ACORD GOV/26/2014, de 18 de febrer, pel qual es crea i es regula el Consell per al Foment i la Difusió de l'Obra de Gaudí.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyAcord

En data 23 de novembre de 2013, es va signar la Declaració de Mataró per part de propietaris de les principals obres de l’arquitecte Antoni Gaudí i diversos representants d’entitats i institucions que treballen per preservar la seva obra.

La signatura d’aquest document conjunt de treball en defensa del llegat gaudinià suposa l’expressió de la voluntat ferma dels diferents agents que poden intervenir en el manteniment i la millora de l’obra de Gaudí en la preservació del seu treball, la seva defensa davant de qualsevol intervenció negativa que el pugui afectar i en el compromís d’incentivar el seu coneixement i la recerca respecte a les seves creacions, que s’han convertit en el referent d’un estil arquitectònic únic en el món.

L'obra d'Antoni Gaudí, en el seu conjunt, fa una contribució creativa excepcional i remarcable al patrimoni arquitectònic de finals del segle XIX i principis del segle XX. El seu treball està arrelat en el caràcter particular de l'època, i creix a partir, per una part, de les fonts tradicionals catalanes patriòtiques, i de l’altra, dels avenços tècnics i científics de la indústria moderna.

La creació de Gaudí és una síntesi singular i creativa dels diversos corrents artístics del segle XIX com el moviment a rts and c rafts , el simbolisme, l’expressionisme i, fins i tot, el racionalisme. Gaudí també va presagiar i va influir en moltes formes i tècniques del modernisme del segle XX. En aquest sentit, l’obra de Gaudí està directament associada amb l'apogeu cultural de Catalunya al segle XIX i principis del segle XX. De fet, l'obra de Gaudí està particularment associada al modernisme que es va desenvolupar a Catalunya, singular per les seves tendències patriòtiques i tradicionals, que va promoure conjuntament amb els últims avenços en desenvolupament tècnic i socioeconòmic. Per tot el que s’ha exposat, Gaudí pot ser considerat com l’exemple més representatiu i excepcional dels arquitectes modernistes.

A Catalunya, 13 edificis de Gaudí han estat declarats béns culturals d’interès nacional, en la categoria de monuments històrics. Tots es van declarar pel Decret 1794/1969, de 24 de juliol. Així mateix, l’Obra de Gaudí va ser inclosa a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO en la Resolució del Comitè reunit l’any 1984. Aquesta Resolució incloïa el Parc Güell, la Casa Milà i el Palau Güell. L’any 2005 l’Obra de Gaudí es va ampliar i es van incloure a la Llista del Patrimoni Mundial la Façana del Naixement i la Cripta de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR