'acompanyaran de l'expedient que preveu l'article 5 del Reglament (CE) núm. 382/2005, el qual inclourà una memòria tècnica que contindrà la informació sobre les qüestions següents:

  6. En el cas d'empreses transformadores de farratges dessecats artificialment o per altres procediments:

    Plànols acotats dels magatzems i sitges que permetin aforar les existències dels productes transformats i verificar així la comptabilitat material de l'empresa.

    Les característiques de l'assecador, com ara:

    Capacitat d'evaporació per hora.

    Temperatura de funcionament.

    Temps de pas dels farratges.

    En cas que el farratge es dessequi en capes, el seu gruix.

    Tipus de combustible utilitzat per a cada equip de deshidratació, amb especificació del seu poder calorífic.

    Longitud, diàmetre i sistema d'alimentació dels farratges de l'equip de deshidratació.

    Sistema de circulació del farratge a través de l'assecador, i temps màxim i mínim de pas segons la seva humitat d'entrada.

    Consum de combustible necessari per aconseguir l'evaporació esmentada, justificat tècnicament.

    Comptadors de consum de combustible.

    La instal·lació de comptadors d'hores de funcionament a cada línia d'assecament, que s'activarà en el moment de posar-se en marxa la cinta d'alimentació de l'assecador.

    La instal·lació d'un termògraf amb un mínim de tres entrades d'adquisició contínua de dades, que es registraran en un suport informàtic, dotat de programari inviolable. La sonda termomètrica s'instal·larà de manera que capti la temperatura de l'aire en el moment de l'entrada a l'assecador. A prop es prepararà un dispositiu que permeti contrastar-ne el funcionament mitjançant una altra sonda portàtil.

    En cas que l'empresa disposi d'una instal·lació de cogeneració haurà d'aportar un informe tècnic, visat pel col·legi oficial corresponent, que permeti establir la relació que hi ha entre la producció de farratges deshidratats i el procés de generació energètica, i que indiqui en quina proporció es distribueix el consum d'energia i els megajuls/hora subministrats a l'assecador. Els comptadors horaris de l'assecador i de l'equip de cogeneració...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR