ORDRE ENS/427/2003, de 21 d'octubre, per la qual s'adapta el currículum del cicle formatiu de grau superior d'indústria alimentària al perfil professional d'enologia i viticultura.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Català de Seguretat Viària
Rango de LeyOrdre

ORDRE ENS/427/2003, de 21 d'octubre, per la qual s'adapta el currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'ind˙stria aliment‡ria al perfil professional d'enologia i viticultura.

MitjanÁant el Decret 170/1997, de 22 de juliol (DOGC n˙m. 2447, de 4.8.1997), es va establir el currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'Ind˙stria aliment‡ria, de 2.000 hores de durada, el qual correspon a la famÌlia professional d'ind˙stries aliment‡ries.

Atesa la necessitat de disposar d'una formaciÛ adaptada al perfil professional d'enologia i viticultura per tal de poder atendre adequadament l'interËs del col∑lectiu d'alumnat que vol assolir la competËncia professional associada a l'esmentat perfil professional;

AtËs que la disposiciÛ addicional primera del Decret esmentat, pel qual s'estableix el currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'Ind˙stria aliment‡ria, estableix que la consellera d'Ensenyament pot adaptar el currÌculum a les caracterÌstiques singulars de col∑lectius d'alumnat;

Per tot aixÚ, a proposta de la DirecciÛ General de FormaciÛ Professional, amb l'informe del dictamen del Consell Escolar de Catalunya, i d'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Aquesta Ordre adapta el currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'ind˙stria aliment‡ria, de 2.000 hores de durada, al perfil professional d'enologia i viticultura.

Article 2

2.1††La distribuciÛ hor‡ria Ès la que s'indica a l'apartat 1.3 de l'annex.

2.2††El perfil professional Ès el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex.

2.3††Els objectius generals del cicle formatiu sÛn els que s'estableixen a l'apartat 3.1 de l'annex.

2.4††Els continguts del currÌculum s'estructuren en els crËdits que s'estableixen a l'apartat 3.2 de l'annex.

2.5††Els objectius terminals sÛn els criteris que serveixen de referËncia per a l'avaluaciÛ dels crËdits.

2.6††Les hores a disposiciÛ del centre s'estableixen a l'apartat 3.3 de l'annex.

Article 3

La relaciÛ de crËdits en quË s'estructuren els mÚduls professionals del currÌculum del cicle formatiu de grau superior d'ind˙stria aliment‡ria, de 2.000 hores de durada, adaptat al perfil professional d'enologia i viticultura, s'estableix a l'apartat 3.4 de l'annex.

Article 4

Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crËdits corresponents a aquest cicle formatiu, adaptat al perfil professional d'enologia i viticultura, sÛn les que s'estableixen a l'apartat 4 de l'annex.

Article 5

5.1††Els mÚduls susceptibles de convalidaciÛ per estudis de formaciÛ professional ocupacional o de correspondËncia amb la pr‡ctica laboral sÛn els que s'especifiquen, respectivament, en els apartats 5.1 i 5.2 de l'annex.

5.2††Els estudis universitaris als quals dÛna accÈs aquest tÌtol sÛn els indicats a l'apartat 5.3 de l'annex.

Article 6

L'alumnat que superi tots els crËdits que componen el currÌculum establert per aquesta Ordre, a mÈs de sol∑licitar el tÌtol de tËcnic/tËcnica superior en ind˙stria aliment‡ria, rebr‡ una certificaciÛ acreditativa, emesa pel centre, segons el model de l'apartat 6.1 de l'annex, en la qual es far‡ constar que ha cursat i superat el cicle formatiu d'ind˙stria aliment‡ria, de 2000 hores de durada, adaptat al perfil professional d'enologia i viticultura. En cas d'haver superat parcialment el cicle, podr‡ sol∑licitar-ne la certificaciÛ corresponent, segons el model de l'apartat 6.2 de l'annex.

Barcelona, 21 d'octubre de 2003

Carme-Laura Gil i MirÛ

Consellera d'Ensenyament

Annex

Õndex

  1. †IdentificaciÛ del tÌtol

    1.1††DenominaciÛ

    1.2††Nivell

    1.3††Durada del cicle formatiu

  2. †Perfil professional

    2.1††CompetËncia general

    2.2††CompetËncies professionals

    2.3††Capacitats clau

    2.4††Camp professional

  3. †CurrÌculum

    3.1††Objectius generals del cicle formatiu

    3.2††CrËdits

    3.3††Hores a disposiciÛ del centre

    3.4††RelaciÛ dels crËdits en quË s'estructuren els mÚduls professionals

  4. †Especialitats del professorat que tÈ atribuciÛ docent en els crËdits corresponents a aquest cicle formatiu

  5. †Convalidacions, correspondËncies i accÈs a estudis universitaris

    5.1††MÚduls professionals que poden ser convalidats amb la formaciÛ professional ocupacional

    5.2††MÚduls professionals que es poden correspondre amb la pr‡ctica laboral

    5.3††AccÈs a estudis universitaris

  6. †Certificacions

    6.1††Model de certificaciÛ d'estudis complets

    6.2††Model de certificaciÛ d'estudis parcials

  7. †IdentificaciÛ del tÌtol

    1.1††DenominaciÛ: ind˙stria aliment‡ria. Perfil professional: enologia i viticultura

    1.2††Nivell: grau superior

    1.3††Durada del cicle formatiu: 2.000 hores

    1.3.1†FormaciÛ en el centre educatiu: 1.590 hores (crËdits de l'1 al 13 i el 15)

    1.3.2†FormaciÛ en centres de treball: 410 hores (crËdit 14)

  8. †Perfil professional

    2.1††CompetËncia general

    …s competËncia general d'aquest/a tËcnic/a gestionar una unitat o secciÛ en la ind˙stria aliment‡ria, especialment en la vitivinÌcola, programant, preparant i supervisant els recursos materials i humans disponibles i els treballs necessaris per assolir els objectius fixats en els plans de producciÛ, qualitat i protecciÛ ambiental.

    2.2††CompetËncies professionals

    Les competËncies i realitzacions mÈs rellevants que ha de manifestar el/la professional sÛn:

    a)†Gestionar els proveÔments, el magatzem i les expedicions en una explotaciÛ agrovitÌcola i en la ind˙stria aliment‡ria, especialment en la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins:

  9. †Programar i ordenar els proveÔments de matËries primeres, auxiliars i materials necessaris per a la producciÛ.

  10. †Supervisar la recepciÛ en magatzem dels subministraments externs i dels productes acabats.

  11. †Gestionar l'emmagatzematge i conservaciÛ dels productes acabats, les primeres matËries i els auxiliars i el seu subministrament a producciÛ.

  12. †Organitzar l'expediciÛ de les comandes externes complint les especificacions i demandes rebudes.

  13. †Avaluar i controlar els mitjans de transport que cal utilitzar en els proveÔments i les expedicions.

    b)†Desenvolupar els processos i determinar els procediments operatius per a la producciÛ:

  14. †Determinar les caracterÌstiques de les primeres matËries i materials que intervenen en l'elaboraciÛ i envasament a partir de la definiciÛ del producte, assegurant la producciÛ i qualitat requerides.

  15. †Desenvolupar els processos d'elaboraciÛ i envasament, definint el flux del producte, les etapes, la seva seq¸Ëncia, els equips, optimant els recursos disponibles i assegurant els nivells de producciÛ i qualitat requerits.

  16. †Establir els procediments operatius, fixant per a cada operaciÛ les regulacions i els equips necessaris, les condicions, par‡metres de control i mesures correctores i les comprovacions de qualitat.

  17. †Proposar la distribuciÛ en planta dels equips i m‡quines, tenint en compte les normes referents a la disposiciÛ de recursos humans i materials i garantint-ne la seguretat.

  18. †Gestionar la documentaciÛ i la informaciÛ necess‡ries per al desenvolupament dels processos i els procediments operatius, en la llengua prÚpia i/o estrangera.

  19. †Realitzar la programaciÛ dels sistemes de fabricaciÛ o instal∑lacions autom‡tiques a partir d'un procÈs seq¸encial i funcional establert.

    c)†Programar, gestionar i controlar la producciÛ en una explotaciÛ agrovitÌcola i en la ind˙stria aliment‡ria, especialment en la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins:

  20. †Establir la programaciÛ i les necessitats de la unitat productiva per complir els objectius assignats de quantitat, qualitat i terminis, a partir del desenvolupament del procÈs i del pla de producciÛ.

  21. †Organitzar i controlar el proveÔment de la unitat de producciÛ, garantint el subministrament i la coordinaciÛ entre els diferents llocs i seccions de treball.

  22. †Dirigir i gestionar un grup de treball, assignant les tasques i responsabilitats de realitzaciÛ i control de les operacions de procÈs i prestant l'assessorament tËcnic adequat, a fi d'aconseguir l'Úptim rendiment dels recursos humans.

  23. †Supervisar la preparaciÛ, neteja i manteniment de m‡quines i equips d'elaboraciÛ i envasament i auxiliars.

  24. †Supervisar l'execuciÛ dels processos d'elaboraciÛ i envasament que discorren en la seva unitat, controlant els rendiments en quantitat i qualitat i resolent les contingËncies presentades.

  25. †Supervisar l'aplicaciÛ de les normes establertes en els plans d'higiene, seguretat i emergËncia i col∑laborar en la seva elaboraciÛ i aplicaciÛ.

  26. †Gestionar la informaciÛ i documentaciÛ necess‡ries per a l'organitzaciÛ i control de la producciÛ, la comunicaciÛ de resultats, el relleu i la proposta de millores en el sistema productiu.

  27. †Crear, mantenir i intensificar les relacions de treball a l'entorn de producciÛ, resolent els conflictes interpersonals que s'hi presentin i participant en la posada en pr‡ctica de procediments de reclamacions i disciplinaris.

    d)†Controlar l'aplicaciÛ del pla de qualitat en la ind˙stria aliment‡ria i, en particular, en la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins:

  28. †Assegurar la qualitat dels proveÔments a travÈs de l'aplicaciÛ de les tËcniques de gestiÛ i control establertes en el pla de qualitat de l'empresa.

  29. †Garantir l'assoliment i el manteniment dels nivells de qualitat preestablerts, durant el procÈs.

  30. †Organitzar i supervisar els controls de qualitat del producte final d'acord amb els indicats en el pla de qualitat.

  31. †Controlar la qualitat i el tractament rebut pels productes desprÈs de la seva expediciÛ.

  32. †Mantenir i millorar l'operativitat del pla de qualitat a travÈs dels mËtodes d'avaluaciÛ i correcciÛ establerts.

  33. †Identificar les operacions en quË existeixen riscos i punts crÌtics per a la salubritat i seguretat dels aliments i aplicar els procediments de control.

    e)†Gestionar els sistemes de protecciÛ ambiental d'una explotaciÛ agrovitÌcola i de la ind˙stria aliment‡ria, especialment de la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins:

  34. †Caracteritzar els riscos ambientals derivats de l'activitat de la ind˙stria d'elaboraciÛ de vins, en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR