DECRET 123/2010, de 7 de setembre, del Fons de garantia de pensions i prestacions.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Accio Social i Ciutadania
Rango de LeyDecret

DECRET

123/2010, de 7 de setembre, del Fons de garantia de pensions i prestacions.

L'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix a l'article 153 la competència exclusiva en polítiques de gènere. Aquesta competència pel que fa a la violència de gènere inclou, d'acord amb l'apartat c de l'article esmentat, la regulació de serveis de recursos propis destinats a aconseguir una protecció integral de les dones que han patit o pateixen aquest tipus de violència.

D'altra banda, l'article 166.4 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de promoció de les famílies i de la infància, que inclou en tot cas les mesures de protecció social i la seva execució.

Un dels principis informadors de les mesures de protecció de les famílies que estableix la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, és la prevenció de possibles situacions de risc d'exclusió. En aquest sentit, l'article 44 de la Llei esmentada encomana al Govern la creació d'un fons de garantia per cobrir l'impagament de pensions alimentàries i compensatòries en aquells casos en què hi hagi constatació judicial d'incompliment del deure de satisfer-les i aquest incompliment comporti una situació de precarietat econòmica de la família.

D'altra banda, la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, determina la diversitat d'abusos que pateixen les dones mitjançant la distinció de les diferents formes de violència que tenen lloc en àmbits concrets com ara el de la parella, el familiar, el laboral o el sociocomunitari. Específicament, a l'article 4, la Llei defineix la violència econòmica com “la privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d'una dona i, si escau, de llurs filles o fills, i la limitació en la disposició dels recursos propis o compartits en l'àmbit familiar o de parella”.

Aquest tipus de violència econòmica incideix no només en la intenció calculada de produir danys físics en la persona agredida, que es troba mancada dels mitjans més elementals per al seu manteniment, sinó també en la voluntat de l'agressor de produir danys psicològics tendents a provocar la manca total d'autoestima de la persona agredida. La violència econòmica té lloc especialment mitjançant els incompliments deliberats de les obligacions establertes judicialment sobre prestacions d'aliments als infants menors o a la dona, així com sobre les pensions compensatòries a què sovint són condemnats els pares o marits. Aquests fets constitueixen problemes socials, la solució dels quals pertoca als poders públics per tal que les persones afectades puguin recuperar la seva autonomia.

És per això que un aspecte important de l'esmentada Llei 5/2008, de 24 d'abril, és la constitució d'un fons de garantia de pensions i prestacions per cobrir l'impagament de pensions alimentàries i compensatòries que, prèviament havia estat introduït per l'article 44 de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies. Aquest fons de pensions i prestacions, que ha d'operar amb caràcter de bestreta, s'ha d'activar quan hi hagi la constatació judicial d'incompliment del deure de satisfer les pensions alimentàries i les compensatòries quan, com a conseqüència d'aquest incompliment, es produeixi una situació de precarietat econòmica.

Aquesta disposició conté, a més de l'objecte i finalitat del Fons de garantia de pensions i prestacions, els requisits per a l'accés a les corresponents prestacions econòmiques que s'atorguen amb caràcter de bestreta, el procediment que inclou l'audiència a la persona que ha resultat deutora del crèdit judicialment reconegut, la quantia de la bestreta i el termini màxim de gaudiment així com les causes d'extinció, suspensió i reintegrament de les bestretes. La disposició que s'aprova també inclou una referència al procediment de constrenyiment i a l'obligació de les persones sol·licitants de continuar les actuacions judicials per al reintegrament del deute. Pel que fa a la gestió del Fons, aquesta s'encarrega al departament amb competències en matèria de protecció a les famílies, mentre no es creï l'ens gestor a què es refereix l'article 44.2 de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, en funció del fet que la creació d'un ens gestor no és un requisit prioritari exigit a la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que preveu un termini molt breu per a la constitució i funcionament del Fons.

Amb la finalitat de constituir i regular el fons de garantia de pensions i prestacions que preveuen la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, i la Llei 5/2008, de 24 d'abril;

Per tot el que s'ha exposat;

Vist el Dictamen 30/2009 del Consell del Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

D'acord amb el Dictamen 203/10 de la Comissió Jurídica Assessora, aprovat en la reunió de 8 de juny de 2010;

A proposta de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

És objecte d'aquest Decret la constitució i regulació del Fons de garantia de pensions i prestacions que preveuen l'article 44 de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, i els articles 49 i següents de la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Article 2

Finalitat i naturalesa del Fons de garantia

2.1 El Fons de garantia de pensions i prestacions té com a finalitat compensar la situació de precarietat econòmica en què es troben les persones que formen part d'una unitat familiar amb ingressos inferiors als límits que estableix l'article 4.d) i que són titulars del dret a percebre una pensió alimentària o una pensió compensatòria judicialment reconegudes i que han resultat impagades.

2.2 El Fons de garantia de pensions i prestacions té la condició de crèdit pressupostari que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR