ORDRE EMO/212/2013, de 2 de setembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al finançament de la iniciativa FORMA EMPRESA50.CAT per promoure la formació de demanda a les micro i petites empreses de Catlunya, i s'obre la convocatòria de 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

L’Estratègia Europa 2020 estableix com a prioritats un creixement sobre la base del coneixement sostenible i integrador incidint, en què s’ha de recolzar al sector empresarial i promoure la seva competitivitat, especialment per a les PIMES. També entre les prioritats s’inclou una major cohesió social i territorial i un alt nivell d’ocupació i, és en aquest sentit que considera clau habilitar les persones per adquirir noves qualificacions i adaptar-se a les noves condicions i als canvis potencials de la seva carrera professional.

En aquest context el III Pla General de Formació Professional a Catalunya 2013-2016, aprovat per Acord de Govern el 30 d’abril de 2013, té com a missió contribuir a la implementació d’un model de formació, qualificació i orientació professional de Catalunya, que impulsi la competitivitat de les empreses, millorant la competència professional de les persones i alhora la seva capacitació i ocupabilitat.

La iniciativa Forma Empresa50.Cat s’emmarca dins de l’Estratègia Europea 2020 i del III Pla General de Formació Professional a Catalunya, impulsant en les micro i petites empreses de Catalunya el sistema de formació de demanda, que està integrat per les accions formatives de les empreses i els permisos individuals de formació.

Aquesta iniciativa es correspon amb les necessitats de formació del teixit productiu de Catalunya que està composat, segons dades de l’any 2012, per 592.192 empreses, de les quals 256.366 tenen treballadors/ores per compte aliena. D’aquestes empreses, un 98% tenen menys de 50 treballadors/ores.

Altrament, de les 256.366 empreses que tenen treballadors/ores per compte aliena únicament 60.675 empreses fan ús de la bonificació de quota de formació de demanda. Cal destacar d’aquesta dada, que mentre que l’ús de la bonificació de la formació de demanda està plenament consolidat entre les mitjanes i grans empreses, no passa el mateix en les empreses de menys de 50 treballadors/ores, que en fan poc ús.

La iniciativa FORMA Empresa50.Cat és una mesura, amb caràcter pilot, per a promoure la formació a les micro i petites empreses catalanes de fins a 50 treballadors/ores, mitjançant el sistema de la formació de demanda, i ofereix informació i assessorament individualitzat a aquestes empreses i, si s’escau, formació a mida sobre el sistema de formació de demanda, així com accions de suport i assessorament en la detecció de necessitats formatives de cada empresa. Aquestes accions d’assessorament tenen per objecte l’accés i la utilització del crèdit de que disposen les empreses per a la realització d’accions de formació.

Amb aquest iniciativa es vol avaluar la validesa d’un mecanisme de recolzament puntual i individualitzat a les micro i petites empreses per tal que puguin participar en la formació bonificada.

Aquesta Ordre estableix las bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al finançament de la iniciativa Forma Empresa50.Cat per promoure, a les micro i petites empreses de Catalunya el sistema de formació de demanda, que està integrat per les accions formatives de les empreses i els permisos individuals de formació, i obre la convocatòria de 2013.

Aquesta iniciativa s’emmarca en les accions de suport i acompanyament a la formació regulades en el Reial decret 395/2007, de 23 de març, del subsistema de formació professional per a l’ocupació que inclou, entre les iniciatives de formació, les accions de suport i acompanyament a la formació, i desenvolupades per l’Ordre TIN/2805/2008, de 26 de setembre.

A Catalunya, el Decret 182/2010, de 23 de novembre, d’ordenació de la formació professional per a l’ocupació, estableix, a l’article 18, que el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya gestiona les accions de suport i acompanyament a la formació; i que l’article 20 preveu que les accions de suport i acompanyament tindran com a finalitat, entre d’altres, qualsevol mesura que afavoreixi la promoció i difusió de les iniciatives de formació professional per a l’ocupació entre les empreses, les organitzacions empresarials i sindicals i els diferents agents que participen en la formació, així com la promoció d’agrupacions de petites empreses per a la gestió dels seus programes de formació.

Vista la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya, que disposa en l’article 8 que el Servei d’Ocupació de Catalunya, per millorar l’eficiència de la seva gestió, pot establir concerts, acords, convenis o fórmules de gestió integrada o compartida amb entitats públiques o privades, constituir consorcis o crear altres entitats per gestionar i executar els serveis ocupacionals;

Atesa la Resolució 2593/2003, de 29 de juliol, per la qual es fa públic l’Acord de la Comissió de Govern per a Assumptes Econòmics de 15 de juliol de 2003, pel qual es constitueix el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, el qual té com a principal objectiu el desenvolupament de la formació professional contínua com a instrument essencial per garantir la formació al llarg de la vida, l’adaptació de les persones treballadores i de les empreses a la nova societat basada en el coneixement i el manteniment de la capacitació professional de les persones treballadores en supòsits de canvis i mutacions dels processos productius, en el marc de l’Estratègia Europea d’Ocupació; així com impulsar i difondre entre empresaris i treballadors/ores la formació professional contínua al conjunt del territori català;

Vista la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012); prorrogats pel Decret 170/2012, de 27 de desembre pel qual s’estableixen els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 mentre no entrin en vigor els de 2013, modificat pel Decret 164/2013, de 14 de maig.

Atès l’Acord del Consell General del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i els informes previs de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Obrir la convocatòria de 2013 i aprovar las bases reguladores, contingudes a l’annex 1 d’aquesta Ordre, per a la concessió de subvencions públiques destinades al finançament de la iniciativa Forma Empresa50.Cat, que gestiona el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, amb l’objectiu de promoure a les micro i petites empreses de Catalunya el sistema de formació de demanda, que està integrat per les accions formatives de les empreses i els permisos individuals de formació.

Article 2

Aplicació pressupostària i import convocat

  1. Les accions d’assessorament subvencionades a l'empara d'aquesta convocatòria de 2013 es financen amb càrrec a la partida pressupostària D/4820018/331 del pressupost del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, i d’acord amb la distribució de fons de la LIV reunió de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals realitzada l’11 d’abril de 2013.

  2. L’import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions és de 900.000 euros.

  3. Aquest import es pot ampliar mitjançant resolució del/de la director/a del Servei d’Ocupació de Catalunya.

  4. El crèdit pressupostari no aplicat, per la renúncia a la subvenció d’algun/a dels/de les beneficiaris/àries, les revocacions de les subvencions o bé l’obtenció de fons addicionals, pot ser utilitzat per l’òrgan concedent per modificar la subvenció atorgada a les accions d’assessorament aprovades, o bé acordar la concessió de la subvenció al/a la sol·licitant o als/a les sol·licitants següents a aquell, en ordre de puntuació.

  5. La resolució d’atorgament d’aquestes subvencions estarà condicionada a l’existència de disponibilitat pressupostaria suficient per aquesta finalitat.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

  1. El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el 20 de setembre de 2013.

  2. Una mateixa entitat no pot sol·licitar, a càrrec d’aquesta convocatòria, més d’una acció d’assessorament. L’incompliment d’aquest límit comporta, pel/per a la sol·licitant que l’hagi superat, l’admissió a tràmit de la sol·licitud que s’ha presentat en darrer lloc.

  3. Les entitats no poden sol·licitar, en concepte de subvenció, una quantia que superi l’import màxim fixat a l’article 2.2 d’aquesta Ordre.

  4. Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans a què fa referència la base 8 de l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Article 4

Terminis d’execució

Les accions d’assessorament s’han d’executar entre la data de la resolució d’atorgament i el 30 de setembre de 2014.

Article 5

Òrgans competents, resolució de les subvencions i recursos

  1. Les sol·licituds de subvenció per al finançament de les accions d’assessorament s’han d’adreçar al/a la director/a del Servei d'Ocupació de Catalunya.

  2. La instrucció del procediment de concessió de les subvencions previstes en aquesta Ordre correspon al/a la director/a del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya que, d’acord amb els resultats de la valoració tècnica de l’acció i de la determinació de la quantia de la subvenció, ha de formular mitjançant un informe una proposta d’acord d’aprovació del Comitè Executiu del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

  3. A la vista de l'informe d'aprovació del Comitè Executiu del Consorci, de la resta de documentació que figura a l'expedient i un cop acceptada pel/per la beneficiari/a, el/la director/a del Servei d'Ocupació de Catalunya ha d’emetre resolució motivada en el termini màxim de 6 mesos a comptar de la data de la publicació de la convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

  4. La resolució s'ha de notificar al sol·licitant d'acord amb el que estableixen els articles 58 i 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR