ORDRE ENS/427/2003, de 21 d'octubre, per la qual s'adapta el currículum del cicle formatiu de grau superior d'indústria alimentària al perfil professional d'enologia i viticultura.
Sección | Disposicions Generals |
Emisor | Institut Català de Seguretat Viària |
Rango de Ley | Ordre |
ORDRE ENS/427/2003, de 21 d'octubre, per la qual s'adapta el currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'ind˙stria aliment‡ria al perfil professional d'enologia i viticultura.
MitjanÁant el Decret 170/1997, de 22 de juliol (DOGC n˙m. 2447, de 4.8.1997), es va establir el currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'Ind˙stria aliment‡ria, de 2.000 hores de durada, el qual correspon a la famÌlia professional d'ind˙stries aliment‡ries.
Atesa la necessitat de disposar d'una formaciÛ adaptada al perfil professional d'enologia i viticultura per tal de poder atendre adequadament l'interËs del col∑lectiu d'alumnat que vol assolir la competËncia professional associada a l'esmentat perfil professional;
AtËs que la disposiciÛ addicional primera del Decret esmentat, pel qual s'estableix el currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'Ind˙stria aliment‡ria, estableix que la consellera d'Ensenyament pot adaptar el currÌculum a les caracterÌstiques singulars de col∑lectius d'alumnat;
Per tot aixÚ, a proposta de la DirecciÛ General de FormaciÛ Professional, amb l'informe del dictamen del Consell Escolar de Catalunya, i d'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora,
Ordeno:
Aquesta Ordre adapta el currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'ind˙stria aliment‡ria, de 2.000 hores de durada, al perfil professional d'enologia i viticultura.
2.1††La distribuciÛ hor‡ria Ès la que s'indica a l'apartat 1.3 de l'annex.
2.2††El perfil professional Ès el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex.
2.3††Els objectius generals del cicle formatiu sÛn els que s'estableixen a l'apartat 3.1 de l'annex.
2.4††Els continguts del currÌculum s'estructuren en els crËdits que s'estableixen a l'apartat 3.2 de l'annex.
2.5††Els objectius terminals sÛn els criteris que serveixen de referËncia per a l'avaluaciÛ dels crËdits.
2.6††Les hores a disposiciÛ del centre s'estableixen a l'apartat 3.3 de l'annex.
La relaciÛ de crËdits en quË s'estructuren els mÚduls professionals del currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'ind˙stria aliment‡ria, de 2.000 hores de durada, adaptat al perfil professional d'enologia i viticultura, s'estableix a l'apartat 3.4 de l'annex.
Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crËdits corresponents a aquest cicle formatiu, adaptat al perfil professional d'enologia i viticultura, sÛn les que s'estableixen a l'apartat 4 de l'annex.
5.1††Els mÚduls susceptibles de convalidaciÛ per estudis de formaciÛ professional ocupacional o de correspondËncia amb la pr‡ctica laboral sÛn els que s'especifiquen, respectivament, en els apartats 5.1 i 5.2 de l'annex.
5.2††Els estudis universitaris als quals dÛna accÈs aquest tÌtol sÛn els indicats a l'apartat 5.3 de l'annex.
L'alumnat que superi tots els crËdits que componen el currÌculum establert per aquesta Ordre, a mÈs de sol∑licitar el tÌtol de tËcnic/tËcnica superior en ind˙stria aliment‡ria, rebr‡ una certificaciÛ acreditativa, emesa pel centre, segons el model de l'apartat 6.1 de l'annex, en la qual es far‡ constar que ha cursat i superat el cicle formatiu d'ind˙stria aliment‡ria, de 2000 hores de durada, adaptat al perfil professional d'enologia i viticultura. En cas d'haver superat parcialment el cicle, podr‡ sol∑licitar-ne la certificaciÛ corresponent, segons el model de l'apartat 6.2 de l'annex.
Barcelona, 21 d'octubre de 2003
Carme-Laura Gil i MirÛ
Consellera d'Ensenyament
Annex
Õndex
-
†IdentificaciÛ del tÌtol
1.1††DenominaciÛ
1.2††Nivell
1.3††Durada del cicle formatiu
-
†Perfil professional
2.1††CompetËncia general
2.2††CompetËncies professionals
2.3††Capacitats clau
2.4††Camp professional
-
†CurrÌculum
3.1††Objectius generals del cicle formatiu
3.2††CrËdits
3.3††Hores a disposiciÛ del centre
3.4††RelaciÛ dels crËdits en quË s'estructuren els mÚduls professionals
-
†Especialitats del professorat que tÈ atribuciÛ docent en els crËdits corresponents a aquest cicle formatiu
-
†Convalidacions, correspondËncies i accÈs a estudis universitaris
5.1††MÚduls professionals que poden ser convalidats amb la formaciÛ professional ocupacional
5.2††MÚduls professionals que es poden correspondre amb la pr‡ctica laboral
5.3††AccÈs a estudis universitaris
-
†Certificacions
6.1††Model de certificaciÛ d'estudis complets
6.2††Model de certificaciÛ d'estudis parcials
-
†IdentificaciÛ del tÌtol
1.1††DenominaciÛ: ind˙stria aliment‡ria. Perfil professional: enologia i viticultura
1.2††Nivell: grau superior
1.3††Durada del cicle formatiu: 2.000 hores
1.3.1†FormaciÛ en el centre educatiu: 1.590 hores (crËdits de l'1 al 13 i el 15)
1.3.2†FormaciÛ en centres de treball: 410 hores (crËdit 14)
-
†Perfil professional
2.1††CompetËncia general
…s competËncia general d'aquest/a tËcnic/a gestionar una unitat o secciÛ en la ind˙stria aliment‡ria, especialment en la vitivinÌcola, programant, preparant i supervisant els recursos materials i humans disponibles i els treballs necessaris per assolir els objectius fixats en els plans de producciÛ, qualitat i protecciÛ ambiental.
2.2††CompetËncies professionals
Les competËncies i realitzacions mÈs rellevants que ha de manifestar el/la professional sÛn:
a)†Gestionar els proveÔments, el magatzem i les expedicions en una explotaciÛ agrovitÌcola i en la ind˙stria aliment‡ria, especialment en la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins:
-
†Programar i ordenar els proveÔments de matËries primeres, auxiliars i materials necessaris per a la producciÛ.
-
†Supervisar la recepciÛ en magatzem dels subministraments externs i dels productes acabats.
-
†Gestionar l'emmagatzematge i conservaciÛ dels productes acabats, les primeres matËries i els auxiliars i el seu subministrament a producciÛ.
-
†Organitzar l'expediciÛ de les comandes externes complint les especificacions i demandes rebudes.
-
†Avaluar i controlar els mitjans de transport que cal utilitzar en els proveÔments i les expedicions.
b)†Desenvolupar els processos i determinar els procediments operatius per a la producciÛ:
-
†Determinar les caracterÌstiques de les primeres matËries i materials que intervenen en l'elaboraciÛ i envasament a partir de la definiciÛ del producte, assegurant la producciÛ i qualitat requerides.
-
†Desenvolupar els processos d'elaboraciÛ i envasament, definint el flux del producte, les etapes, la seva seq¸Ëncia, els equips, optimant els recursos disponibles i assegurant els nivells de producciÛ i qualitat requerits.
-
†Establir els procediments operatius, fixant per a cada operaciÛ les regulacions i els equips necessaris, les condicions, par‡metres de control i mesures correctores i les comprovacions de qualitat.
-
†Proposar la distribuciÛ en planta dels equips i m‡quines, tenint en compte les normes referents a la disposiciÛ de recursos humans i materials i garantint-ne la seguretat.
-
†Gestionar la documentaciÛ i la informaciÛ necess‡ries per al desenvolupament dels processos i els procediments operatius, en la llengua prÚpia i/o estrangera.
-
†Realitzar la programaciÛ dels sistemes de fabricaciÛ o instal∑lacions autom‡tiques a partir d'un procÈs seq¸encial i funcional establert.
c)†Programar, gestionar i controlar la producciÛ en una explotaciÛ agrovitÌcola i en la ind˙stria aliment‡ria, especialment en la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins:
-
†Establir la programaciÛ i les necessitats de la unitat productiva per complir els objectius assignats de quantitat, qualitat i terminis, a partir del desenvolupament del procÈs i del pla de producciÛ.
-
†Organitzar i controlar el proveÔment de la unitat de producciÛ, garantint el subministrament i la coordinaciÛ entre els diferents llocs i seccions de treball.
-
†Dirigir i gestionar un grup de treball, assignant les tasques i responsabilitats de realitzaciÛ i control de les operacions de procÈs i prestant l'assessorament tËcnic adequat, a fi d'aconseguir l'Úptim rendiment dels recursos humans.
-
†Supervisar la preparaciÛ, neteja i manteniment de m‡quines i equips d'elaboraciÛ i envasament i auxiliars.
-
†Supervisar l'execuciÛ dels processos d'elaboraciÛ i envasament que discorren en la seva unitat, controlant els rendiments en quantitat i qualitat i resolent les contingËncies presentades.
-
†Supervisar l'aplicaciÛ de les normes establertes en els plans d'higiene, seguretat i emergËncia i col∑laborar en la seva elaboraciÛ i aplicaciÛ.
-
†Gestionar la informaciÛ i documentaciÛ necess‡ries per a l'organitzaciÛ i control de la producciÛ, la comunicaciÛ de resultats, el relleu i la proposta de millores en el sistema productiu.
-
†Crear, mantenir i intensificar les relacions de treball a l'entorn de producciÛ, resolent els conflictes interpersonals que s'hi presentin i participant en la posada en pr‡ctica de procediments de reclamacions i disciplinaris.
d)†Controlar l'aplicaciÛ del pla de qualitat en la ind˙stria aliment‡ria i, en particular, en la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins:
-
†Assegurar la qualitat dels proveÔments a travÈs de l'aplicaciÛ de les tËcniques de gestiÛ i control establertes en el pla de qualitat de l'empresa.
-
†Garantir l'assoliment i el manteniment dels nivells de qualitat preestablerts, durant el procÈs.
-
†Organitzar i supervisar els controls de qualitat del producte final d'acord amb els indicats en el pla de qualitat.
-
†Controlar la qualitat i el tractament rebut pels productes desprÈs de la seva expediciÛ.
-
†Mantenir i millorar l'operativitat del pla de qualitat a travÈs dels mËtodes d'avaluaciÛ i correcciÛ establerts.
-
†Identificar les operacions en quË existeixen riscos i punts crÌtics per a la salubritat i seguretat dels aliments i aplicar els procediments de control.
e)†Gestionar els sistemes de protecciÛ ambiental d'una explotaciÛ agrovitÌcola i de la ind˙stria aliment‡ria, especialment de la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins:
-
†Caracteritzar els riscos ambientals derivats de l'activitat de la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins, en...
Para continuar leyendo
Solicita tu prueba