DECRET 312/2006, de 25 de juliol, pel qual es regula la gestió del foc tècnic per part del personal dels serveis de prevenció i extinció d'incendis de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

312/2006, de 25 de juliol, pel qual es regula la gestió del foc tècnic per part del personal dels serveis de prevenció i extinció d'incendis de la Generalitat de Catalunya.

Els incendis forestals a Catalunya són un fenomen habitual i intrínsec a l'ecosistema mediterrani, i no exclusivament atribuïble a determinades accions antròpiques. Cal constatar que la realitat forestal catalana és conseqüència de l'abandonament progressiu dels aprofitaments tradicionals del bosc i del continu despoblament rural. Aquestes circumstàncies, juntament amb d'altres, han conduït a l'augment de càrrega de combustible vegetal existent als terrenys forestals de Catalunya i els han fet altament vulnerables als incendis forestals.

Així mateix, l'experiència acumulada amb els anys ha permès de constatar que els incendis forestals projecten els seus efectes més enllà de terrenys estrictament forestals i afecten sovint a terrenys urbans o agrícoles, per la qual cosa, les estratègies de prevenció no poden limitar-se a operar en terrenys forestals sinó que s'han d'estendre a altres categories de sòl que pot resultar afectat pels incendis forestals o, més àmpliament, de vegetació.

Davant d'aquesta situació, es fa necessari regular amb més detall les eines de què disposen els serveis de prevenció i extinció d'incendis de la Generalitat de Catalunya per a fer front a aquesta situació.

L'experiència adquirida al llarg dels anys i els estudis en aquesta matèria han permès concloure que l'ús controlat del foc constitueix una mesura contra els incendis eficaç i que pot emprar-se tant en una fase preventiva com en l'àmbit de l'extinció.

En la fase preventiva, com a exponent de les funcions de prevenció activa d'incendis de vegetació, l'ús controlat del foc permet, entre altres, reduir el combustible vegetal en terrenys forestals permetent, alhora, condicionar el comportament d'un eventual incendi forestal de tal manera que es mantingui dins de la capacitat d'extinció dels serveis de prevenció i extinció d'incendis.

L'aplicació d'aquesta tècnica s'ha de fer d'acord amb un pla projectat per personal de la Generalitat de Catalunya que ofereixi garanties de control i de seguretat per a les persones i els béns. A aquests efectes, la regulació que conté aquest Decret inclou el procediment per efectuar les cremes de gestió de combustible vegetal per part del personal del cos de bombers de la Generalitat, les persones facultades per autoritzar-les i executar-les i el Pla de crema de gestió que conté les condicions relatives a la crema.

En la fase d'extinció, l'ús controlat del foc permet executar maniobres que redueixen el combustible vegetal que previsiblement serà consumit per l'incendi i que té per finalitat estabilitzar, extingir, redirigir, confinar o disminuir la intensitat de l'incendi.

D'una banda, es preveu la crema d'eixamplament com a maniobra de foc tècnic que anticipa la crema com a eina de gestió de l'extinció de l'incendi, i, de l'altra, els anomenats contrafocs, entesos com una mesura de caràcter excepcional que, no obstant això, es regulen pel que fa a les condicions d'execució.

Per tot el que s'ha exposat, d'acord amb les funcions en matèria de prevenció d'incendis que corresponen al Departament d'Interior, en virtut del que disposen l'article 13 de la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya; la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya; la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya; el Pla especial d'incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) i l'article 1.1 del Decret 414/2000, de 27 de desembre, d'adscripció del cos d'agents rurals al Departament de Medi Ambient i d'assignació de funcions en matèria de prevenció d'incendis forestals, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera d'Interior i del conseller de Medi Ambient i Habitatge i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte del Decret

Aquest Decret té per objecte regular la gestió del foc tècnic per part dels serveis de prevenció i extinció d'incendis de la Generalitat de Catalunya en les actuacions de prevenció activa d'incendis de vegetació i d'extinció d'incendis de vegetació previstes en aquesta disposició.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquesta disposició s'entén per:

  1. Serveis de prevenció i extinció d'incendis de la Generalitat de Catalunya: el personal del cos de bombers i del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya i les persones que, sota un règim funcionarial o laboral, desenvolupen tasques de prevenció i extinció d'incendis dins el marc de l'organització de la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil del Departament d'Interior.

  2. Prevenció activa d'incendis de vegetació: conjunt d'actuacions efectuades pels serveis de prevenció i extinció d'incendis de la Generalitat de Catalunya sobre el territori destinades a evitar o minimitzar amb caràcter previ els incendis o la seva extensió i a facilitar la capacitat de resposta ràpida, segura i contundent quan es produeixen.

  3. Foc tècnic: ignició controlada, dirigida i realitzada per les persones membres dels serveis de prevenció i extinció d'incendis de la Generalitat en base a unes condicions meteorològiques definides i una anàlisi de comportament d'incendi preestablert. Els tipus de foc tècnic són:

    c.1) Contrafocs: maniobra d'extinció que es realitza amb foc tècnic amb la finalitat d'eliminar i/o desplaçar l'oxigen, verticalitzar una columna i aconseguir que els focus secundaris caiguin en zona cremada aturant l'avanç del front principal de l'incendi.

    c.2) Cremes d'eixamplament: maniobra d'extinció que es realitza amb foc tècnic amb la finalitat d'eliminar el combustible forestal en una àrea potencial d'ésser cremada de forma descontrolada per l'avanç d'un incendi de vegetació.

    c.3) Crema de gestió de combustible vegetal: combustió controlada de matèria vegetal dirigida per personal especialitzat del Cos de Bombers de la Generalitat amb la finalitat d'aconseguir que, en cas que es declari un incendi, el seu comportament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR