ORDRE TES/54/2012, de 5 de març, de creació i modificació de fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

L’entitat Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, creada pel Decret de 5 de setembre de 1979, constitueix una entitat de dret públic, de les que preveu l’article 1.b.1 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l’Estatut de l’empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, de conformitat amb el que estableix el Decret 287/2001, de 6 de novembre, pel qual s’aprova la modificació de determinats articles dels Estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i es disposa la publicació del text íntegre dels Estatuts.

D’acord amb el que disposa l’article 40 de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya té atribuït un ventall d’activitats molt ampli, ja que inclou activitats relatives a l’explotació, la gestió i l’administració de línies de ferrocarrils, i també en altres àmbits del transport; la prestació de serveis de telecomunicació en l’àmbit de les infraestructures ferroviàries; la promoció urbanística i la gestió, i, en darrer terme, l’explotació i comercialització de serveis turístics, esportius, de lleure o d’oci.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya requereix, per a l’exercici de les funcions indicades i a fi de donar compliment a les seves obligacions legals, tractar dades de caràcter personal de les persones que s’hi detallen.

Mitjançant l’Ordre PTO/401/2009, d’11 d’agost, per la qual s’actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, es va portar a terme la darrera revisió dels fitxers de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que va adequar els tractaments que ja existien a les previsions del Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desplegament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Els tractaments de dades de caràcter personal que porten a terme les entitats no són estàtics, sinó que responen a les necessitats de la seva activitat, per la qual cosa s’han d’adaptar a noves formes d’organització i gestió. Això comporta que en aquest moment es procedeixi a la revisió dels seus fitxers actuals, a fi d’adequar-los a les noves realitats, de manera que les dades que contenen i les finalitats que persegueixen, entre altres aspectes, es corresponguin amb els tractaments de dades que es volen portar a terme. Per aquest motiu, cal revisar alguns dels fitxers de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i crear-ne dos de nous.

De conformitat amb l’article 20 de La Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la creació de fitxers de les administracions públiques només pot fer-se mitjançant disposició general publicada al diari oficial corresponent. Aquesta previsió ha estat confirmada per l’article 53 del Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desplegament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Pel que fa a la regulació dels fitxers mitjançant una ordre departamental, la disposició final tercera de la Llei 32/2010, de l’1 d’octubre, de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, habilita els consellers i les conselleres de la Generalitat, dins l’àmbit de les competències respectives, per a la creació, la modificació i la supressió, mitjançant una ordre, dels fitxers dels seus departaments o dels ens públics vinculats o que en depenguin.

L’article 156 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, disposa que correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de protecció de dades de caràcter personal amb respecte a les garanties dels drets fonamentals. Aquesta competència executiva s’exerceix respecte de la competència exclusiva que l’article 169 del mateix Estatut atribueix a la Generalitat sobre els transports per ferrocarril.

L’article 3 de la Llei 32/2010, de l’1 d’octubre, de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, disposa que l’àmbit d’actuació d’aquesta Autoritat comprèn els fitxers i els tractaments de dades de caràcter personal que duen a terme, entre d’altres, les entitats de dret públic vinculades a l’Administració de la Generalitat.

En conseqüència, de conformitat amb el que disposa l’article 20 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal; atesa la disposició final tercera de la Llei 32/2010, de l’1 d’octubre, de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Creació de fitxers

1.1 Es creen els fitxers de dades de caràcter personal següents:

Control de visites.

Coordinació empresarial i d’obres (controlar FGC).

1.2 Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya tracta les dades contingudes en els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR